CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, çiftçilerin geciken destekleme ödemelerinin peşine düştü.  Şafak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’ e üreticilere neden hâlâ ödeme yapılmadığını sordu. Eker, Şafak’ın soru önergesi vermesinin hemen ardından açıklama yaptı ve tarımsal destek ödemeleri kapsamında çiftçilere yaklaşık 1.9 milyar lira ödeneceğini açıkladı.

 

Doğan Şafak, büyük güçlükler yaşayan çiftçilerin sıkıntılarını parlamento gündemine taşıdı.  Şafak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’ in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

 

Üreticilere Hububat ve Baklagil Fark Ödeme Desteklerinin ilk taksitinin ödendiğini, fakat geri kalan bölümünün ödenmediğini vurgulayan Şafak, “Zor durumda olan Çiftçilerimize geri kalan ürün desteği ne zaman ödenecektir? Her yıl Şubat ayı içerisinde Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği alan çiftçimize, Mart ayına girmiş olmamıza rağmen destekleme yapılmamıştır. Bu durumda Çiftçimize ne zaman destekleme yapmayı düşünüyorsunuz?” sorularını yöneltti.

 

BAKAN NİHAYET HATIRLADI

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın soru önergesini vermesinin ardından, bakan da harekete geçti ve ödemelerin yapılacağını açıkladı. Bakan Eker,  bu yıl çiftçiye 7.4 milyar liralık destekleme yapılacağını vurgularken, bu kapsamda 1.9 milyar liralık en büyük dilimin de hemen yapılacağını belirtti. Bakan’ın verdiği bilgiye göre destek ödemelerinin yüzde 90’ı Haziran’a kadar bitecek.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Tarım Bakanı Mehdi Mehdi Eker’ e sorduğu önerge metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sayın Mehmet Mehdi EKER tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını saygılarımla arz ederim.

 

                                                                                     Doğan ŞAFAK

                                                                                     Niğde Milletvekili

 

1- Çiftçilerimize Hububat ve Baklagil Fark Ödeme Desteklerinin ilk taksiti ödenmiş, fakat geri kalan kısmı ödenmemiştir. Zor durumda olan Çiftçilerimize geri kalan ürün desteği ne zaman ödenecektir?

 

2- Her yıl Şubat ayı içerisinde Mazot, Gübre ve Toprak Analizi Desteği alan çiftçimize, Mart ayına girmiş olmamıza rağmen destekleme yapılmamıştır. Bu durumda Çiftçimize ne zaman destekleme yapmayı düşünüyor musunuz?

 

 

Editör: TE Bilişim