CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda Belediyelerin Bilimsel Kazı yapabilmesine yönelik kanun değişikliği teklifi verdi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer kanun gerekçesinde,“Ülkemiz   tarihi ve kültürel değerleri ile büyük bir zenginliktir. Ne yazık ki bu değerler her geçen tükenmektedir. Yer altında binlerce tarihi eser gün yüzüne çıkmayı beklemektedir. Özellikle büyük şehir yasası ile belediyelerin alanları oldukça genişlemiştir. Belediyelerin ilgili Bakanlıkla doğrudan iletişim ile bilimsel kazı çalışmalarında yer alması ülkemizin  zenginliklerinin daha kısa sürede  değer bulmasının yolunu açacaktır. Halen birkaç belediye arkeoloji müzesi ile sürdürdüğü çalışmalarda önemli bürokratik engellerle karşılaşmaktadır. Kartal Belediyesinin yapmakta olduğu kazı bu çalışmalara bir örnektir. Kazı süresi, yöntemi ve  denetimi bir yönetmelikle düzenlenip, belediyelere  doğrudan  Bakanlık görüşü alınarak çalışma  yapma yetkisi ve bütçesi sağlanmalıdır. Bu cümleden  en az  üç arkeolog ve sanat tarihçisi kadrosu açılması ve bu kadrodaki kişilerin yetkilendirilmesi keza konunun önemi nedeni ile sorumluluk ve  olumsuzlukta ceza hükmü dahil sıkı denetim sağlayacak yöntemlerin de oluşturulması şarttır. Bir üniversite ile belediyenin ortak çalışma yürütmesindeki amaç bilimsel çalışmanın  daha hassasiyetle yürütülmesidir. Bir müze izlemesinde çalışmalar gerçekleştirilir.” dedi.
Teklif metni şöyle:
 
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
03.07.2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda değişiklik yapılmasına dair teklifim gerekçesi ile birlikte ektedir. Gereğini saygılarımla arz ederim. 


         Ömer Fethi GÜRER
           Niğde Milletvekili
BELEDİYE KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASI HAKKINDA KANUN TEKLİFİ
MADDE 1-3/7/2005 tarihli ve 5393 sayılı Belediye Kanununun 15 inci maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.
“Nüfusu 10000’i geçen belediyeler, bir üniversite ile işbirliği içerisinde belediye sınırları içinde doğrudan bilimsel kazı çalışmaları yapmaya, tarihi sanat yapılarını onarmaya, korumaya, vatandaşlara ait harap yapıları onarmaya ve onarılan yapıların kullanım hakkını devralmaya yetkilidir. Bu kazılar sonucunda ortaya çıkarılan eserler, ilgili belediyenin bulunduğu yerde açacağı bir müzede sergilenir. Belediye, bütçesinden gerekli ödenekleri ayırarak koruma kurulu kararı ile çalışmalarını yerine getirir ve konu ile ilgili bakanlık ya da bakanlıklara gerekçeli bilgi sunar. Belediye, bilimsel kazılarda en az üç arkeolog ve bir sanat tarihçisi istihdam etmek zorundadır.Her yıl belediyelere bu çalışmaları yerine getirebilmesi için yeterli kadro ayrılır. Belediyeler, bilimsel kazı çalışmalarında alt yüklenici kullanamaz. Mezkûr çalışmalarla ilgili koşullar İçişleri Bakanlığı tarafından çıkarılacak yönetmelikle düzenlenir.”
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

 
 
Editör: TE Bilişim