Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat,  Bor İlçemizde yapılanlar, yapılacak olan çalışmalar, mevcut durumu,  sorunları ve iddiaları cevapladı.  

SORU : Bir Genel Seçim Yaşadık Genel Seçimi Nasıl Değerlendiriyorsunuz Ve Genel Seçim Hakkında Mesajınız Nedir?
 
Sıtkı Erat: Biz hepimiz seçilmiş insanlar olarak bu memlekete hizmet etmek zorundayız. Bu memleket için hizmet üretmek zorundayız. Bu seçim sonuçlarını şöyle bir irdelersek bizim vatandaşımız, bizim halkımız Bor’da yüzde 58 gibi bir oy verdiyse, halkımızın bu teveccühüne Belediye Başkanı, İl Başkanı, Milletvekilleri, Teşkilatlar olarak layık olmalıyız.
 
Ben kendi adıma şunu söylemek istiyorum eğer vatandaşımız halkımız bize böyle büyük bir destekte bulunduysa bizde vatandaşımızın bu desteği karşısın da halkımıza ne yapabiliriz daha nasıl faydalı hizmetlerde bulunabiliriz bunun bilincinde ve çalışması içeresin de olmamız gerekir. Daha fazla çalışmaktan başka çaremiz yok.
 
Seçim yapıldı bitti biz orta Anadolu da 338 bin nüfuslu bir iliz. Bizim hepimiz bu saatten sonra seçilen milletvekillerimizin Ankara’daki güçleri belli bunun bizim memleketimize hizmet olarak dönüşünü sağlamak hepimizin bütün vatandaşlarımızın boynunun borcu. 3 yıl sonra mahalli seçimler var, 4 yıl sonra tekrar genel seçim var bunların hesabına yaparak kalkıp, bir birimiz şöyledir böyledir hiçbir ayrım yapmadan bu memleket için hep beraber halkın iyiliği için neler yapılabilir bizim buna çalışmamız gerekmektedir.
 
Organize sanayimizi ayağa kaldırmamız lazım, havaalanımızı yapmamız lazım, Ecemiş suyunu getirmemiz lazım, Gümüşlerden – Kemerhisar arası bir raylı taşımacılık sistemi kurmamız lazım, buradaki işsizliğin en azami seviyeye düşürülmesi için ne gerekiyorsa yapılması lazım. Bor şartlarında mahalli olarak köy garajını yaptık, Pazar Yerimizi yaptık, Kaynarca Yolunu yapıyoruz, Sazlıca yolunu yapıyoruz, ticari yönden sıkıntıları nasıl aşabiliriz Bor’da bir değişimi dönüşümü nasıl başarabiliriz bunların peşinde olmamız lazım. Yeni bir seçim yapıldı vatandaşımız hesabı gördü. Bundan sonra bunları tartışmanın bir esprisi yok. Bundan sonra bu memlekette en güzeli nasıl başarırız, siyasi ayrımı bir kenara bırakarak hep birlikte bunu gerçekleştirebileceğimizi  düşünüyoruz. Yapacağımız pek çok işler var yapılanlar var yapılmak istenenler var bunları hep birlikte yapmamız lazım.
 
 
 
SORU: İktidar Partisinin Belediye Başkanı Olarak Hükümet İle Uyum İçinde Çalıştınız. Bu Dönem İçerisinde Hükümetin İlçemize Yaptığı Katkılardan Bahseder misiniz?
 
Sıtkı Erat: İktidar partisinin belediye başkanı olarak hükümetimiz ile bu güne kadar genel idareden ne istiyorsak aşağı yukarı aldık diye düşünüyoruz. Bunlar nedir derseniz şimdi tabiî ki başlangıçta baktığınız zaman bazı şeyler görünmüyor. Görünen kısımlar var görünmeyen kısımlar var. Baktığınız zaman aldığımız en büyük hizmetlerden bir tanesi Fen Lisesi Bor ölçeğinde Türkiye’de hiçbir örneği olmayan fen lisesi ilçemizde temeli atıldı. İnşallah önümüzdeki eğitim ve öğretim yılına yetişecek. 300 kişilik yurt inşaatı devam ediyor. Devlet yatırımı olarak düşünürsek doğal gaz konusunda büyük ilerlemeler sağladık, okullarımızın bakım ve onarımı konusunda hizmetlerden yararlandık. Sağlık meslek lisesinin temeli atılmak üzere, yeni emniyet binamız eski askeriye lojmanlarının oraya yapılacak, önümüzdeki günlerde orayı yıkarak ilçe emniyet müdürlüğü binamızın temelini atacağız.
 
Buradan şunu da belirtmek istiyorum bugüne kadar geçmiş Milletvekilimiz Muharrem Selamoğlu ile görev süresi içeresin de uyum içerisinde çalıştık. Bundan sonra da Milletvekilimiz Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi ile yine uyum içerisinde çalışarak memleketimize gelecek hizmetler noktasında işin takipçisi olacağız, bu konuda da milletvekillerimizden ve hükümetimizden büyük beklentilerimiz var inşallah önümüzdeki dönemde bu beklentilerimizi hayata geçirmeye çalışacağız.
 
Yine merkez idare ile birlikte yürüttüğümüz proje ile biliyorsunuz ilçemizi ikiye bölen demiryolumuza alt yaya geçidi şuanda yapılıyor yakında halkımızın hizmetine sunulacak. Bu noktada da çok uğraş verdik. Sayın Milletvekilimiz Muharrem Selamoğlu ve biz en az 7-8 kez TCDD genel müdürüne genel müdür yardımcılarına gittik ve bu işte de başarıya ulaştık diye düşünüyorum.
 
 
SORU: İki Yıl İçinde Önemli Projelere İmza Attınız. Sebze Pazarı, Köy Garajı Ve Üstün Park, Şelale Park, Özden Deresinin Islahı Gibi İlçemizin Modern Bir Şehir Görümüne Kavuşması İçin Şimdiye Kadar Yapılan Çalışmalardan Ve Bundan Sonra Hayata Geçirmeyi Planladığınız Projelerden Bahseder Misiniz?
 
Sıtkı Erat: Bundan sonraki hedefimiz şehrimizde bildiğiniz gibi bir kent imajı vermeye çalışıyoruz. Pazar yerimizin çalışmaları devam ediyor kısa bir süre sonra buradaki çalışmalarımızı tamamlayacağız. Yine köy garajı çalışmalarımızın %90 gibi büyük bir kısmını tamamlamış bulunuyoruz. Üstün Parkta çalışmalarımız devam ediyor. Bu kent imajı verirken de bilbordlarla otobüs durakları yön levhaları yaptığımız nokta hizmetlerle ziraat bankası önü eski çiçek taksi önü şelaleler, saat kulesi ile şehrimize modern bir şehir görünümü vermeye çalışıyoruz. Önümüzdeki dönemde yine bu konuda çalışmalarımız olacak, 50. Yıl sitesinde bulunan düğün salonumuzu yeniden düzenleyerek bu salonumuzu çok güzel bir şekilde modern bir şekilde bakım onarımını yapacağız. Burayı halkımızın hizmetine bir kültür merkezi olarak sunacağız. Burada devlet tiyatroları, sinema, konferans, gösteri ve her türlü sosyal ve kültürel etkinliği yapmak, bu tür etkinlikleri yapacak olan belediye, sivil toplum kuruluşları, okullarımız olabilir burada bunu hayata geçirmeyi planlıyoruz. 
 
Hemen arkasından Toki mahallemizde çok amaçlı bir salon düşünüyoruz, bu kapalı alanı aynı zamanda kapalı Pazar yeri olarak diğer günlerde ise vatandaşlarımız bu alanda vatandaşlarımızın, düğünlerini, nişanlarını, kına gecesini, asker uğurlaması gibi her türlü etkinliklerini yapmalarını sağlamak istiyoruz. Önümüzdeki günlerde bu konuda çalışmalarımıza başlayacağız.
 
Bahsettiğim gibi şehir parkımızın çalışması devam ediyor, parkımızın alt kısmında bir cafe, yukarı kısmında yine çay bahçesi ve restaurant olarak hizmet verecek. Buradaki çalışmalarımız çok kısa bir süre sonra bitecek. Buranın işletilmesi konusunda ihaleye çıktık ihale ilanımız yayınlandı. Önümüzdeki günlerde ihale gerçekleşecek, inşallah burada çok güzel bir tesis olacağını düşünüyorum. Hep beraber çocuğumuzla çoluğumuzla eşimizle dostumuzla ailemizle gidip rahat bir çay kahve içebileceğimiz, kahvaltı yapabileceği, yemek yiyebileceği misafirlerini ağırlayabileceği bir mekan oluşturmak istiyoruz. Burada çok güzel etkinlikler yapmayı planlıyoruz. İnşallah yetiştirebilirsek Ramazan ayında burada Ramazan Etkinlikleri yapmayı planlıyoruz.
 
Hemen akabinde önümüzdeki günlerde tabi bunun tartışmaya açacağız, nerde yapabiliriz nasıl yapabiliriz. Yeni bir Belediye Hizmet binası yapmayı düşünüyoruz. Bu konuda halkımızla birlikte karar vereceğiz ve çıkan sonuca göre Yeni Belediye Hizmet binamızı yapmayı planlıyoruz.
 
 
 
SORU: Kentsel Dönüşüm, Yeni İmar Yollarının Açılması Yeni Bir Meydan Yapılması Gibi Projeleriniz Var Şimdiye Kadar Bu Projeler Hangi Safhaya Geldi Ve Bundan Sonra Neler Yapmayı Düşünüyorsunuz.
 
Sıtkı Erat: Kentsel dönüşüm noktasında çalışmalarımız devam ediyor. Biliyorsunuz işte eski hükümet binasının yıkımı ile başlayan bir kentsel dönüşüm yaşamak istiyoruz. Ama taktir edilir ki kentsel dönüşüm kolay bir şey değil. Lafa geldiği zaman çok kolay söyleyebiliyoruz. İlçemizde kentsel dönüşüm kapsamında bir takım çalışmalarımız devam ediyor. İşte Eski hükümet binasını yıktık, İş bankası yanından Haydar Özalp caddesine yol açtık bütün kamulaştırmaları yapıldı, önümüzdeki dönemde Bayrak Ticaretin önünden Haydar Özalp Caddesi, PTT önünden Haydar Özalp Caddesi bağlantısı projelerimiz var. Haydar Özalp Caddesini ticari alan içerisine almak istiyoruz. Diğer bir kentsel dönüşüm projemiz var şu anda Harım Mahallesi Bucak Çıkmazı ve Karaca-Uğurlu Mahallesinin bir kısmında çalışmalarımız sürüyor ne kadar başarılı ulaşırız nasıl yaparız şu anda bir şey diyemiyorum. Ama vatandaşlarımızın yardımıyla önümüzdeki günlerde kimseyi mağdur etmeden kimseye haksızlık yapmadan belli bir proje ortaya koyarız hem fikir olup gerçekleştirebilirsek hemen akabinde Kale Mahallesi, Orta Mahalle, Çukur Mahalle de projelerimizi hayata geçireceğiz diye düşünüyorum. Burada bizim en büyük destekçimiz vatandaşlarımız olacaktır. Bu konuda geçtiğimiz günlerde Muhtarlarımız, Belediye Meclis Üyelerimiz, sivil toplum kuruluşları ve meslek odası temsilcilerimiz ile Kentsel Dönüşüm kapsamında bir toplantı düzenleyerek yapmış olduğumuz çalışmalar hakkında bilgi alışverişinde bulunduk.
 
Bu konuda baktığımız zaman bana göre ilçemizin en elzem konularının başında bu gelmektedir. Çünkü Bor çok dağınık Toki - Şeker Fabrikası 10 km lik bir alanda 38300 kişiye belediyecilik hizmeti veriyoruz. Bor merkezde bulunan eski mahallelerimiz çok göç verdi buradaki evlerin büyük bir çoğunluğu boşatılmış harabe durumunda. İnşallah bunları önümüzdeki günlerde yapmış olduğumuz çalışmaları vatandaşlarımızın önüne koyacağız. Vatandaşlarımız buna inanırlarsa bu konuda ilçemizde çok büyük işlere imza atacağımıza inanıyoruz önümüzdeki günlerde önümüzdeki dönemlerde bundan sonra bunların çalışmaları devam edecek.
 
 
SORU: Göreve Başladığınız İl Aylarda Su Sıkıntısı İle Karşı Karşıya Kaldınız Su Sıkıntısı
Giderildi mi Alt Yapı Çalışmalarından Bahseder misiniz?
 
Sıtkı Erat: Seçim sonrası geldiğimiz ilk gülerden beri su işleriyle uğraşıyoruz. İlk olarak sularımızın kalitesi anlamında çalışmalar yaptık. Bütün depolarımızı beş su depomuzu mebranla kapladık. Artı depolarımızda klorlama noktasında sıkıntılarımız vardı şu anda otomatik gaz klorlama yapıyoruz. Şehrimizin 5 noktasında alınan numunelerden yapılan ölçümler anında merkeze iletiliyor. Ve buna göre otomatik gaz klorlama yapıyoruz ve vatandaşlarımızın hizmetine sunuyoruz.
 
Fakat şu anda bizim su noktasında yine büyük sıkıntılarımız var. Emniyet sokak Sokubaşı Mahallesinin orada şehrimize bir hafta normal su veremedik. Tabiî ki bunlar taktir edilir ki bu konuda bizleri eleştiriyorlar bu konuda vatandaşlarımız haklı hizmet alamama anlamında vatandaşlarımıza da hak veriyorum. Ama bizim personelimiz bir hafta geceli gündüzlü yeraltında meydana gelen bu su patlaklarının bulunması anlamında çalışma yapmaktadırlar. Bu konuda bayağı bir başarı sağladık. Su patlaklarını bulmak adına yeni bir alet aldık, bunları şuanda peyderpey gideriyoruz. Eski hatların hepsini körlüyoruz. Bulduğumuz bütün eski hatlar körleniyor şu anda. Ama bu kolay bir şey değil bildiğiniz gibi toprağın altındaki olay bu noktada da vatandaşlarımızda anlayış bekliyoruz. Kısım kısım alt yapıda yenileme çalışmaları yapıyoruz. Ama bunlar yeterli değil önümüzdeki günlerde bu çalışmalarımız yine devam edecek.
 * * * * * ** * * * * * * * * * * * * * * * *
 
SORU : Akkaya Barajının Temizlenmesi Konusunda Çok Büyük Uğraşlar Verdiniz Tarımsal Sulama İle İlgili Çeşitli Çalışmalar Yaptınız Bunlardan Biraz Bahseder Misiniz?
 
Sıtkı Erat: Akkaya Barajımız konusunda büyük sıkıntılarımız var herkesin bildiği gibi artık ben bu konuda fazla konuşmak istemiyorum. Ama şuanda buradan gelen suyla tarımsal sulama yapılmakta. Bu suyla bizim bağlarımız bahçelerimiz bostanlarımız sebzelerimiz sulanıyor. Bu konuda hep beraber bir Niğde kamuoyu oluşturarak hareket etmemiz gerekiyor. Üniversitemiz bu konuda bir çalıştay yaptı. Burada belirli şeyler masaya yatırıldı. İnşallah önümüzdeki günlerde bunlarla ilgili gelişmeler olur. Ama tarımsal sulama ile ilgili Akkaya Barajının dışında çok güzel çalışmalarımızda oldu. 23 Km bir beton sulama kanalı yaptık ve kanal çalışmalarını yaparken beraberinde yol genişletme çalışmalarını da gerçekleştirdik. Bu yapılan beton sulama kanalları ile vatandaşlarımızın sulama saatleri yarı yarıya inmiş durumda. Bu durumda da yüzde 50’lik gibi bir su kaybını önlediğimizi düşünüyorum. Önümüzdeki günlerde bu çalışmalarımızda devam edecek. Bu konuda tek Bor Belediyesi olarak değil bütün Niğde olarak Akkaya barajı sorununa el atılması gerekmektedir.
 
 
SORU: Belediye Olarak Eğitime Yaptığınız Katkılar Göz Ardı Edilemez. İlçemize Eğitime Katkı Sağlamak Adına Neler Yaptınız.
 
Sıtkı Erat: Belediye olarak eğitime yaptığımız katkılar vardır. Bütün eğitim camiasına elimizden ne geliyorsa belediye imkanları ölçüsünde katkı yapmaya çalışıyoruz. Tabi eğitim kurumlarımızın bir ihtiyacı olduğunda ilk olarak başvurdukları yer Belediyemiz oluyor. Bizde bu noktada kendilerine katkılarımızı sağlıyoruz. Yedi tane okulumuzun komple bahçe asfaltlamasını yaptık bordür çalışmaları bahçe düzenlemeleri ve çevre düzenlemeleri gibi diğer bütün ihtiyaçlarında belediye olarak katkı sağladık. Üniversite öğrencilerimize maddi katkı sağladık.
Bunun dışında genel idare olarak ta daha öncede belirttiğim gibi Fen Lisesi Yapımı, Sağlık Meslek Lisesi Yapımı 300 kişilik öğrenci yurdu yapımı, anaokulu yapımı gibi ilçemizde eğitim anlamında çok büyük projeler şu anda devam ediyor. Ayrıca eğitim alanında ilçemizde hayırsever vatandaşlarımız tarafından yapılan okullarımız var. Buradan eğitime katkı sağlayan okul yaptıran hayırsever vatandaşlarımıza da ayrıca şahsım ve Bor halkı adına bir kez daha teşekkür ediyorum. En son bildiğiniz gibi 24 derslikli Başpınar İlköğretim okulumuzun yapımını hayırsever işadamımız Mehmet Güleç üstlenmişti. Bu yıl eğitim ve öğretime başlıyor. Bunun dışında hayırsever bir iki tane daha vatandaşımız var onlar da okul yaptırmak istiyorlar. Önümüzdeki günlerde de bu hayırsever vatandaşlarımıza güzel yerler sunacağız. Bu noktada da büyük çalışmalar yapacağız diye düşünüyoruz.
 
İş-Kur ve Bor Belediyesi işbirliği ile Belediyemizde geçici işçiler çalıştırdık. Bu senede çalıştırmaya devam ediyoruz bu noktada da Hükümetimize ve İş-Kur’a teşekkür ediyoruz.
 
 
 
SORU: Belediye Olarak Yapmış Olduğunuz Sosyal Ve Kültürel Etkinlikler Oldu Diri Bağ, Sünnet Şöleni, Vb. Bu Yıl Bu Yıl Bor Belediyesi Olarak Ne Tür Sosyal Etkinlikler Planlıyorsunuz?
 
Sıtkı Erat: Belediye olarak sosyal ve kültürel etkinlikler anlamında birçok program gerçekleştirdik. Aşıklar Bayramı, Diribağ Şenlikleri, Sünnet Şöleni, Ayna Konseri, Şehit Nuri Pamir Lisesinin 50. Kuruluş Yıldönümü, Ahmet Kuddusi Anma Programı, Halil Nuri Yurdakul Fotoğraf Sergisi, Eski Resimlerle Bor Fotoğraf Sergisi Huzur Evinde Konser ve Bor Meslek Yüksek Okulu işbirliği ile dünya süt gününde süt içme etkinliği gibi birçok sosyal etkinliğimiz oldu, bundan sonra belediye olarak bu tür etkinliklere yapmaya devam edeceğiz. Yine bu yıl ŞNP lisemizin 51. Yıl kuruluş yıldönümünün yapılmasında belediye olarak katkı sağladık. Özellikle Üniversite işbirliği ile yapmış olduğumuz etkinliklerde üniversite gençliği ile halkın kaynaşması anlamında önemli mesafe kat ettiğimizi düşünüyorum. Ayrıca bu yıl Diribağ şenliğimizi yapamadık Diribağ ve Genel bir sosyal etkinlik yapmayı düşünüyoruz. Sebze Pazarımızın çalışmalarının bitiminin ardından burada çok güzel bir açılış programı ile birlikte çok iyi bir sanatçı ile konser programı yapmayı düşünüyoruz.
 
 
SORU: Son Yıllarda Çevremizi Temiz Tutmak Adına Çevre Belediyelerde Kağıt, Plastik ,Cam Ve Yağ Gibi Atıkların Geri Dönüştürülmesi İçin Bir Çok Çalışmalar Yapılıyor.  İizin Bu Konuda Çalışma Yapmayı Düşünüyor Musunuz?
 
Sıtkı Erat: Biliyorsunuz son zamanlarda dünyada yaşanan en büyük sıkıntılardan bir tanesi çevre temizliği adına. Çevre temizliği ön plana çıkmaya başladı. İlçemizde de bu noktada ufak tefek sıkıntılarımız var. Bunun için çalışmalarımız devam ediyor. Çevre temizliği konusunda vatandaşlarımızın bize olan katkıları çok önemli. Vatandaşlarımız bize yardımcı olurlar ise bunları burada fazla söylemeye gerek yok ama vatandaşlarımızın da biraz daha bizim personelimize belediyemize yardımcı olmaları gerektiğini düşünüyorum. Tabi biz atıkları vahşi depolama yapıyorsunuz. Bütün topladığımız atıklar Çöp tepesine gidiyor. Önümüzdeki günlerde inşallah vahşi depolamaya son vereceğiz. Niğde Belediyesi, Bor Belediyesi, Altunhisar Belediyesi, Kemerhisar Belediyesi, Bahçeli Belediyesi, Konaklı Belediyesi ve Gümüşler Belediyesi bir araya gelerek Katı Atık Birliğini kurduk. Katı Atık birliğinde de yapılacak olan yatırımın %50’lik kısmı tamamladı. İnşallah bu senenin sonuna doğru veya gelecek yılın ilk aylarında bitirilmesi planlanıyor. Bu tesis için hükümetimiz %50 gibi bir hibe sağladı. Katı atık tesisimizi tamamladıktan sonra bütün bu katı atıklarımızı artık çöp tepesine değil bu katı atık birliğine götüreceğiz bu noktada da çevre temizliği adına çok büyük bir hizmeti hayata geçireceğimizi düşünüyoruz.
 
 
SORU: Meslek Edindirme Kursları Açtınız. Bundan Sonra Gençlere Yönelik Projeleriniz Var Mı? Bunlardan Biraz Bahseder Misiniz? İstihdam Sağlamak Adına Projeleriniz Olacak Mı?
 
Sıtkı Erat: Bor belediyesi ve İş-Kur işbirliği ile meslek edindirme kursları açtık. Gençlerimize yönelik bildiğiniz gibi Hasta Yaşlı Bakım Kursu Muhasebe kursları açtık. Önümüzdeki dönemlerde de bu kurslarımız davam edecek. İnşallah gençlerimize yönelik projelerimizi hayata geçirerek gençlerimize daha iyi imkanlar sunarız diye düşünüyorum.
 
 
SORU: Bor İçin Siyasi Partilerin, İlçemizde Bulunan Dernek Ve Sivil Toplum Kuruluşlarının İlçemiz Adına Neler Yapması Gerekir?
 
Sıtkı Erat: Ben Bor ilçemizde şunu çok önemsiyorum. Seçim zamanı tamam her şey yapılabilir seçimlerden yeni çıktık. Seçim bitti bundan sonra ilçemizde bütün siyasi parti temsilcilerimiz, derneklerimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve meslek odalarımız hep beraber artık ilçemizin sorunlarına yoğunlaşmamız gerektiğini düşünüyorum. İlçemizin her hangi bir sorunu olduğu zaman hep birlikte tepki vermemiz hep birlikte mücadele etmemiz gerektiği kanısındayım.
Bugüne kadar bu noktada bir sıkıntı yaşandı mı, hayır ben sıkıntı yaşandığına inanmıyorum. Ne zaman ilçemizin her hangi bir derdi olsa ilçemizle ilgili bir durum olduğunda sivil toplum kuruluşlarımız, esnaf odalarımız, siyasi partilerimiz, derneklerimiz muhtarlarımız ile hep beraber hareket ettik. Özellikle muhtarlarımız ne zaman bir şey desek hep beraber bizle hareket ettiler. Buradan hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyorum.
 
Siyasi Partiler noktasında da bir sıkıntımızın olduğuna inanmıyorum. Hep beraber Bor için kalbimizin attığını düşünüyorum. Önümüzde ki günlerde de bu durumun artarak devem etmesi inancındayım. Önümüzde büyük işlerimiz büyük projelerimiz var biz bu işlere projelere hizmetlere yoğunlaşmamız gerekiyor. Şimdiye kadar yaşandığı gibi siyasi partilerimizle halkımızla muhtarlarımızla sivil toplum kuruluşlarımızla esnaf odalarımızla birlikte hep beraber güzel şeyler başaracağımıza inanıyorum.
 
Önümüzdeki günlerde Ankara da bir Niğde günleri yapılacak. Bununla ilgili yine bir toplantı gerçekleştirdik. Bu toplantımıza Sayın Kaymakamımız Kemalettin Sakin, önceki dönem  Bor Belediye Başkanı Yavuz CAN, Yahya BARAN, Kızılca Belediye Başkanı İbrahim GÜLÜMSER,, Çukurkuyu Belediye Başkanı Rüstem TÜMEN,Bahçeli Belediye Başkanı Zafer TOKGÖZ,,Kemerhisar Belediye Başkanı İbrahim ÜNAL,,Belediye Meclis Üyesi,Recai SÜLÜMANLAR,Sabit KALFA, Bor Meslek Yüksek Okul Müdürü Doç.Dr. Bilge KARATEPE, Yüksekokul Sekreteri Nadire AYHAN,Bor Ticaret Odası Başkanı Emrah ÇALAPKULU, Bor Muhtarlar Derneği Başkanı Ali ÖNSAY ve mahalle muhtarları,Niğde Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Necmi PİŞKİN, Niğde Esnaf Odaları Birlik (NESOB) Başkanı Fahri EKER, NESOB.Bşk. V. Bor Marangozlar  Odası Başkanı Kani DEMİRBİLEK, Bor Terziler Odası Bşk. Bor Bekir BİNAY,  Şoförler Odası Başkanı Durmuş CENGİZ,Bor Mili Eğitim Şefi  Bahattin ALTINSOY,Bor Karma Organize Sanayi Bölge Müdürü Yavuz KAVAKLIOĞLU,Bor Ziraat Odası Başkanı Nurettin ERİÇ  halk topluluğumuz katıldılar verimli bir toplantı oldu. Bu toplantıda Niğde Günleri” oluşumu öncesi hazırlığında karşılıklı fikir alışverişinde bulunduk. Bor platformunda katılımcıların ortak kararında; Ankara’da yapılacak olan “Niğde Günleri” organizasyonunda neler yapılmalı ve neler yapılabilirlik çerçevesinde bütünleşerek, geniş kapsamlı bir şekilde katkıda bulunulacağı ve Bor İlçesinin her kesimiyle birlikte ayrı ayrı komite oluşturarak katılımı sağlanacağı ortak görüşüne vardık.
 
 
SORU: Son Günlerde Bor Belediyesi Ve Şahsınız Eleştirilere Maruz Kaldı Bu Eleştiriler Hakkında Düşünceleriniz Nelerdir?
 
Sıtkı Erat: Son günlerde işte Bor belediyesi ve şahsım adına bir takım bazı insanlarımızın bazı arkadaşlarımızın düşünceleri, eleştirileri var. Tabiî ki ben bunları normal karşılıyorum ama eleştiriler her zaman olacak, biz her zaman en doğruyu yaptığımız en optimum başarıyı yakaladığımızı düşünmüyoruz.  
 
Eleştiriler yapıcı anlamda olmalı iftira yalan yanlış olmamalı. Geçtiğimiz günlerde bir şey yazıldı çizildi Yunak’ta bir çalışma yapılıyor burada Başkan’ın babasının malı mülkü var denildi. Bizde dedik ki kardeşim eğer bizim malımız varsa, şayet malımızda olabilir 23 Km. bir kanal yapılmış, bunlardan Bor Belediye Başkanının kendisinin babasının akrabasının da malı olabilir. Ama ben iddia ediyorum Bor Belediye Başkanının kendisinin, babasının akrabasının bir malı yok. Ama olsa da fazla bir şey ifade etmediğini düşünüyorum. Bizi eleştiren arkadaşlarımıza da duyumlarla hareket etmemelerini tavsiye ediyorum.
 
Yine tarafımıza yapılan eleştirilerden bir tanesi de önceki dönemden kalan paralar ile hizmet ürettiğimizdir. Ben bu konuya da özellikle açıklık getirmek istiyorum. Biz seçimlerin ardından Bor belediyesini teslim aldığımızda muhasebe kayıtlarımızı hesabımızı kitabımızı getirdik önümüze koyduk. Bor belediyesinin 29 Mart 2009 seçimlerinin hemen ertesinde belediyemizin 2 Trilyon 150 Milyar TL parası vardı. Bu 2 Trilyon 150 Milyar TL para bu gün itibariyle baktığınız zaman 28.06.2011 tarihi itibariyle belediyemizin bankalardaki vadeli parası 4 Trilyon 181 Milyar TL dir. Ha bununla övünüyor musunuz diyeceksiniz ben bununla falan övünmüyorum. Önümüzdeki dönemlerde bu paramızı biz tek kuruşuna kadar halkımızın ilçemizin hizmeti için harcayacağız. Ama birilerinin iddia ettiği gibi Bor Belediyesine geçmiş dönemden 6-7 trilyon gibi para devredildi şu oldu bu oldu gibi her hangi bir şekilde yani bunu eğer birileri söylüyorsa buyursunlar gelsinler bizim hesaplarımız ortada bütün hesapları açarak ben kendilerine sunarım.
 
Bunun yanında tabiî ki eğer şunu söylüyorlarsa diyorlarsa ki 2 Trilyon 150 Milyar TL’nin üzerinde bir tutar devredildi diyorlarsa da bunları ispat etmek zorundalar. Biz bu kadar hizmetlerimizi yaptık. Köy garajımızı yaptık sebze pazarımızı yapıyoruz ve şu çevreye baktıklarında Bor’da bir değişim ve dönüşümün olduğunu herkes görüyor. Bu kadar yaptığımız hizmetler bu kadar yaptığımız kamulaştırmalardan sonra herkesin dikkatini çekmek isterim 2 Trilyon 150 Milyar TL 4 Trilyon 181 Milyar TL’ye çıkmış. Bu kadar hizmetleri yaptık bu hizmetlerden sonra paramız bu seviyelere çıkmış.
 
Ne yaptınız derseniz, bakın belki hafızaları yenilemekte fayda vardır şimdi şöyle bir baktığınız zaman şuan çalışmaları devam eden sebze pazarımızın orda net rakam olarak tam ifade edemeyeceğim ama 500-600 Milyar gibi bir kamulaştırma yaptık. Yine pazarın hemen yanında baktığınız zaman köy garajımızın orada yine yaklaşık 300 miyar gibi bir kamulaştırma yaptık. Yine kesin rakamını şuanda hatırlayamıyorum Sinandı yolunda yani yapımı devam eden Sazlıca yolunda 26metre genişliğinde yol yapımı sırasında yaptığımız kamulaştırmalarımız var. İş Bankasının yanında Haydar Özalp Caddesine açtığımız yol için kamulaştırmalarımız var. Yine Altunhisar yolu üstünde Pancar Kooperatifinin karşısında kamulaştırmalarımız var. Bunun yanında yine Yeşil Dere Mahallesinde deremizin kenarındaki ıslah çalışmalarında kamulaştırmalar yaptık bir kısmı halen devam ediyor. Dink Mahallesinde Kumalaştırma yaptık. Çukur mahallede kamulaştırmalarımız devam ediyor. Yağmur gibi bir kamulaştırma yaptık. Vatandaşlarımızın hizmeti için çalışıyoruz. Bunun yanında 600 Milyar TL peşin para ile Halkevini belediyemize kazandırdık. Bu binamızın belediyemize kazandırılması konusunda emeği geçen o dönemki Valimiz Sebahattin Öztürk’e il genel meclisi üyelerimize teşekkür ediyorum.
 
Şöyle bir baktığınızda 600 Milyar TL Halkevinin oraya verdik, kamulaştırmaya verdiğimiz rakamlar ortada yaptığımız hizmetler ortada, devam eden projelerimiz ortada. Bunun dışında personel giderlerimiz bütçemizin %30’unu aştığı için biz belediyemize personel alamıyoruz. Bununla ilgilide bugüne kadar gelen bütün arkadaşlarımızın emekliliğine izin verdik emekli olan arkadaşlarımıza 500-600 milyar gibi bir parayı tazminat olarak ödedik. Tabi bunun yanında gelirleriniz oldu mu derseniz tabiî ki gelirlerimiz oldu. Belediyemize ait olan 10 yakın daire satışı gerçekleştirdik. Bu konuda da bizi eleştirenlerin daha duyarlı olmalarını istiyorum.  Duyduklarıyla hareket etmemelerini tavsiye ediyorum.
 
Yine eleştiriler konusunda Cematlere yer veriliyor yurt yaptırılıyor gibi eleştirilere maruz kaldık. Bu konuya da açıklık getirmek istiyorum. Bir işte yurt yeri verdiğimiz noktada bir eleştiri var eski ofis binasının yanındaki yerden biz herhangi şekilde birisine bir cemaate bedelsiz bir yer verme durumumuz yok. Buradaki olan olay herkesin huzurunda yaptığımız bir takas var. Huzurevinin karşısındaki olan arsa ile buraya takas ettik. Yapılan takastaki amacımız da biz önümüzdeki günlerde Huzur evinin karışında eğer üniversitemizden rektörümüzden orayı da alabilirsek çok güzel bir park yapmayı düşünüyoruz. Oradaki arsa ile burayı takas ettik. Ve takas dahi etmesek öyle bile vermiş olsak bu memlekete yapılan yararlı hizmetlerde biz sonuna kadar elimizi taşın altına koymaya hazırız. Kanunlar çerçevesinde kanunlar bize hangi yetkiyi veriyorsa biz bu konuda herkese yardımcı oluruz.
 
Yine Ahmet Kuddusi vakfının bir yurt yapımı için belediyemizden arsa talebi oldu. O arsa ile ilgilide yerini gösterdik. Ve burayı da bedava vermek gibi bir durum yok. Bu arsa satışa çıkarılacak bedelini ödeyerek alacaklar ve buraya da yurt yapılacak.
 
Bu tür eleştirileri gereksiz ve iş güzarlık olarak görüyorum. Bu tür eleştirilerin haksız olduğunu düşünüyorum. Niye haksız olduğunu düşünüyorum. Bu memlekete yapılan her türlü hizmette biz varız. Memleketimiz için yararlı olan her türlü hizmeti yapmaya varız. İşte Fen Lisesi geliyor orada da belediyemizin arsa vardı belediye meclisimizden geçirdik buraya fen lisesi yapılmasına ön ayak olduk. İşte sağlık meslek lisesi için arsa konusunda belediye olarak üzerimize düşeni yaptık. Yine 300 kişilik yurt yapımı dendi üzerimize düşeni yaptık.
 
  
Ben buradan şunu söylemek istiyorum bor için yapılacak ne varsa bor belediyesi, bor belediye meclisi ve bor halkı olarak biz bunu yapmaya hazırız.
 
SORU: Son Olara Bor Halkına Mesajlarınız Nelerdir?
 
Sıtkı Erat: Ben şunu özellikle söylemek istiyorum burada hizmetler devam ediyor. Bu memleket bizim bu memlekette hep beraber yaşayacağız. Dün babamız yaşıyordu dedelerimiz yaşıyordu bugün biz yaşıyoruz yarında çocuklarımız yaşayacak. Bu belediye başkanlığı makamını da biz burada bıraktığımız zaman halkımızın arasında olacağız, düğünümüzde cenazemizde mutlu günümüzde birlikte olacağız. Bu yüzden eleştiriler olabilir daha iyisini yaparım diyen varsa 3 yıl sonra çıkar aday olur. Bizde daha iyi yapacak varsa yol veririz. Daha iyi yapacak varsa projelerini sunabilir. Ben buradan bütün vatandaşlarıma şunu söylemek istiyorum. Bu memleket bizim.  Seçim 3 yıl sonra, eğer seçimin hesabını şimdiden yaparsak bu memleketimize zarar verir. Bu memlekete zarar vermemek için seçimden seçime konuşalım. Ama şimdi hep beraber elimizi taşın altına koyalım. Yepyeni bir Bor o eski cıvıl cıvıl bir Bor idalimizdeki Bor için hepimiz savaşalım mücadele verelim. Hepimiz bu noktada bir birimize yardımcı olalım. Biz geldiğimiz ilk günden beri hiçbir zaman siyaset yapmadık. Siyasi ayrım yapmadık. A Partisinden, B Partisinden, C Partisinden diye kimseyi ayırma tabi tutmadık. Hiçbir şekilde kıyım yapmadık, siyasi görüşünden dolayı kimsenin işine son vermedik, kimsenin ekmeği ile oynamadık. Ve diyorum ki Bor olarak hep beraber bu memleket için, bu memleketin menfaati için bu memleketin geleceği için çocuklarımızın geleceği için bir ve beraber olalım. Bu memleket için ne yapılması gerekiyorsa yapalım. Seçimler seçim zamanında konuşulur işte yeni bir seçimden çıktık eski vekillerimiz gitti yeni vekillerimiz geldi. Yarın bizde bu makamları boşaltıp bir başkası gelir ama önemli olan kurumlar  bu memleket ve bu memleket için ne gerekiyorsa herkesin bu noktada bir tuzunun olması gerektiğine inanıyor hepinize saygı ve sevgilerimi sunuyorum.


Kaynak; Borunsesigazetesi


Editör: TE Bilişim