CHP Niğde Kadın Kolları Başkanı Nevriye Sayın, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. 


CHP Kadın Kolları Niğde İl Başkanı Nevriye Sayın ; Bugün 25 Kasım, Bugün, Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü. Dünyanın her yerinde kadınlar aynı haklar için aynı mücadeleyi veriyorlar.  21 yüzyıl kadın enerjisinin yükseleceği bir yüzyıl olacak. Böyle bir dönemde Türkiye’de kadın olmak zorlaşıyor. Kadına yönelik ideolojik bir saldırı var. Kadınlar her gün öldürülüyor,şiddetin her türlüsüne maruz kalıyor, candan can kopuyor. 2010-2015 yılları arasında Türkiye’de 1134 kadın öldürüldü, Sadece 2015’in ilk 10 ayında 236 kadın öldürüldü, Dünya Sağlık Örgütü’nün küresel şiddet raporuna göre Türkiye, kadın cinayetlerinde Avrupa bölgesi ülkeleri (41 ülke) arasında 13.sırada.

Kadınların en temel insan hakkı olan yaşam hakkı ellerinden alınırken “fıtrat” veya "abartı" denilen kadın cinayetleri, tahrik, iyi hal, pişmanlık,vb. ceza indirimleriyle neredeyse ödüllendirme noktasına gelmiş durumda. Çünkü suçlular, indirim uygulanacağını bilerek savunma hazırlama yolunu seçiyorlar. Altına imza attığımız İstanbul Sözleşmesinde belirtildiği gibi; kadına yönelik şiddet, nedenleri ve sonuçları açısından kapsamlı bir bakış açısına sahip olarak çözülebilir. Şiddetin azaltılmasında sadece kovuşturma kısmının değil önleme, koruma ve politika geliştirme ilkeleri de göz önüne alınarak bir bütün olarak değerlendirilmelidir. Adalet sistemindeki cinsiyet ayrımcılığının, yasanın yanlış-tutarsız yorumlanıp uygulanmasının önüne geçmek önemlidir. Yasalarda ki düzenlemeler kadar görünmeyen yasaların oluşturduğu kadını yok sayan zihniyete karşı mücadele ve toplumsal dayanışma öne çıkmak zorundadır.

Kadını ikincilleştirenlere, sıkıştıkça kadın bedeni üzerinden gündem yaratanlara karşı, sevgi ve saygıyı, huzuru ve güveni örgütleyecek, insanca bir yaşamın umutlarını filizlendirecek bir güce ihtiyaç var.Bu güç yaşadığımız topraklarda doğanın ve yaşamın yaratıcı gücü olan kadınlardan gelecek. Kadın dayanışması, örgütlülüğü ve güç birliğinden gelecek" dedi. 

Nevriye Sayın açıklamasının devamında;  25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele ve Dayanışma Günü'nde, kadın mücadelesinin ve örgütlü birlikteliğinin önemini bir kez daha yinelerken; CHP Kadın Örgütü olarak bizler; bulunduğumuz her noktada kadın olmak ortak paydasında örgütlenerek ve dayanışma ilişkilerimizi güçlendirerek mücadele etmeye devam ediyoruz.

"Emeğimiz, bedenimiz, kimliğimiz bizimdir" demeye devam, eşitlik, özgürlük ve adalet için birlikte olmaya deva"şeklinde konuştu. 

Editör: TE Bilişim