Niğde ve Bor caddelerinde seçim otobüslerinden şarkılar türküler yükseliyor. Ama bundan rahatsız hayli kalabalık bir vatandaş topluluğu var.

Haber-Yorum: Selim GÖKEL

Niğde caddelerinde vızır vızır üzerinde hoparlörlü seçim otobüsleri dolaşıyor. Hastası olan var, rahatsız olan var, nöbetten çıkan var, ders çalışanlar, kafa dinlemek isteyen var, sessizlik isteyen var…

Ama bu seçim otobüslerinin kimisinin ses sistemi bozuk, kimisinin çaldığı şarkı anlaşılmıyor keyif vermiyor. Hemen hepsi de kulaklarımızı tırmalayan yükseklikte yayın yapıyor.  Aynı yerden aynı anons (aptalız ya) ve müziklerle insanı canından bezdiriyorlar. 

 Kulaklarımızı tırmalayan desibeli hayli yüksek bu işkencenin 20 gün daha süreceğini düşünmek kaygı veriyor. Ruh sağlığımız bozulacak, sağlıklı oy kullanamayacağız!.

Seçim otobüslerin bu yüksek sesli işkencelerinden sorumlu resmi kurumu bulmaya çalıştım.

SORUMLU RESMİ KURUMU ARADIM… NE MÜMKÜN.

Emniyetten başladım… Kanun maddelerini bir bir izah ederek sorumlu olmadıklarını konuya hakim şekilde anlattılar.

Niğde Belediyesi Zabıta Müdürlüğünü aradım. Zabıta Müdürü,  topu,  İl Seçim Kurulu ve sadece Akkaya çevre kirliliğinden sorumlu sandığım! Çevre Şehircilik İl  Müdürlüğüne attı.

İl Seçim Kurulunu aradım, ayın 28’inden sonra sorumluluk bizde diye saçma bir cevap verdiler. Oysa seçim takvimi Seçim Kurulu açısından taa... Mart ayında başladı. Burada kanun maddeleri ile uzatmak istemiyorum ama oda topu taca attı.

Niğde Çevre ve Şehircilik il müdürlüğünü aradım. 232 34 10  numaralı santralı sürekli meşgul çaldı. Gün içinde onlarca kez aradım ve anladım ki meşgul değil arızalı.

O zaman, İl Müdürlüğü olmadı, bari Bakanlıklarını arayayım dedim. Bakanlık santralı da, hadi... bizi Alo 181 Çevre ve Şehircilik hattına yönelttiler.

181’ci bayanla epey muhabbetin ardından ona da Niğde Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün telefonunu arattım. Ama o da ulaşamadı. Bakanlık,  il müdürlüğüne ulaşamadı.

Bir caddenin normal zamandaki yapılan desibel ölçümlerinden  oluşan değerin  % 5 aşılması durumunda ceza gerektiriyormuş. Bu seçim otobüsleri normal şehir gürültüsünün 5-10 katı gürültü çıkarıyor.

Oysa kanun net;. “…Gürültü çıkaran ulaşım araçları için ödenen ceza 2 bin 312 lira… “diyor… da kime diyor?

SEÇİM OTOBÜSLERİNİN DOKUNULMAZLIĞI MI VAR?

Bir başka konu… Seçim otobüsleri  görenim çok olsun da, oy versinler diye gürültü yapmadıkları zamanda Niğde’nin en işlek kavşaklarında park ediliyor. Derbet kavşağı, Cumhuriyet Meydanı ve Şefik Soyer Meydanı…

Son bir haftada Niğde-Bor yolunda 81 ve 88 ile giderken  iki kere radar ve yılda birkaç kere park cezası ödeyen birisi olarak arabam giydirilmemiş ise  bu seçim otobüslerinin park ettiği  yere park etme cesaretini gösteremem.

Bu otobüsler Şehir Işıkları firması reklam panolarının önünü işgal ediyor. Reklam verenler şikayetçi, Şehir Işıkları şikayetçi… Ama, seçim otobüslerinin dokunulmazlığı var.


Editör: TE Bilişim