Şafak’ın Niğde Havaalanı ile ilgili sorusuna ekonomik krizli yanıt  “Niğde Havaalanı ile ilgili çalışmamız yok”


Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın Niğde Havaalanı ile ilgili soru önergesine itiraf niteliğinde yanıtlar verdi. Yıldırım,  Niğde Havaalanı’nın tamamlanmamasına gerekçe olarak 2001 krizinde yayınlanan bir genelgeyi ve 2002 yılında alınan Bakanlar Kurulu kararını gerekçe gösterdi. Böylece Yıldırım, 10 yıldır iktidarda bulunan AKP’nin Niğde Havaalanı için tek bir adım atmadığını ortaya koymuş oldu.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, yapımı yarıda bırakılan Niğde Havaalanı’nı parlamento gündemine taşıdı. Şafak, havaalanı inşaatının 10 Eylül 1996 tarihinde  başladığını ancak inşaatın tamamlanamadığını hatırlattı. Niğde ilimiz sadece kültürel, tarihi ve turizm yönünden değil, askeri ve jeopolitik açıdan da önemli olduğuna işaret eden Şafak, “Niğde Havaalanının tamamlanması tarım ve turizm sektörünün gelişmesini sağlayacak ve yeni bir istihdam imkânı oluşturacaktır. Şu anda havaalanının inşaat tabelası ve tel örgüleri sökülmüş, arazi hayvanların otlak yeri haline gelmiştir” dedi. Şafak, Binali Yıldırım’dan şu soruların yanıtlarını istedi: “Milyarca lira harcama yapılarak yarım kalan havaalanının inşaatını tamamlamayı düşünüyor musunuz? Bir çalışmanız var mıdır? Niğde, Aksaray ve yakın illerimizin de yararlanacağı ve inşaatı yarım bırakılan havaalanının tamamlanmamasının gerekçeleri nelerdir?”

YILDIRIM TOPU 2001 KRİZİNE ATTI

Bakan Binali Yıldırım, Doğan Şafak’ın sorularına ilginç yanıtlar verdi. Niğde Havaalanı için 1996’da valilik tarafından ihaleye çıkıldığını belirten Yıldırım şu bilgileri verdi:

“Ancak, Valiliklerce ihalesi yapılan STOL tipi havaalanlarının inşaatları ile ilgili olarak; Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı’nın, İçişleri Bakanlığı’na gönderdiği 09.05.2001 tarihli ve 38949 sayılı yazısında; Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik darboğazın aşılması amacıyla, Valiliklerce yeni STOL Havaalanı yatırımlarına başlamamaları ve başlanmış yatırımları ertelemeleri hususunun Valiliklere bildirilmesi istenmiş olup İçişleri Bakanlığı da 16.05.2001  ve 40311 sayılı tamimi ile bu hususu tüm Valiliklere bildirilmiş ve havaalanı inşaatı da bu esaslar dahilinde Niğde Valiliğince durdurulmuştur.

Bu nedenle, Bakanlığımız Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü Yatırım Programında 2002E030220 proje numarası ile yer alan “STOL Havaalanları İnşaatı” işi projesi kapsamında bulunan Niğde Havaalanı, Yüksek Planlama Kurulu’nun 27.12.2002 tarih ve 2002/132 sayılı kararı ile Bakanlar Kurulu’nun 30.12.2002 tarihli ve 2002/5169 sayılı kararı gereğince, Yatırım Programından çıkartılmış olup, Niğde Havaalanı ile ilgili herhangi bir çalışmamız bulunmamaktadır.” 

ŞAFAK: TATMİN EDİCİ DEĞİL 

Doğan Şafak, bu yanıtların tatmin edici olmadığını belirtirken, “Bakanın açıklamaları, Niğde Havaalanı için AKP’nin 10 senedir kılını kıpırdatmadığını, bundan sonra da kıpırdatmayacağının itirafıdır. Niğdelilerin havaalanı düşü artık bir başta iktidar  döneminde gerçekleşecektir. O iktidar da CHP iktidarıdır” dedi.



 

Editör: TE Bilişim