CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a yönelttiği  Ceza İnfaz Kurumlarında çalışanların sorunları ile ilgili sorulara  yanıt verdi. Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı’nın 2015  yılı Aralık ayında Başbakanlığa gönderildiğini  belirtti.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer  Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlamasını istediği soru önergesinde ,“Adalet Bakanlığı'nca İnfaz Koruma memurlarının yıpranma payı ve özlük hakları konusunda iyileştirmeye yönelik bir çalışma yapılmakta mıdır? Eğitim durumu ve aynı kategoride bulunan memurlar arasındaki farkların giderilmesi için bir         çalışma yapılmakta mıdır? Döner sermayeden eşit yararlandırılması düşünülmekte midir?” dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ sorulara verdiği yanıtlarda şöyle dedi: “ I- A) 4301 sayılı Ceza İnfaz Kurumları İle Tutukevleri İş yurtları Kurumunun Kuruluş ve İdaresine İlişkin Kanunun; "İş yurtları Kurumu Yüksek Kurulunun görevleri" kenar başlıklı 4. maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde, "Ceza İnfaz kurumlan ve tutukevleri personeline İş yurtları Kurumu ve iş yurtlarının hesaplarını tutturmak ve bu hesapları ilgilendiren işleri yaptırmak, “Ücret ve ek ödemeler" kenar başlıklı 8. maddesinin dördüncü fıkrasında, "İş yurtlarında görevli personel, işçi ve hükümlülere iş yurtlarının yıllık bilançolarında tahakkuk edecek her türlü faaliyet dışı gelirleri ve faizler hariç olmak üzere karlarının % 25'ini aşmamak ve ilgilinin yıllık net ücretinin % 50'sini geçmemek üzere memur maaş katsayısının (10 000) gösterge rakamı ile çarpımı sonucu bulunacak miktara kadar ve çalıştıkları süre ile yaptıkları işin özellik ve güçlüğüne göre İş yurtları Yüksek Kurulu Karan ile kar payı ödenebilir. Ödemeler, çalışmayı takip eden bütçe yılında ve bir defada yapılır. “Hükümlerine yer verildiği malumlarıdır) Bakanlığımız Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğünden temin edilen bilgilerden, Ceza ve Tevkif evleri Genel Müdürlüğü bünyesinde çalışan personeller arasında, 657 sayılı Devlet Memurlar Kanunu ve ilgili diğer mevzuatlar gereği oluşturulan farklar dışında, lehe veya aleyhe herhangi bir farklılığın bulunmadığı,

İş yurdu görevinin, Genel Bütçe'den maaş alan personelin kadro karşılığı yaptığı bir görev olmadığı, 4301 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (i) bendinde belirtildiği üzere, İşyurtları Kurumu Yüksek Kurulunun görevlendirmesiyle işlerlik kazanan bir görev olduğu, bu itibarla, 4301 sayılı Kanunun ilgili maddeleri gereğince, ceza infaz kurumu iş yurdu personeline dağıtılmakta olan kâr payı ödemeleri, her ceza infaz kurumu iş yurdunun bir mâli yılda elde etmiş olduğu kârın % 25'ini içerdiği ve ceza infaz kurumunda görev yapan personelin tamamına kâr payı ödemesi yapılmadığı, sadece İş Yurtları Daire Başkanlığı tarafından görevlendirilen ve fiili olarak iş yurdunda çalışan personelin bu ödemeden yararlandırıldığı, anlaşılmıştır. II- Ceza infaz kurumlarının dış güvenlik hizmetlerinin Bakanlığımıza devredilmesi, ceza infaz kurumu personelinin yaptıkları zorlu ve hassas görev dikkate alınarak, fiilî hizmet süresi zammından yararlanmaları ve diğer özlük haklarının iyileştirilmesi ile infaz ve koruma memurlarına 3. derece kadro verilmesi imkânının verilebilmesi amacıyla hazırlanan Ceza İnfaz Kurumları Güvenlik Hizmetleri Kanunu Tasarısı yenilenmesi amacıyla 24/12/2015 tarihinde Başbakanlığa gönderilmiştir.”
 

 
Editör: TE Bilişim