CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, 24 Aralık 2012 tarihinde Yeni Terminal Mevkiinde yapılan 528 konutlu TOKİ evleri hakkında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a sorduğu yazılı soru önergesine, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’dan cevap geldi.

 

ABONELİKLERİ MÜTEAHHİT YAPACAK…

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, “Niğde ili Yeni terminal mevkiinde bulunan, 528 konutlu TOKİ evlerine yüklenici firma tarafından bağlatılması gereken elektrik aboneliği işlemleri zorda kalan konut sahipleri tarafından yapılmaktadır. Hak sahiplerinin yüklenici firma yüzünden yaşadığı bu mağduriyeti gidermeyi düşünüyor musunuz?” sorusuna, Çevre ve Şehircilik Bakanı “ ‘Niğde Merkez Hıdırlık 528 adet konut, 16 Derslikli İlköğretim Okulu, Cami, Şadırvan ve Ticaret Merkezi ile Alt Yapı ve Çevre Düzenlemesi İnşaatı’ işi Niyazi Bayramoğlu&Erme İnş. Tic. Ltd. Şti. iş ortaklığınca yapılmıştır. İşin proje, sözleşme ve şartname esasları çerçevesinde bitirildiğinin tespit edilmesi üzerine 27.12.2012 tarihinde geçici kabulü onaylanmış ancak, kesin kabul işlemi henüz yapılmamıştır. TOKİ ile yüklenici firma arasında akdedilen sözleşmenin ‘Elektrik İşlerine Ait Genel-Ortak Hususlar’ başlıklı 25 inci maddesinde ‘Elektrik iç tesisatı ile ilgili Elektrik Kurumu nezdinde gerçekleştirilmesi gereken abonelik talepleri müteahhit tarafından yapılacaktır. Daire enerji talebi sözleşme aşamasına kadar getirilecektir’ denilmektedir. Bu madde gereğince, söz konusu işe ait trafo ve AG-OG tesislerinin geçici kabulleri yapıldıktan sonra yüklenici; konutların, sosyal tesislerin ve ortak mahallerin abonelik dosyalarını hazırlamış ve yerel Elektrik İdaresine (Niğde MEDAŞ) teslim etmiştir. Yüklenici firma tarafından dosyaları ilgili Elektrik idaresine teslim edilen konutların abonelik işlemlerinin ferdi olarak tamamlanması hususu tamamen konut sahiplerinin uhdesinde olup, bu konuda müteahhidin sözleşme kapsamında herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır. Nitekim, konut sahipleri kendi dairelerinin abonelik işlemlerini tamamlayarak, elektrik kullanmaya başlamışlardır “ dedi.

 

Doğan Şafak’ın, “TOKİ adına konutları yapan yüklenici firmanın ödemesi gereken abone açtırma bedellerini, hak sahipleri ödemeye başladığına göre bu ücretlerin konut sahiplerine iade edilmesini sağlayacak mısınız? “sorusuna ise Bakan Bayraktar “Abone bedellerinin yüklenici firma tarafından ödenmesi gerektiğine dair sözleşmede ve mevzuatta herhangi bir hüküm bulunmamaktadır. Konutların abonelik işlemlerinin konut sahipleri tarafından yapılması gerektiğinden, konut sahipleri tarafından ödenen abonelik ücretlerinin iadesi söz konusu değildir” şeklinde cevap verdi.

 

FİRMA HAKKINDA YASAL İŞLEM YAPMAYACAĞIZ

 

Niğde Milletvekili Doğan Şafak’ın, “TOKİ adına bahsi geçen mevkide konutları yapan, ama konutları elektriksiz teslim eden bu firma hakkında herhangi bir yasal girişimde bulunacak mısınız? “sorusuna Bakan Bayraktar “Yüklenici firmanın konut sahiplerinin bireysel elektrik abonelik işlemleriyle ilgili herhangi bir sorumluluğu bulunmamakta olup, firma işin sözleşmesi gereği yükümlü hakkında yapılması gereken herhangi bir yasal işlem bulunmamaktadır“ dedi.

 

CHP’li Şafak’ın, “ Niğde İlimizde 528 adet TOKİ dairesini yapan bu firma, daha önce TOKİ’den kaç projenin yüklenici firması olmuştur? Bu firma üstlenmiş olduğu TOKİ projelerinin kaçında eksik, şartnameye uygun olmayan sorunlu konut teslimi yapmıştır? Yaptıysa açıklar mısınız?” ve “Toplu Konut dairesi Başkanlığı olarak, Niğde il merkezinde bulunan ve birçok eksikliği bulunan TOKİ evlerinin fiziki sorunlarının tespiti için incelemem yaptırmayı düşünüyor musunuz?” sorularına ise Çevre ve Şehircilik Bakanı “12 ihalein bu firmaya verildiğini, bahse konu işin ihalesi 28.03.2011 tarihinde 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nun 19 uncu maddesinde belirtilen ‘açık ihale usulü’ ile yapılmış ve 25.386. 000,00 TL bedelle Niyazi Bayramoğlu&Erme İnş. Tic. Ltd. Şti. İş Ortaklığı firması uhdesinde kalmıştır. TOKİ tarafından yapımı gerçekleştirilen tüm uygulamalar 4734 ve 4735 sayılı Kanunlar ve buna bağlı olarak çıkartılan tip sözleşme, yönetmelikler ve şartnameler çerçevesinde yürütülmektedir. Bu kapsamda, tüm uygulamalar gerek TOKİ gerekse danışman firmalar tarafından kontrol edilmekte, kullanıma mani tüm sorunlar giderildikten sonra, geçici kabul tutanağı onaylanmakta ve bilahare konutlar sahiplerine teslim edilmektedir. Ayrıca, gerek konutların teslim aşamasında ve gerekse teslimden sonra imalattan kaynaklanan bir problemin tespit edilmesi ve bunların TOKİ’ye bildirilmesi durumunda sorunların çözümlenerek, konut sahiplerinden eksiklerin giderildiğine dair tutanak alınması sağlanmaktadır. 528 adet konutun teslim edilerek, yaşamın başladığı söz konusu uygulamada şu ana kadar TOKİ’ye hak sahipleri tarafından yazılı ve/veya elektronik ortamda sadece 3 adet şikâyet gönderilmiştir. Bunların 2 adedi giderilmiş olup,  1 şikayetle ilgili tespit çalışmaları danışman firma tarafından yürütülmektedir. Ayrıca, geçici kabul ile kesin kabul arasında kalan dönemde yüklenici firma, kullanma ve işletme sonucu olmaksızın ortaya çıkan kusur ve aksaklıkların giderilmesi için eleman bulundurmaktadır “şeklinde yanıt verdi.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak ile Yeni terminal Mevkiinde yapılan TOKİ konutları üzerine yaptığımız görüşmede Şafak, “TOKİ sakinlerinden sürekli şikâyet telefonu almaktayım. Görünen köye kılavuz gerekmez. Sayın Bakan öyle bir anlatmış ki, bölgemizden haberimiz olmasa neredeyse inanacağız. Vatandaşlarımız elektriksiz evlerde oturuyor, çocuklar elektriğin olmadığı evlerde ders çalışmak için uğraşıyor. TOKİ’nin yaptığı pencereleri, kapıları sağlam olmadığı için tekrar değiştirmek zorunda kalıyorlar. Bu vatandaşa yapılan zulümdür. Her şey baştan savma yapılmış. Başta Elektrik olmak üzere TOKİ sakinlerinin sorunları çözülmeli, hangi yüzyılda yaşıyoruz. Sayın Bakan’ın bahsettiği danışman firmalar ne iş yapıyor, şimdi merak ettim. Sorunlardan bihaberler “dedi.

 

Şafak’tan Başbakan’a TOKİ Sorusu - Tıklayın




Editör: TE Bilişim