CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, kamu kurum ve kuruluşlarında birden çok kere yazılım programlarının  hazırlanması, değişmesi, uygulanması ile oluşan zararların  ve nedenlerin araştırılması için Meclis araştırması istedi.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  şöyle dedi: “ Yazılım projeleri  devlete ait  kurum ve kuruluşlarda  son  yirmi yılda olabildiğince yaygınlaşmıştır. Yazılım projelerinin başarısı, işleyişteki akıcılığı, uygulamada ortaya çıkan olumsuzluklar ve doğru ile yanlışın paylaşımında oluşmuş ortak bir yaklaşım olmadığından tekrarlanarak devam eden süreçlerin önemli kamu kaynak israfına, zaman ve iş gücü kaybına neden olduğu da bir gerçektir. Bu bağlamda   Devlete bağlı kurum kuruluşlarda yazılım  projelerinin erdiği nokta, oluşan sorunlar, değişen yazılımlar ve bu bağlamda oluşan maddi kayıpları da içerecek bir araştırma geleceğe de ışık tutacaktır”.

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  meclis araştırmasının gerekçesinde de şu konulara değindi: “Yazılım  ülkemizde yakın tarihin en çok tartışılan, uygulamada başarı yanında başarısızlıklarla da harcanan büyük mesailer sonrası hayal kırıklıkları yaratan bir süreçtir. Bir süre kullanılıp vazgeçilen ,bütçe olanaklarını etkileyen olumsuz yansıma kadar insan  verimliliğini de direkt etkileyen yazılım projeleri yaşanan sorunlarına rağmen de halen  çözüm aranan bir boyuttadır. Kullanım dışı kalmış onlarca proje ve uygulamada sorun yaşanan onca örnek de mevcuttur. Yazılım sorunlarının aşılmasında iyi eğitimli uzman  ekip kadar  işe meyilli personelin de önemi büyüktür. Projelerde test  süreçleri  önemlidir. Keza  performans, güvenlik, etkileşim, esneklik gibi yazılım süreçleri yönetimi de çok önemlidir. Yazılım projelerinin başarısı, işleyişteki akıcılığı önemli ölçüde etkilemektedir.

Uluslararası bir araştırmaya göre dünyada yazılım projelerinde  dahi , %49’unun  bütçesi ve süresinin katlanarak tamamlanabildiği, ülkemizde ise yazılım projelerinin başarı oranının ise  düşük olduğu bilinmektedir.

Uzmanlar yazılım projelerindeki başarısızlığın; kapsam, süre, bütçe ve ekip olarak iyi bir projelendirme yapılamaması, proje yönetiminin yetersizliği, doğru yerde doğru ürünün kullanılmaması, tedarikçinin yanlış seçimi, proje teknik liderinin yetersizliği, metodoloji eksikliği, üst yönetimin sahiplenmemesi, kuruluştaki yöneticilerin destek vermemesi, çalışanların yeni şeylere karşı gösterdiği direnç, çalışanların geleneksel yapıyı koruma isteği, çalışanlar için yaratılan yeni iş yükü, yaratacağı verimlilik ve izlenebilirlikten çekinme, kurum içi organizasyonun yetersizliği, kayıt dışı çalışmadan kaynaklandığı belirtilmektedirler. Teknolojik gelişim hızına etik değerlerin de aynı oranda ayak uyduramaması bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Yazılım geliştirmede hızlı teknolojik gelişim yaşanmaktadır. Yazılım üretimi, seçimi, kurulum ve uygulama süreçlerinde sorunların çözümü için bilgi paylaşımı önemlidir.
Ülkemizde  kurum ve kuruluşların kadrolarının oluşumunda doğal olarak o dönemin koşullarına göre personel istihdamı söz konusu olmuştur.O nedenle, yapılan işe göre ücret ve kadro olmaması yetişmiş eleman sorununu da beraberinde getirmektedir. Bilgisayar ve Endüstri Mühendisliği kadroları, bu bağlamda  tüm kurumlarda görev tanımı ile  ücret koşullandırılması da  dikkate alınarak oluşturulması gereken kadrolardır. Verimlilik, ürün geliştirme, stok, lojistik, yönetim, bakım-onarım, servis ve üretim sürecinin entegre planlanması ile teknoloji, inovasyon, bilişim, yazılım alanlarının bir hayli iç içe geçmiş durumda olması bu mühendislik kadrolarını daha da önemli kılmaktadır.

Devlet kurumlarında  yazılım projeleri, karşılaşılan sorunlar,vazgeçilen çalışmalar, kurumsal yapıların bu bağlamdaki konumu,çözüme yönelik atılması gerekli adımlar ve  ülke kamu kaynaklarından bu güne kadar boşa gitmiş yatırımların araştırılması, incelenmesi, yasal düzenlemelere de yol açacak bir sonucun açığa çıkarılması adına  Meclis araştırması önem arz etmektedir”.
 
 
Editör: TE Bilişim