Diyarbakır'ın Silvan ve Kulp ilçeleri arasında öğle saatlerinde arama yapan askerler pusuya düşürüldü; 3'ü uzman erbaş, 10'u er olmak üzere 13 asker şehit oldu. 2'si ağır 7 askerin yaralandığı çatışmada 5 PKK'lı öldürüldü.

Geçen cumartesi günü kaçırılan 2 asker ve 1 sağlık görevlisinin kurtarılması için başlatılan operasyon kapsamında, Silvan İlçesi'nin Dolapdere ve  Kulp İlçesi'nin Küplü köyleri arasında arama tarama faaliyetinde bulunan Silvan Komando Taburu timleri pusuya düşürüldü.

Askerlerin öğle yemeği için mola verdikleri sırada birkaç noktadan saldırıya geçen kalabalık terörist grubunun ağır silahlarla açtığı ilk ateşle 3 uzman erbaş ve 10 er şehit düştü. 2'si ağır 7 asker de yaralandı.

Timde bulunan askerlerin karşılık vermesiyle çıkan çatışmada 5 terörist ölü ele geçirildi.

Teröristler yangın çıkararak kaçmaya çalışırken, bölgeye Diyarbakır başta olmak çevreden takviye birlikler gönderilerek büyük bir operasyon başlatıldı. Helikopterlerin hava desteği verdiği operasyon devam ediyor.

Teröristlerin saldırısında yaralanan 7 asker, helikopterle Diyarbakır Asker Hastanesi'ne kaldırılarak tedaviye alındı.

Aynı bölgede geçen cumartese gecesi Diyarbakır- Bingöl Karayolu'nu kesen teröristler, astsubay Abdullah Söpçeler, uzman çavuş Zihni Koç ve sağlık teknisyeni Aytekin Turhan Uz silah zoruyla kaçırmıştı.

PKK'nın 1978 yılında kurulduğu Fis Ovası'nda meydana gelen bu olayda kaçırılan 3 görevliyi kurtarmak için bölgede başlatılan operasyonlar da devam ediyor.

* * * * * * * * * * * * * *

Silvan'dan gelen şehit haberleri akıllara Abdullah Öcalan'ın o açıklamasını getirdi.

Diyarbakır'dan gelen şehit haberleri, akıllara Abdullah Öcalan'ın geçtiğimiz haftalarda yaptığı açıklamaları getirdi...

Haziran ayının son haftasında İmralı'da avukatları ile görüşen Abdullah Öcalan, BDP desteğinde seçimi kazanan Hatip Dicle'ye ilişkin YSK kararını değerlendirirken, 'Hükümet söz versin yeter' deniliyor. Aslında yetmez. Artık siyasi iktidar tarafından pratik adımların atılması gerekmektedir" demiş ve İmralı'da kendisiyle 'devlet adına' görüşmeler yapıldığını, 15 Temmuz'a kadar görüşmede ele alınan konular hakkında adım atılmasını beklediğini ifade etmişti.

Öcalan, daha sonra yaptığı açıklamalarında ise 15 Temmuz tarihinin "artık bir hükmü ve anlamı kalmadığını" söylemişti. Terör örgütü lideri bu açıklamasına dayanak olarak şu sözleri sarfetmişti: "Daha önce bahsettiğimiz 15 Temmuz tarihi yanlış algılanmasın. 15 Temmuz dememizin sebebi heyetle yapacağımız son görüşme tarihinin 15 Temmuz'a yakın tarih olmasındandır. Zaten heyetle yapacağımız görüşmeyi daha erken gerçekleştirdik. Benim için esas olan bu görüşmeydi; 15 Temmuz tarihi değil. Bu görüşmeyi de bugün gerçekleştirdiğimizden artık benim için 15 Temmuz'un bir hükmü ve bir anlamı kalmamıştır."

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Genelkurmay Diyarbakır'da 13 askerin şehit olduğu saldırıyla ilgili açıklama yaptı.

1. Diyarbakır ili Silvan ilçesi kırsal kesiminde operasyon için arazide bulunan bir birliğimiz, bugün saat 14.45 sularında ormanlık bir alanda, bir grup terör örgütü mensubu ile karşılaşmış ve yakın mesafeden sıcak temasa girilmiştir.

2. Çatışmada ve ormanlık alanda teröristlerce atılan el bombalarının etkisiyle çıkan yangından dolayı 13 askeri personelimiz şehit olmuştur. Ayrıca, ikisi ağır olmak üzere 7 askeri personelimiz yaralanmıştır. Yaralı personel Diyarbakır Asker Hastanesinde tedavi altına alınmıştır.

3. Yapılan ilk tespitlere göre, çıkan çatışmada 7 teröristin etkisiz hale getirildiği anlaşılmıştır.

4. Şehit ve yaralılarla ilgili detaylı açıklama kimlik tespiti ve ailelerine haber verildikten sonra ayrıca yapılacaktır.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Başbakan Erdoğan, Diyarbakır'daki hain saldırı üzerine başsağlığı mesajı yayınladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye, demokrasiden, hukuktan ve kardeşlikten asla taviz vermeden, terörün de, onun gerisindeki güçlerin de üstesinden gelmeyi başaracaktır" dedi.

Erdoğan, Diyarbakır'da teröristlere karşı yürütülen operasyonda 13 askerin şehit düşmesi ve 7 askerin yaralanması nedeniyle Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'e bir başsağlığı mesajı gönderdi.

Başbakan Erdoğan mesajında şunları kaydetti:

"Diyarbakır'da teröristlere karşı yürütülen operasyonda 13 askerimizin şehit düşmesi ve 7 askerimizin yaralanması milletçe hepimizde derin bir teessür ve üzüntüye neden olmuştur.

Ülkemizin bekası ve milletimizin huzuru için canlarını vererek şehitlik mertebesine ulaşan askerlerimizin, yine bu uğurda gece-gündüz mücadele veren güvenlik güçlerimizin fedakârlıkları her türlü takdirin üzerindedir.

Bu eylemlerin ve arkasındaki güçlerin amacı apaçık ortadadır. Türkiye Cumhuriyeti, diğer bütün sıkıntıları gibi, terör sorununun da üstesinden gelecek güce ve kararlılığa sahiptir.

Türkiye, demokrasiden, hukuktan ve kardeşlikten asla taviz vermeden, terörün de, onun gerisindeki güçlerin de üstesinden gelmeyi başaracaktır. Şehitlerimizin acısı yüreklerimizi dağlarken, terörle mücadele konusundaki kararlılığımızı da güçlendirmektedir.

Aziz şehitlerimize Allah'tan rahmet, yaralı askerlerimize acil şifalar, milletimize ve de sizin şahsınızda Türk Silahlı Kuvvetlerimizin tüm mensuplarına başsağlığı diliyorum."


Editör: TE Bilişim