CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Bakanlar Kurulu’nun tüm yetkilerini cumhurbaşkanında toplayan ve kamuoyuna “Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” olarak sunulan sistemin, aslında “tek adam rejimi” olduğunu söyledi. Gürer, olmayan hükümetin varmış gibi gösterilerek, kamuoyunun yanıltılmasına tepki gösterdi. 

GÜRER’DEN TEK ADAM REJİMİNE ELEŞTİRİ 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Genel Kurulu’nda söz olarak, kamuoyunda ‘Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi” olarak bilinen “tek adam rejimini” eleştirdi. 

YENİ REJİM, KHK’LARLA KENDİNİ GÖSTERDİ 

16 Nisan referandumuyla Anayasa değişikliğinin ardından, Türkiye’de yeni bir rejime geçildiğine vurgu yapan Ömer Fethi Gürer, bu sürecin yansımasının Cumhurbaşkanlığınca çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerde (KHK) açıkça görüldüğüne dikkat çekti. 

OLMAYAN HÜKÜMETİN SİSTEMİ Mİ OLUR?

Bakanlar Kurulu ve bakanların yetkilerinin neredeyse tamamının Cumhurbaşkanlığında toplandığını belirten CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Buna rağmen kamuoyunda ‘Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi’ diye bir tanımdan söz ediliyor. Oysa ortada hükûmet yok. Bunun böyle olduğunun kamuoyu tarafından bilinmesi gerekiyor” dedi.

YETKİLER TEK KİŞİDE TOPLANIYOR

Çıkarılan kanun hükmündeki kararnamelerle yetkiler tek kişide toplandığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, böylece tek adam rejiminden söz etmenin mümkün olmayacağını anlattı. 

KAMUOYUNU YANILTMAYIN

Gürer, Hükûmetin olmadığı yerde "Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi" diye kamuoyunu yanıltıcı açıklamaları da doğru bulmadıklarını da ifade ederek, bu sistemin adının doğru konulması gerektiğini belirtti.

NEDEN UTANIYORSUNUZ?

Gürer, “Bunu yapanlar neyden utanıyor ki ‘tek adam rejimi ’demekten çekinip ‘Cumhurbaşkanlığı hükûmet sistemi’ diye ucube bir şeyden söz ediyorlar? Olmayan bir şeyden söz etmek ne kadar doğrudur?” diyerek, sistemin kamuoyuna yanlış anlatılmasına tepki gösterdi. 


PADİŞAHLARIN BİLE BÖYLE YETKİLERİ YOKTU

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Milli Sarayların cumhurbaşkanlığına bağlanmasına olan tepkisini şu sözlerle dile getirdi; “Osmanlı İmparatorluğu’nda padişahların sadrazamı vardı. Yeni rejime göre cumhurbaşkanı daha çok yetkiyle donandı ve başbakan dahi artık yok. Cumhurbaşkanı, tüm yetkileri uhdesinde topluyor. Vatandaş ancak kendini etkilediğinde olanı fark edecek ama peşi sıra gelen kararnamelerle oluşan dönüşümü kamu oyununda yeterince algıladığı söylenmez” dedi.

Editör: TE Bilişim