CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Göç Veren İllerimizde Göçe Neden Olan Sorunların Araştırılarak Göçün Engellenmesi İçin Alınacak Önlemlerin Belirlenmesi” amacıyla, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde görüşülen Meclis Araştırma Önergesi üzerinde konuşma yaptı.

 

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak konuşmasında; “Başta Doğu, Güneydoğu ve Karadeniz olmak üzere, benimde içinde yaşadığım coğrafyanın özellikle İç Anadolu’da bulunan birçok kentlerinin göç verdiğini hepimiz iyi biliyoruz. Göçler genellikle kırsal kesimden, köy, belde ve kasabalardan kısmen de olsa, kent merkezlerinden gerçekleşmektedir. Özelikle, tarımda ve hayvancılıkta yaşanan büyük sıkıntılar, ekonomik zorluklar, çalışma koşullarının zorluğu ve ağırlığı, sosyal güvenceden yoksunluğu, küçük kentlerde üniversite mezunlarının iş olanakları bulamaması, küçük kentlerde sanayii yatırımlarının yapılmaması, gelir dağılımındaki adaletsizlik, terör ve güvenlik sorunu, çiftçilerin ürünlerini değerinde ya da maliyetine satamaması, küçük kentlerdeki özelleştirme maliyetleri, televizyon ve medyadan izlenen büyük kent merkezlerindeki renkli hayatlar insanları başta; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin Antalya, Bursa olmak üzere birçok kent merkezine göçe zorlamaktadır. Kendi kentimden örnek verecek olursam; Nüfusunun 2000’nin altına inmesinden dolayı, Niğde ilinde 23 belde belediyesi kapanmıştır. Ülkeden örnek verecek olursam; Türkiye toplamında 1591 belde belediyesi kapanmıştır. Bu da bizlere göçlerin nedenleri hakkında belirgin ipucu vermektedir” dedi.

 

Şafak, “Göçlerin genellikle kırsal kesimden olmasının nedeninin, tarım, hayvancılıkta ve işsizlikte yaşanan sorunlar olduğunu söylemiştik. Bu konu ile ilgili sizlere bazı rakamlar vereceğim. 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’nun  21’inci madde hükmüne göre;  her yıl gayri safi milli hasılanın  en az % 1’inin  tarımsal desteklemelere ayrılması gerekmektedir” dedi.

 

Hükümet Kendi Çıkardığı Yasaya Uymadı!

 

CHP Niğde Milletvekili Sayın Şafak, konuşmasında çok önemli istatistiklere yer verirken, 2006 yılında çıkarılan Tarım Kanunu’na uymadığının altını çizdi.

 

Şafak, “ Hükümet kendi çıkardığı yasaya uymamıştır. Elimde bulunan 4 yılın rakamlarını söyleyecek olursam;  2007, 2008, 2009, 2010 yılında çiftçiden 16,milyar 299 milyon lira kesinti yapmıştır. Rakamlara boğmamak için sadece 2010 yılını örnek vermek istiyorum. Diğer yılların toplamını söyleyeceğim. 2010 yılında GSMH 1 trilyon, 28 milyar, 802 milyon’dur.  Çıkarılan kanunla tarıma ödenmesi gereken 10 milyar 288 milyondur. Çiftçiye verilen 5 milyar 605 milyondur. Yani çiftçiye 4 milyar 683 milyon eksik ödenmiştir. 2011, 2012 yılını buna dahil edecek olursak; ortalama tarıma verilen destek 25 milyar lira azalmıştır.

 

Çiftçi Mazota 5milyar 900 milyon Vergi Ödüyor…

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, verilerle konuşmasını sürdürürken, AKP hükümeti döneminde çiftçinin durumunu da rakamlarla açıkladı.

 

Doğan Şafak, “Tarımda kullanılan mazota çiftçi, 5milyar 900 milyon vergi ödemektedir. Yeraltı sulamalarında tarımda kullanılan enerji fiyatlarının, bu hükümet döneminde maliyetleri tahammül boyutlarını aşmıştır. 140 bin tarımsal sulama abonesinin  %80’ninin, MEDAŞ ve enerji şirketlerine borcu vardır. Toplam borç faizi ile birlikte 2,5 milyar liranın üzerindedir.  %40’nın elektriği kesik durumdadır. Türkiye’nin ekili alanlarının % 75’ ini tahıl ürünleri kaplamaktadır. (Buğday, Arpa, Çavdar, Yulaf) Bu ürünler para etmemektedir.

Ayrıca kırsalda; narenciye, pamuk, patates, pancar, lahana gibi ürünlerde artık köylüye gelir getirmemektedir. Örneğin; 2003-2009 yılları arasında 11 milyon 945 bin ton buğday ithalatı yapılmış, karşılığında 3,5 milyar dolar ithalat parası ödenmiştir.

 

Hayvancılıkta da Durum Aynı!!!

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak tarımdaki vahim durumdan söz ettikten sonra hayvancılıkta da durumun aynı olduğunu söylerken, hayvancılığın tükenmek üzere olduğunu da göstergelerle açıkladı.

 

CHP’li Vekil, “Hayvancılıkta aynı sorunlar devam etmektedir Çiftçi 7,5 milyara aldığı hayvanı bugün, 1,5 milyara satamamaktadır. Türkiye bu hükümet döneminde, Türkiye’nin yüzölçümü bakımından ikinci büyük ili olan Ankara’nın yüzölçümü kadar 2,5 milyon hektar alanı tarımda işlemekten vazgeçmiştir. Yanlış politikalar sonucu boş bırakılan tarım alanı büyüklüğü ise; ülkemizin Yalova, Kilis, Bartın, Zonguldak, Düzce, Osmaniye, Iğdır, Kocaeli olmak üzere 8 ilin toplam alanını geçmiştir.  Toplam 20 bin kilometrekaredir.

2002 yılında tarımdan geçimini sağlayan çiftçi, üretici sayısı 7 milyon 400 bin iken, 2009 sonu itibarı ile bu rakam 5 milyon 200 bindir. Yani 2 milyon üretici üretimden elini çekerek göç etmiştir” dedi.

 

Özelleştirme Sonucu Küçük Kentlerde Bir şey Kalmadı.

 

Özelleştirmelerin göçün üzerindeki önemli etkilerinden söz eden Şafak, “Küçük kentlerde de özelleştirme sonucu fabrikalar, limanlar satılmış ve bu kentlerde başlayan ekonomik gerilemeler büyük kentlere insanları göçe zorlamışlardır. Örneğin; tekel sigara bölümünün 2004 yılında özelleştirilmesi sonrasında, satılan 6 fabrikadan 5’i kapatılmıştır. İstanbul, Adana, Bitlis, Malatya ve Tokat fabrikaları kapalıdır. Yalnızca Ballıca fabrikası çalışmaya devam etmektedir. Tekel içki bölümünün özelleştirilmesi sonrasında ise, satılan 19 fabrikadan 9’u kapatılmıştır. (Ankara, Çanakkale, Diyarbakır, İstanbul, İzmir, Şanlıurfa, Kırıkkale, Ürgüp, Yozgat) Bu 19 fabrika, 2004 yılında, stokları ve arsalarıyla birlikte 290 milyon dolara satılmış, satın alanlar 1 yıl içinde Amerikan Texas Pasific Firmasına bu tesislerin %92’sini 810 milyon dolara devretmişlerdir. 2008 yılında ise Tekel Sigara bölümü Brıtısh American Tobacco firmasına satılmıştır. Bunun dışında geçtiğimiz yıllar boyunca Şeker fabrikalarının, çimento fabrikalarının özelleştirmesi sonucu, küçük kentlerde işsizlik ve gelir dağılımı bozulmuş ve büyük kentlere göçün nedeni olmuştur” dedi.

 

En Çok Göç veren İl Ağrı, En Çok Göç Alan İl İstanbul !

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) verileri ile göçün, kentler üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.

Şafak, “TUİK’in son bir yıldaki verilerinden yapılan derlemeye göre; 2012 yılında en çok göç veren il Ağrı ilidir. 552 bin 404 kişinin yaşadığı Ağrı ilinde 27 bin 984 kişi başka illere göç etmiştir. Ağrı ilimizi, binde eksi 25,64 göç hızıyla Muş ve eksi 21,03 net göç hızıyla Kars ilimiz takip etmiştir. Türkiye’de geçen yıl 2 milyon 317 bin 814 kişi şehir değiştirmiştir. En fazla göç alan şehir İstanbul, Ankara ve İzmir olarak gerçekleşmiştir. 5 milyon kişinin yaşadığı başkent Ankara’ya ise geçen 2012 yılında 160 bin 230 kişi yerleşmiştir” dedi.

Göçün önemli nedenlerinden birinin işsizlik olduğuna ve genç işsiz sayısının yüksek olduğuna vurgu yapan Şafak, “100 binlerce üniversite mezunu olan gençlerin okullarını bitirdikten sonra kendi kentlerinde, özelikle Anadolu’nun küçük kentlerinde iş bulamamasıdır. Bu sebepten dolayı büyük kentlere göç etmektedirler veya memleketlerine dönmemektedirler. Üretimden yoksun genel ekonomik uygulamaların etkisi ve istihdam yaratılamaması da göçün nedenleri arasındadır” dedi.

AKP Öncesi ve Sonrası !!!

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, meclis kürsüsünden AKP dönemi öncesini ve AKP dönemini rakamlarla açıkladı.

Şafak, “AKP öncesi cari işlemler açığı 80 yılda toplam 44 milyar dolar cari açık veren Türkiye, AKP döneminde 10 yılda 349 milyar dolar açık verdi. Örneğin; Aralık 2002’de 6,6 milyar dolar olan sıcak para, Mayıs 2013’te 160 milyar dolara çıktı. AKP öncesi 80 yılda toplam 247 milyar dolar açık veren Türkiye; AKP döneminde toplam 586 milyar 900 milyon dolar açık verdi” dedi.

 

 

Editör: TE Bilişim