Cumhuriyet Halk Partisi dershanelerin kapatılmasını da sağlayan ve TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen "Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapan Kanunu" Anayasa Mahkemesi'ne götürdü.

 

CHP, Yüksek Mahkemeye sunduğu İptal dilekçesinde, dershane düzenlemesinin teşebbüs hürriyetini ihlal ettiği ve Milli Eğitim Bakanlığı bünyesindeki 40 bine yakın yöneticinin görevlerinin yasa ile sona erdirilmesinin Anayasaya aykırı olduğunu vurguluyor.

 

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, yasa ile ilgili şu bilgileri verirken neden yasayı Anayasa’ya taşıdıklarını anlattı.

 

Doğan Şafak, “Bu yasa ile dershanelerin kapatılmasına ilişkin düzenlemeler Anayasa'ya aykırı olarak düzenlenmiştir. Asıl yapılması gereken Milli Eğitim sisteminin reforma tabi tutulmak suretiyle öğrencilerimizin dershanelere ihtiyaç duymadan yetiştirilmesidir. Milli Eğitim Bakanlığı'nda görevli bir kısım personelin görevi yasa ile sonlandırılmıştır. Kamu görevlileri, görevlerinden ancak idari işlemle alınabilirler. Milli Eğitim Bakanlığı Teftiş Kurulu'nun Rehberlik ve Teftiş Dairesine bağlı müfettişlerin kaldırılmasına ilişkin düzenlemeyi de iptal davası dilekçemize ekledik” dedi.

 

Yasa ile Millî Eğitim’in taşra teşkilâtı da tasfiye edildi. 81 ilin milli eğitim müdürleri, müdür yardımcıları ile ilçe millî eğitim müdürleri ve yardımcılarının yanı sıra bütün okul müdürleri ve müdür yardımcılarının görevleri sona erdi.

Görevleri sona erdirilen eğitim yöneticileri, dört yıl süreyle hizmet içi eğitim enstitülerinde çalıştırılacaklar. Okul müdürleriyle, yardımcıları öğretmen olarak görevlendirilecekler.

39 BİN YÖNETİCİ DAHA HAVUZA!

Doğan Şafak şu sözlerle devam etti; Yasadan önce bir teftiş-inceleme sonucu düzenlenecek raporla ancak görevlerinden alınabilecek millî eğitim yerel yöneticileri, bundan böyle “görülen lüzum üzerine” hiçbir gerekçe gösterilmeden görevlerinden alınabilecek. Mahallî millî eğitim ve okul müdürleri ve yardımcıları da aynen merkez yöneticileri gibi idarî yargıda haklarını alamayacaklar” dedi.

OKUL MÜDÜRLERİ VALİNİN ELİNDE…

Doğan Şafak, yasa ile On binlerce yönetici ve öğretmenin yok yere mağdur edildiğini ifade ederken, sözlerine şunları ekledi.

Şafak, Yöneticilikdört yılla sınırlandırılıyor ve okul yöneticilerinin durumu valinin onayına bırakılıyor. Böylece eğitimcilerin, merkezde ve taşrada siyasî iktidara yakınlığı ile atanması ortaya çıkıyor.

 

KAMUOYUNDA TARTIŞILMADI!

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “AKP hükümeti her yasada yaptığı gibi Milli Eğitim Temel Kanunu’nu da meclisten alelacele geçirdi. Kamuoyunda tartışılmasına fırsat bile vermedi. Cemaatle olan sürtüşmesi ve kıyımından eğitim sektörü de nasibini almış oldu. Eğer gerçekten bir reform yapılmak isteniyorsa, o zaman dershanelere ihtiyaç duyulmayacak bir sistemin ülkemizde var olması gereklidir. AKP iktidar partisi olarak, eğitim gibi önemli bir alanda bunu gerçekleştirmelidir. Her alanda olduğu gibi ülkemizin geleceğini belirleyen bu önemli alanı da berbat ettiler. Bu nedenlerden dolayı tehlikelerle dolu Mili Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerle Değişiklik yapan Yasa’yı iptal etmek için Anayasa Mahkemesine götürdük”dedi.

 


Editör: TE Bilişim