CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na, Buğday Üreticilerinin Sorunlarını dile getiren yazılı soru önergesi vererek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker’in cevaplamasını istedi.

CHP’li Şafak, geçtiğimiz aylarda Buğday destekleme paraları ile ilgili yine yazılı bir önerge vermiş, Buğday Üreticilerinin Sorunlarını dile getirmişti. Doğan Şafak, Buğday Üreticilerinin Sorunlarını TBMM gündeminden düşürmüyor.

Niğde Milletvekili Doğan Şafak yazılı soru önergesinde; “Seçim bölgem Niğde ilimizde hafta sonu köy ve belde ziyaretlerinde bulunduğum sırada; MEDAŞ’a borcu olmayan abonelerin, borcu olan abonelerle aynı hattı kullanarak elektrik aldığı ve MEDAŞ’ın borçlu aboneler yüzünden elektriği kesmesinden dolayı borcu olmayan buğday üreticileri ürünlerini sulayamadıklarını tarafıma bildirmiştir. Buğday üreticimiz, 10 gün içerisinde ürünlerini sulayamazlarsa; ürünlerinin kuraklık nedeniyle yanacağını ve telef olacağını, yaşanan sıkıntıdan dolayı hayvanlarına samanı başkalarından ithal etmek zorunda kalacaklarını, mevcut borçlarını ödeyemeyeceklerini belirterek, bu haksızlığın ortadan kaldırılmasını talep etmişlerdir” diyerek sorunu Tarım Bakanı Eker’e anlattı.

Şafak, “Borcu olmadığı halde MEDAŞ tarafından aynı hattı kullanmak zorunda kaldığı için elektriği kesilen çiftçimizin yaşadığı sorunun giderilmesine yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?” diye, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı’na sordu.

BAKANLIK OLARAK NE YAPACAK SINIZ?

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Geçtiğimiz hafta sonu Niğde’de yapmış olduğum ziyaretlerde; Alay, İnli, Kiledere, Ağaçaşar, Değirmenli, Hasaköy, HacıAbdullah, Elmalı, Orhanlı, Edikli köy ve kasabalarda çiftçinin aynı hattan elektrik kullandığını, MEDAŞ’a borcu olan abonelerden dolayı, borcu olmayanlarında mağdur olduğunu üreticilerimiz belirtmiştir.

Aynı sorunla ilgili birçok köyden çiftçimizde telefonla arayıp, bu konu ile ilgili yardım istemektedir” dedi.

Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “Bakanlık olarak, Niğde ilimizde buğday üreticiliği yapmakta olan çiftçimizin MEDAŞ tarafından elektriğinin kesik olmasından dolayı sulama yapamaması sonucunda hasat yandığında meydana gelecek mağduriyeti nasıl giderecek siniz?” ve “Çiftçimizin bir kısmının MEDAŞ’a olan borçlarından dolayı yaşamış olduğu sıkıntıyı, borcu bulunmadığı halde MEDAŞ tarafından cezalandırılan çiftçimizin sorunlarını çözmek için ilgili bakanlıkla birlikte bir çalışma yapacak mısınız?” sorularını Tarım Bakanı Eker’e yöneltti.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Buğday üreticilerinin sorunlarına yönelik çareyi bulana kadar her türlü girişimde bulunacağını söyledi.

Doğan Şafak, “ Gerek buğday üreticimiz, gerek patates üreticimiz, elma, pancar, arpa, yonca, mısır, kayısı üreticilerimizin, çiftçimizin sorunlarını bu bakanlık çözene kadar her türlü mücadeleyi çiftçimizinde desteğiyle vereceğiz. Meclis kürsüsünden her fırsatta çiftçimizin, esnafımızın, vatandaşımızın sorunlarını Başbakan ve bakanları duyana kadar susmayacağız. Çalışacağız, çalışacağız. Tarımın her alanında sorun var. Tarım Bakanlığı ne işe yarar? Çiftçinin derdini anlatacak, bir Bakanlığı yok! Eğer, Buğday üreticilerimizin sıkıntısı 10 gün içinde çözülmezse, bu bakanlık ithal saman alımına başlasın! Çiftçi perişan, görün artık bu durumu! Çiftçiye derman olmadığınız gibi yeni sorunlar çıkararak bir dert daha vermeyin! Elbet bu millet yapılanın hesabını soracaktır” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Sayın Doğan Şafak’ın yazılı soru önergesinin tam metni:

 

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

 

Aşağıdaki sorularımın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi EKER tarafından yazılı olarak cevaplandırılması hususunda gereğini saygılarımla arz ederim.

Doğan Şafak

        Niğde Milletvekili

 

Seçim bölgem Niğde ilimizde hafta sonu köy ve belde ziyaretlerinde bulunduğum sırada; MEDAŞ’a borcu olmayan abonelerin, borcu olan abonelerle aynı hattı kullanarak elektrik aldığı ve MEDAŞ’ın borçlu aboneler yüzünden elektriği kesmesinden dolayı borcu olmayan buğday üreticileri ürünlerini sulayamadıklarını tarafıma bildirmiştir.

 

Buğday üreticimiz, 10 gün içerisinde ürünlerini sulayamazlarsa; ürünlerinin kuraklık nedeniyle yanacağını ve telef olacağını, yaşanan sıkıntıdan dolayı hayvanlarına samanı başkalarından ithal etmek zorunda kalacaklarını, mevcut borçlarını ödeyemeyeceklerini belirterek, bu haksızlığın ortadan kaldırılmasını talep etmişlerdir.

 

 

Bu doğrultuda;

 

1- Borcu olmadığı halde MEDAŞ tarafından aynı hattı kullanmak zorunda kaldığı için elektriği kesilen çiftçimizin yaşadığı sorunun giderilmesine yönelik bir çalışma yapmayı düşünüyor musunuz?

 

 

 2-  Bakanlık olarak, Niğde ilimizde buğday üreticiliği yapmakta olan çiftçimizin MEDAŞ tarafından elektriğinin kesik olmasından dolayı sulama yapamaması sonucunda hasat yandığında meydana gelecek mağduriyeti nasıl giderecek siniz?

 

3- Çiftçimizin bir kısmının MEDAŞ’a olan borçlarından dolayı yaşamış olduğu sıkıntıyı, borcu bulunmadığı halde MEDAŞ tarafından cezalandırılan çiftçimizin sorunlarını çözmek için ilgili bakanlıkla birlikte bir çalışma yapacak mısınız?


Editör: TE Bilişim