Değerli Hemşehrilerim ve Okuyucularım,
 
Cumhurbaşkanlığı seçimi ve genel seçimler bitti. Ülkemiz yepyeni bir modelle yönetilmeye başlandı.
 
Artık seçimler öncesi vadedildiği ve anlatıldığı gibi her türlü vesayet ortadan kalktı. Yönetimin her türlü kararı ve politikayı daha kolay alacağı, uygulayacağı ve her şeyin daha iyi olacağı vadedilen bir dönemi birlikte yaşayacağız herhalde.
 
Ancak yine de ilimiz kalkınması ve refahı için elzem olan vaatlerin çok ciddi takibinde zaruret olduğu da bir gerçektir.
 
Çünkü hangi model ve sistem olursa olsun kalkınma yarışında olan yörelerin vadedilen yatırım ve ödenekleri alabilmesi için bilinçli takip şarttır.
 
Hatta bu dönem yeni bir dönemdir. Yani dönemin kuralları yeni konulacak ve uygulanılacaktır. Bu yeni usuller ve kurallar günü gününe takip edilip, talepler bu yeni modele göre yapılıp, yenilenip gerekli özen gösterilmezse kimse size emek vermeden bir şey vermez. Çünkü bu bir yarıştır ve koşan, takip eden bütçeden pay kapacaktır.
 
Örnek vermek gerekirse; Cumhurbaşkanlığı 100 günlük icraat programı 3 Ağustos 2018 tarihinde yayınlandı. Bu program iyi okunulur ve izlenilirse, tüm bakanlık ve birimlerin 2018 Kasım ayı sonuna kadar 2019-2023 dönemine ilişkin stratejik plan çalışmalarını tamamlamaları Cumhurbaşkanlığı tarafından emredilmektedir.
 
Bu stratejik plan, önümüzdeki dört yılın planı olacaktır. Yani yatırımlar ve hizmetler bu plana göre yerine getirilecektir. Stratejik planda yer almayan yatırım ve hizmetleri beklemek, hayaldir. Planda yer almayan hizmetleri seçim öncesi propaganda döneminde istemiş olmak veya söz almak boşa hayal kurmak veya olmayacak duaya âmin demektir.
 
Geçtiğimiz seçim döneminde ve daha önceki siyasi toplantılarda verilen sözlerin, yapılan garantilerin alınacağı ve gerçeğe dönüşebileceği resmi belgelerin tanzim edileceği zaman şimdidir. 2018 Kasım sonunda bu fırsat dört yıllığına ya kazanılır veya kaybedilir.
 
Niğde ilinin yönetim sorumluluğunu taşıyanların bu konuları iyi bildiklerine ve takip edildiğine inancım tamdır. Ancak yine de bu satırları yazmayı zaruri görüyorum. Çünkü;
 
  1. TARIMA DAYALI İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ kurulması Niğde için elzemdir. Çünkü il ekonomisi ağırlıklı olarak tarıma dayalıdır. Tarım ürünleri sanayi ürünü haline getirilmelidir.
 
  1. HAYVANCILIK İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ kurularak bölge hayvancılığı daha da geliştirilmelidir.
 
  1. IPARD (Avrupa Birliği Yardımı) Programı kapsamına Niğde mutlaka alınmalıdır. Yoksa rekabet imkânımız olmaz, yatırım da alamayız.
 
  1. HAVAALANI`mız yarım haldedir. 2018 yılı ödeneği ise sadece elli bin Türk Lirası gibi enteresan cüz’i bir rakamdır ve iş halen başlamamıştır.
 
  1. Niğde-Bor ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ (YEKA), 19.11.2015 tarihli 29537 sayılı Resmi Gazete’de Bakanlar Kurulu’nun 09.11.2015 tarih ve 2015/8241 sayılı kararı ile yapımı ilan edilmesine rağmen halen alanda hiçbir işlem görmemiştir, geleceği meçhul gözükmektedir.
 
  1. Beş BÜYÜK (MEGA) ENDÜSTRİ BÖLGESİ kurulacağı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanınca ilan edilmiştir. Niğde ilinin “GÜNEŞ ENERJİSİ” açısından büyük potansiyeli olduğu için, Bakanlar Kurulunun 09.11.2015 tarih ve 2015/8241 sayılı kararı ile YEKA (Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi) Niğde-Bor olarak ilan edilmiştir. Bu büyük potansiyel değerlendirilerek; ilan edilen beş adet Büyük Endüstri Bölgesine Niğde altıncı olarak eklenirse enerji alanında petrol-doğalgaz açısından dışa bağımlı ülkemiz yerelleşecek ve millileşecektir. Ayrıca güneş enerjisi ile ilgili tüm yatırımlar bölgede toplanacağı için ülke ve il gelişimi hızlanacak kalkınmamız sıçrama yapacaktır. Altıncı Büyük Endüstri Bölgesi olarak ilimiz ilan edilmelidir. Teklif ve takibi şarttır.
 
  1. ECEMİŞ ÇAYI suyunun ilimizde kullanımı için yaptığımız müracaatlar sonucu Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü`nün ihale yoluyla yaptırdığı 1998 Niğde-Bor Ecemiş Projesi Master Plan Mühendislik Hizmetleri ‘Master Plan Raporu ve Çizimleri’ 18.12.2000 tarihli yazı ile ortaya çıkmıştır ve bana da Konya Bölge Müdürlüğü`nün resmi yazısı ile gönderilmiştir. Bu çalışma ile Niğde çiftçisinin on (10) kat gelir artışı sağlayacağı ve kuru tarımın büyük ölçüde sona ereceği tespit edilmiştir. Bu proje raflarda durmakta ve dolayısıyla Ecemiş Suyu boşa akmakta, bu çalışma takip beklemektedir.
 
  1. AKKAYA BARAJI çevre kirliliğinin giderilmesi, baraj kuş cennetinin korunması, belde ve köylerimizin içme suyu ile sanayide kullanılacak suyumuzun temini Ecemiş Suyundan kısmen yararlanılarak çözülebilinir. Bu konuların da değerlendirilip takibinde yarar olduğu inancındayım.
 
  1. OTOYOL Ankara-Niğde bağlantısının sağlanması için tüm ihale edilen kısımlarda eş zamanlı yapımın başlaması, zamanında bitimi için elzemdir. Bu hayati yatırım da yaklaşık 18 yıldır beklemektedir ve takibi şarttır.
 
  1. TIP FAKÜLTESİ HASTANESİ ve diğer binalarının üniversite kampusu içerisinde entegre halde olması hem ilimizin gelişmesi hem de kaliteli eğitim açısından önemlidir ve takibi zannımca zaruridir.
 
  1. KAPADOKYA Kültür Ve Turizm Gelişim Bölgesinde şu anda bulunmamaktayız, daha fazla zaman kaybetmeden alınmamız elzemdir. Aksi halde turizm alanında gelişmemiz mümkün değildir. Teşviklerden yararlanamayacağımız gibi; havaalanı ve başkaca ulaşım yatırımlarında da önceliğimizi kaybetmeye devam ederiz.
 
  1. TURİZM STRATEJİ 2023 BELGESİ TURİZM GELİŞİM KORİDORLARI BÖLÜMÜNDE şu anda ilimiz bulunmamakta; kış koridoru, yayla koridoru, dağ sporları bölümlerine de Niğde’nin mutlaka yerleştirilmesi takip edilmelidir.
 
  1. Turizm Stratejisi 2023 TURİZM KENTLERİ arasında da Niğde, Bor ve diğer ilçelerimiz bulunmamaktadır. Bir GURME merkezi ve meyve bahçeleri ile doğal bir cennet olan ilimiz TURİZM KENTİ olarak Turizm Strateji Belgesine eklenilmesi titizlikle takip edilmelidir.
 
  1. SAVUNMA VE SİLAH SANAYİ alanında milli ve yerli sanayi açısından atılım yapılan günümüzde Şehidimiz Ömer HALİSDEMİR unutulmamalı, asker kökenli şehidimize layık, ilimizde yeni bir tesis veya askeri birlik kurularak adı orada yaşatılmalıdır.
 
Bu konular ilk etapta aklıma geliveren konulardır. Sivil toplum temsilcisi olan meslek odaları, dernekler ile akil hemşehrilerimizin ve değerli basınımızın da bu listeye ekleyecekleri büyük projeleri ve tekliflerinin olduğunu tahmin ediyorum. Ancak tüm bu konuların takibinde bu değerli kuruluşlarımızın, ilimizin kalkınması ile gelişmesi açısından yönetim sorumluluğu ve yetkisi taşıyan tüm seçilmiş ve atanmış değerli yöneticilerimize fiili ciddi desteklerinin de zaruri olduğu gerçeği unutulmamalıdır. Onların da takip ve gayreti başarı için elzemdir. En samimi duygularımla 2019-2023 Stratejik Plan Döneminin Niğde için ALTIN FIRSATLAR dönemi olmasını ve başarı dileklerimi sunarım. 25.09.2018
 
 
Akın GÖNEN
49. T.C. Hükümet Sözcüsü ve Devlet E. Bakanı
17 - 20. Dönem Niğde Milletvekili
 
Editör: TE Bilişim