CHP Niğde Milletvekili ve CHP Genel Merkez Emek Büroları Yürütme Kurulu Üyesi Ömer Fethi Gürer beraberinde  Yürütme Kurulu Üyesi Burhanettin Bulut ve  Ali Berberoğlu ile  Adana, Mersin, Osmaniye, Niğde, Aksaray Emek bürolarının  çalışmalarına başlaması  nedeni ile toplantılar düzenlediler.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer sözlerine Siirt Şirvan’da bakır madeninde vefat eden işçileri anarak başladı. AKP hükümetleri döneminde iş güvenliği ve iş yasalarının yeterince denetlenmediğine vurgu yaptı. 2015 yılında 1730 işçinin iş cinayetinde yaşamını kaybettiğini, 2016 yılının ilk dokuz ayında 1414 kişi iş cinayetinde yaşamını kaybettiğini söyledi. 13 milyon sigortalı çalışanın  % 10’unun sendikalı olduğunu ve bu sendikalı işçilerin de 700 bin civarında grevli, toplu sözleşmeli haklara sahip bulunduğunu ifade etti. Gürer işçilerin örgütlenmesini engellemek için işçi istihdam büroları ve Taşeronlaşmaya hükümetin sarıldığına dikkat çekti.  Taşeronlara 3 ayda kadro sözü verilmesinden bu güne  üç kat aşan süre geçtiğini, hala da  bir gelişme olmadığının görüldüğünü  belirtti. Gürer şöyle dedi: “ İşsizlerin, emeklilerin, kamu ve özel sektör çalışanları ile tüm emekçilerin güncel, ekonomik ve sosyal sorunları giderek derinleşmektedir. İşçisi, çiftçisi, esnafı, kadını, çocuğu, emeklisi, genci ile ilgili hükümet vaatlerde bulunsa da bu vaatlerini yaşama geçirmemektedir. Ülkemizde Uluslararası Çalışma Örgütü Normlarında bir sendikalar yasası ihtiyaçtır. Çalışanların sendikalaşmalarının önündeki engeller kaldırılmalıdır. Eşit iş yapanlar eşit haklara kavuşturulmalıdır. İş güvenliği her alanda sağlanmalıdır. Meslek hastalıklarına yönelik ciddi çalışmalarda bulunulmalıdır. Çalışma koşulları iyileştirilmelidir. Emeklilerin promosyonları bir an önce ödenmelidir. Bakana sordum ne yazık ki emeklilerin intibak yasası ile ilgili düzenleme yapılmayacağını açıkladı. Emeklilikte yaşa takılanlar için de bir iyileştirmede bulunulmayacağını söyledi. Emekliler için ilaç katkı payı kaldırılmadı. Emeklilere TOKİ vasıtası ile ucuz ev vereceğiz sözü de askıda kaldı. Çalışanlara Modern Kölelik yasasını çıkarıp onların sendikalaşma, iş güvenliği, kıdem gibi haklarını yok etti. ”
 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer Emek Bürolarının 1974 yılında CHP’de oluşan İşçi Komiteleri ile başlayan sürecin günümüzdeki taleplere göre yeniden yapılanması olduğunu belirtti. Gürer şöyle dedi:“Ulusal ve uluslararası çalışma yaşamı ile ilgili kurum kuruluşlarla örgütsüz kesimlerle işbirliği içinde olacak emek büroları, çalışan, işsiz ve emekli örgütleri ile dayanışma içinde bulunacaktır. Sendikalar, demokratik kitle örgütleri, tüm çalışanlar, emekliler, güvencesiz çalışanlar ve işsizler dâhil her kesimle, söyleyecek sözü, önerecek düşüncesi olanla Emek büroları dayanışma içinde olacaktır. Emek büroları işsizler, emekliler, kamu ve  özel sektör çalışanları ile birlikte  tüm emekçilerin güncel, ekonomik ve sosyal  sorunlarını araştırmak, gözlem ve kurumsal ilişki kurarak tespit etmek, araştırmaların  sonuçlarını  yayınlamak, sorunlara ilişkin parti politikaları doğrultusunda çözüm önerileri belirlemek, Cumhuriyet Halk Partisi’nin  bu alanda ilgili politikalarına katkıda bulunmak amacıyla çalışacaktır. ”

 
Editör: TE Bilişim