CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na verdiği sözlü ve yazılı önergelerle, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nu Niğde’de yapılması planlanan ve yarım bırakılan göletlerin durumu ile ilgili soru yağmuruna tutmuştu.


Şafak’ın soru önergelerinden bunalan Orman ve Su İşleri Bakanı, çareyi elinde var olan, yok olan projeleri ortaya dökmekte buldu.

Şafak önergesinde; “Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen (Göl-Su 1000 Günde 1000 Gölet Projesi) kapsamında; Niğde-Ulukışla Darboğaz Göleti ve Sulaması Projesinde göletin tamamlandığını, projede yer alan Darboğaz Sulama Kanalı inşaatı ile ilgili olarak bazı usulsüzlüklerin olduğu duyumlarını aldığını” Bakan Eroğlu’na söz etmişti.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANINDAN İTİRAFLAR

Şafak yazılı önergesinde; “Niğde, Ulukışla, Darboğaz Sulama Kanalı inşaatı kaç defa ihale edilmiş ve ihalelere kaç firma girmiştir? “ diye Veysel Eroğlu’na sorduğu soruya “ Niğde Ulukışla Darboğaz Göleti ve Sulaması işi 2 defa ihale edilmiş olup, 1’inci ihaleye 22 ve 2’inci ihaleye 4 firma katılmıştır. İlk ihalenin sonucunda yüklenici Cafer Özbay gövde inşaatı, dipsavak, dolusavak, su çevrilmesi için regülatör ve iletim kanalının bir kısmını inşa etmiş ancak; ihale bedeli içinde işin tamamı bitirilememiştir” diye itiraf ederek cevap verdi.

CHP’li Şafak’ın, “Darboğaz Sulama Kanalı inşaatının, ihalesini alan müteahhit firmanın, inşaatı taahhüt ettiği sürede bitiremeyip, ek süre kullandığı ve buna rağmen tamamlamadan yarım bırakıp kaçtığı doğru mudur? Doğru ise, Bakanlığınız bununla ilgili hukuki bir işlem yapmış mıdır? ve Darboğaz Sulama Kanalı inşaatının yapımı ne zaman ve kim tarafından yapılacaktır?” sorularına ise Bakan Eroğlu, “ İşin tamamlanması maksadıyla Niğde-Ulukışla Darboğaz Göleti ve Sulaması İkmal İnşaatı adı altında yeniden ihale edilmiş, ikinci ihaleye dört firma katılmıştır. Verilen teklifler 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun Aşırı Düşük Teklifler başlıklı 38. maddesine göre değerlendirilmiş ve aşırı düşük teklif tespit edilmemiştir. İhaleyi, 17.11.2011 tarihli ihale komisyonu kararına göre, aynı Kanunun İhalenin Karara Bağlanması ve Onaylanması başlıklı 40.maddesi uyarınca ekonomik açıdan en düşük teklif sırasına göre 528.325.00 TL bedel ile Hanem Mak. Müh. İnş. San. ve Tic. Ltd. Şti almıştır” dedi.

BAKAN EROĞLU İTİRAFLARINA DEVAM ETTİ…

Şafak’ın soruları ile sıkıştırdığı Orman ve Su İşleri Bakanı’nın cevapları itiraf niteliğinde oldu.

Şafak’ın sorularını yanıtlayan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Yüklenici, yer tesliminden sonra çalışılmayan devre sonunda işe başlamış ve 1 adet hakediş almıştır. Ancak daha sonra herhangi bir çalışma yapmadığı tespit edilerek, bu durum kendisine ilgili Birimimiz tarafından yazı ile bildirilmiştir. Sözleşmeye göre iş bitim tarihi olan 10.09.2012 tarihinde noterden ihtarname çekilmiş ve işin tamamlanması istenmiştir.

Ancak, inşaat sahasında herhangi bir çalışma yapılmadığı İdaremizce 02.10.2012 tarihinde yeniden tespit edilerek, işin feshedilmesi için çalışmalar başlatılmıştır” dedi.

HALA FESH EDİLMEMİŞ !

Niğde-Ulukışla Darboğaz Göleti ve Sulamasının inşaatının durduğunu ve hala firma ile feshin yapılmadığını açıklayan Bakan Eroğlu “Şu anda işin feshi için Olur hazırlanmaktadır. Niğde Ulukışla Darboğaz Göleti ve Sulaması İnşaatı İşi tamamlanmamış olduğundan 2013 Yılı Yatırım Programında 2. İkmal İnşaatı adı altında yeniden ihale edilecektir” dedi.


KONU İLE İLGİLİ HABERLERİMİZ İÇİN TIKLAYIN


Şafak, Göletlerin Peşini Bırakmıyor…

Şafak, TBMM’de Niğde sorunlarını dile getirdi


Şafak’tan Göletler İçin Çifte Önerge!










Editör: TE Bilişim