Haber-Yorum: Selim GÖKEL

Geçti Bor’un Pazarı , Sür Eşeğini Niğde’ye deyimi, elma, kilim ve yeşili simgeleyen Bor Belediyesinin Logosu değişiyor.
 
Geç kalmışlığın ifadesi olarak kullanılan “Geçti Bor’un Pazarı, sür eşeğini Niğde’ye" sözünü ifade eden Bor İlçesinin logosundaki eşek ve sırtındaki insan tasviri çıkartılıyor!.
 
 
Geçtiğimiz günlerde yapılan Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat Başkanlığında toplanan Bor Belediye Meclisi, Bor İlçemizin logosunu tartıştı. Mevcut logoda eşek figürünün olmasının ve deyişin Bor ile özdeşleşmesinini sıkıntılarının dile getirildiği toplantıda Bor’a uygun, ticari ve tarihi değerlerini ön plana çıkarılmasını sağlayan yeni bir logonun olması gerektiği kanısına varıldı.
 
Bu konuda Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat şöyle konuştu; Bor’a yakışan, Dini, ticari, ve tarihi değerlerini bir arada işleyen yeni bir logoya ihtiyaç vardır” dedi. Mevcut logonun Bor’la eşeği özdeşleştirdiğinden yakınan Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat’a göre yeni bir logoya ihtiyaç var. Logodaki eşek üstündeki insan Bor’un ticari değerini düşürdüğü kanısı uyandırıyor eleştirileri ile birlikte Bor Belediyesi yeni bir logo hazırlamaya başladı.
Mevcut logo 1984 yılında Bor Belediye Başkanı Abdülkadir Sakarya ile zamanın Kaymakamı Ertan Yüksel tarafından hazırlanmıştı. Logo Bor ile özleşen sözün işlenmesi ana amaçtı. Yeni logo tasarımı konusunda fikri ve çizimi olan herkese kapısının açık olduğunu belirten Başkan Sıtkı Erat, Bor tarihinden, değerlerinden kopmadan yeni bir vizyonel logo hazırlanması gerektiğini vurguladı.
 
 Haberin Yorumu ;  
 
Yeni logo da Bor İlçemize dair bu deyimin kaldırılması söz konusu deyimin Bor İlçemiz menşeinden çıkartılıp artık anomim hale gelmesine sebep olacak.
 
Başka yerlerde bu gibi değerlerine sahip çıkarak, her zaman ön plana çıkarılırken, Bütün Türkiye’ye  mal olmuş, Bor’un pazarına dikkat çeken bir sözü geri plana atması için Bor Belediye yönetiminin anlaşılır, net bir gerekçesi olması lazım.
 
Mevcut logoda yer alan Eşek figürünün Bor ile özdeşleşmiş olması doğru değil. Olsa bile hiçbir rahatsızlık duymadık, hissetmedik.   
 
Özdeşleşen eşek olmadığı gibi, özdeşleştirilemiyen asıl Bor Pazarı dır. Pazar ve ticaret konusunda yeterli  çalışmalar yapılmış olsa idi eşek hiç akla gelmezdi,  ki gelmiyor ve kötü bir hayvan da değil. Üstelik orada eşeğin adı taşıma aracı olarak kullanılmış bir nevi mecazi anlam kazanmış. Asıl vurgulanmak istenen Bor Pazarıdır, ticaretidir.
 
Suç logonun değil, logoyu ve içeriğini amacına uygun değerlendiremeyen, 1984 den beridir var olan yerel siyasetçilerindir.
 
 Pazar konusunu, ticareti, ön plana çıkartıp,  sadece bu deyiş üzerinden yapılacak bir çok sosyal, ticari faaliyet ve tanıtım bulunabilirdi, vardı. 
 
Ayrıca logoda yer alacak Sayın Başkanın ilettiği Dini, Ticari ve Tarihi simgeler hangileri olacak? merak ediyoruz. Yeni logoda yer alan yeni simgeler üzerinden çalışmalar yapılmaz ise sadece eşeğin üzerindeki adam  değişmiş, eşek aynı eşek olmaz mı?
 
 
Niğde Belediyesi  değiştirdi, bizde değiştirelim ile  olmaz… Niğde de “Medeniyetlerin yaşatıldığı şehir” slogan ve logosu ile Medeniyetlerin yaşatılamayağı gibi, mesela ; yeni logoya eklenecek bir türbe fotoğrafı  ile de “Evliyalar Şehri Bor” olmayacaktır.
 
Mevcut logoya ek yapılabilir, halı ticareti ve sanatı bitti!, Kilim motifi kaldırılabilir,
 
Bağlar, bahçeler imara açılarak Yeşil Bor efsanesi bitti!, bitirildi. Mevcut logodaki yeşil zemin kaldırılabilir.
 
 Bor Karma Organize Sanayi açıldı ve orada bir akü işleme fabrikasının bacasından çıkan ve onlarca kilometrelik alanı etkileyen zehirli duman tüten fabrika bacası eklenebilir.  BOR yazısının ortasındaki elma yerine, havuz fiskiyesinden fışkıran su görüntüsü eklenebilir.
 
Ne diyelim…  Sürün Eşeğinizi Niğde’ye.
Editör: TE Bilişim