Ak Parti Milletvekili Aday Adayı Av. Fatih Alkan, Başkanlık sistemi ilgili olarak bir açıklama yaparak; “Başkanlık Sistemi Türkiye için tartışılması gereken bir konudur.” Dedi.

Yeni Anayasa değişikliği ile başkanlık sisteminin de tartışılmaya açılması gerektiği söyleyen Aday Adayı Av. Alkan, “Çünkü Türkiye’de, geçmişte, partilerden ziyade o partilerin genel başkanları isim yapmış ve oyu da genellikle parti ile özdeşleşen genel başkanlar almışlardır. Mesela bir Menderes, bir Demirel, bir Erbakan, bir Özal denildiğinde bu görüş daha bir yerine oturmuş olur. Günümüzde de Sayın Genel Başkanımız ve Başbakanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın ismi, Ak Parti’nin bu kadar revaçta olmasında en önemli etken olmuştur. Hal böyle iken ve parlamenter sistemin en önemli sorunlarından biri de “temsilde adalet, yönetimde istikrar” dengesini sağlayamaması iken, başkanlık sistemi bu soruna ciddi anlamda çözüm getirmektedir. Şöyle ki; parlamenter sistemde yönetimde istikrar sağlamak için kuvvetli bir çoğunlukla mecliste temsil edilmek gerekir. Bu durum ise barajın altında kalan partilerin mecliste temsilini olumsuz etkiler. Temsilde adalet sağlayalım derken ise, baraj düşürüldüğünde, istikrarlı hükümetler olamaz, koalisyon hükümetleri gündeme gelir ki bu durumda ise yönetimde ve ülkede istikrar olmaz. İşte bu iki kutuplu, iki başlı ama haklı iki meseleyi bir araya getirmenin yolu başkanlık sisteminden geçmektedir.” Şeklinde konuştu.

Aday Adayı Av. Fatih Alkan, “Yürütme, yasama, yargı erkinin ülkeyi yöneten 3 ayrı güç olduğunu düşündüğümüzde yasama ve yürütmenin kuvvetli ve çoğunluğu elinde bulunduran partilerde olduğu ve yasama ile yürütmenin iç içe geçtiği bir gerçektir. Ancak başkanlık sisteminde durum böyle değildir. Yürütme ve onun başı Başkan, yasama organından ayrıdır. Tam bir kuvvetler ayrılığı mevcuttur. Yürütmenin başı kabul edilen Cumhurbaşkanlığı, realitede atıl bir konumda dururken, Başbakanlık makamı hareketliliği ve bakanlar kurulunun başı olarak icracı bakanlık olması yürütmenin iki başlı olmasına yol açmaktadır. Bununla birlikte realitede yürütmenin başı Başbakanlık makamı gibi görünmektedir. Bununla birlikte başkanlık sistemi meclis-kongre sistemini de daha bir ön plana çıkarmaktadır. Barajın altında kalan partilere de temsil kabiliyeti sunan bu sistem “Temsilde adaleti” de bu vesileyle sağlamaktadır. Başkanlık ya da yarı başkanlık deyince ülkenin bölüneceği, federal yapıya kavuşacağı akla gelmemelidir. Başkanını seçen halk ve onu kontrol altında tutan daha çoğulcu bir meclis olarak olayı görmek gerekir. Yani başkanın yetkilerini dengeleyen bir meclis gündeme gelecektir. Günümüzde parlamenter sistemlerde hangi parti çoğunluğu temsil ediyorsa yasama organını da çoğunluk partisi etkin kullanmakta iken başkanlık sistemi ile gelecek olan daha geniş temsil yetkisi olan kongre de yasama organı işlevini daha sağlıklı kullanabilecektir.” Diye konuştu.

Aday Adayı Av. Alkan, açıklamasının sonunda özetle şunları söyledi; “Başkanlık sistemi, “temsilde adalet, yönetimde istikrarı” sağlayacağı için, ülke gündeminde sağlıklı bir şekilde tartışılmalı, olay bir partiye ve onun genel başkanına mal edilmemeli, halkımız daha sağlıklı bir şekilde bilgilendirilmeli ve yönetim şeklinin nasıl olacağı tartışmasının asıl amacının halkımızın daha sağlıklı ve daha etkin nasıl bir hizmet alması amacına matuf olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.”
 
Editör: TE Bilişim