CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, yetkilerin tek adamda toplanması ile başta kamu çalışanları olmak üzere emekçilerin kazanılmış haklarını kaybedebileceğini söyledi. Gürer, “Yeni sistem çalışanlar açısından güvencesiz, sözleşmeli ve taşeronluk sistemine geçişin kapısını aralayacaktır. Çalışanlar haklarını ancak parlamenter sistemde koruyabilir” dedi.

EMEKÇİLER İÇİN KARAMSAR TABLO.

CHP Niğde Milletvekili ve CHP Emek Büroları Merkez Yöneticisi Ömer Fethi Gürer, referandum çalışmaları kapsamında toplumun her kesimine ulaşmaya gayret gösteriyor. Gürer, köy ve kasaba ziyaretlerinin yanı sıra işyerleri ve işletmeleri de ziyaret ediyor. 16 Nisan Referandumunda evet çıkması halinde, Türkiye’nin tek adam yönetimine geçeceğini ve bu durumun emekçiler için de karamsar bir tablo oluşturacağını anlatan Gürer, “Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde haftalık çalışma süreleri daha yüksek, yıllık izin süreleri ve asgari ücretler ise daha az” dedi.

İŞ GÜVENCESİNİ KALDIRMAYA ÇALIŞIYORLAR.

Yetkilerin tek adamda toplanmasının başta emekçiler ve kamu çalışanları olmak üzere toplumun tüm kesimleri için kazanılmış hakların kaybedilebileceği bir sistem olduğuna vurgu yapan CHP Niğde Milletvekili Gürer, “Kamu çalışanlarının iş güvencesini yani  memurluk sistemini kaldırmayı amaçlayan kamu personel reformunu tek bir imza ile çıkarılabileceği gibi güvenceli ve sosyal hakların  olduğu çalışma sisteminden   güvencesiz, sözleşmeli ve yaygın taşeronluk sistemine geçişin kapısı aralanacaktır” dedi.

TEK ADAMLI YÖNETİMLER DAHA SORUNLU.

Türkiye’de işsizliğin ve enflasyonun arttığına işaret eden Gürer, sendikalaşmanın önünün kesildiğini, kıdem tazminatının fona devredilmesi çalışmalarının ise referandum sonrasına bırakıldığını belirterek adı konmamış başkanlık sisteminde uygulamanın daha da katılaşacağını ifade etti. Gürer, “Bütün göstergeler sürecin tek adam yönetimine geçmesi ile emekçilerin aleyhine gelişeceğini gösteriyor. Tek adam yönetimi olan ülkelerde çalışanların hakları daha sınırlı, çalışma süreleri daha fazla ve gelirleri daha düşüktür” diye konuştu.

 

 

KAZANILMIŞ HAKLARI KAYBETMEMEK İÇİN HAYIR…

Başkanlık sistemi olarak adlandırılan tek adamlı yönetimlerde antidemokratik eğilimlerin daha fazla olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Çalışma barışı için daha uygun olan sistem parlamenter sistemdir. Tek adamlı yönetimlerin olduğu ülkelerde çalışma barışı yoktur ve çalışma koşulları daha sorunludur. Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerde asgari ücret oranı kişi başına milli gelire göre daha düşüktür. Parlamenter sistem ise daha iyi sayılabilecek düzeydedir. Başkanlık sistemi ile yönetilen ülkelerin çoğunluğu gelişme sorunu olan baskıcı yönetimlerdir. Hak ve özgürlükler sınırlıdır. Demokratik taleplerini dile getirme olanakları engellenebilmektedir. İşçilerin emekçilerin çalışanların, kazanılmış haklarını yitirme riski olan bir rejim değişikliğine hayır demesi olağan bir yaklaşımdır" şeklinde konuştu. ​

Editör: TE Bilişim