Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ Niğde’ye geldi, Niğde Üniversitesi yeni eğitim öğretim yılı açılışını da yapan Bozdağ’ın gündemi artan teröre rağmen daha çok " Yeni Anayasa” idi.

 
Niğde Üniversitesinin 2011-2012 akademik yılı açılış törenine katılan Bozdağ, burada yaptığı konuşmada, dünyada en önemli gücün bilgi olduğunu, bilgiyi elinde bulunduranların toplumlara yön verdiğini söyledi.



Bekir Bozdağ, bütün alimlerin, önde gelenlerin ve ileri görüşlü olanların, ilim insanlarına saygıyı tavsiye ettiğini ve bilime büyük önem verdiğini belirterek, şöyle devam etti: ''Bilgi en önemli güç ve bu gücü elinde tutan toplumlar, dünyaya yön veriyor. Somali örneği karşımızda. En basit ilaçları kullanacak bilgi ve tecrübeye sahip olan pek insan yok. Hastaları hastaneye götüremiyorlar. Deniz kıyısında bir ülke olmasına rağmen, açlık ve susuzluk yaşıyor. En basit hastalıklardan insanlar ölüyor. Bilgi ve ilim eksikliği apaçık görülüyor. Buna karşın, Japonya'da yeterli tabii kaynaklar olmamasına rağmen, bilim sayesinde gelişti.''

''YENİ ANAYASA İÇİN OLUMLU BİR HAVA VAR''


Başbakan Yardımcısı Bozdağ, TBMM'nin 24'üncü döneminin, çok olumlu bir havada çalışmalarına başladığını belirterek, ''Bu olumlu havanın meyvesinin, yeni anayasa olması en büyük dileğimizdir'' dedi.



Yeni anayasa tartışmalarının 29 yıldır yapıldığını, herkesin 1980 anayasasından şikayet ettiğini dile getiren Bozdağ, ''Yeni anayasa tartışmaları 29 yıldır yapılıyor ama kimse yeni bir anayasa için çalışmamış. Bazıları da, (tek derdimiz anayasa mı), (anayasa ekmek mi verecek) gibi farklı eleştiriler getiriyor. Demokrasi, temel hak ve özgürlükler konusundaki tereddütleri gidermezseniz, ilerleme elde edemezsiniz. Demokrasi, temel hak ve özgürlükler şemsiyesi altında, her alanda bir güvence aranmaktadır. Bu güvenceyi göremeyen yabancı sermaye de ülkeye gelmez'' diye konuştu.



Konuşmasında, ''Eğer demokrasi, temel hak ve özürlükler konusunda gereken adımları atmazsanız, o ülkede ilerleme olmaz ve bir sürü sorun, o ülkenin yakasını bırakmaz. İşte Türkiye'nin peşini bırakmayan sorunların temelinde bu var'' diyen Bozdağ, şunları söyledi: ''1982 Anayasası, cumhurbaşkanından başbakana, yargıdan bürokrasiye kadar milletin hiçbir kesimine güvenmeyen bir anlayışı taşıyor. Tedbir üzerine tedbir içeriyor. Temel hak ve özgürlükleri düzenleyen maddeler var ama hemen arkasından, hükümete ve ilgili birimlere, bu temel hak ve özgürlüklerin nasıl engelleneceğini, sekteye uğratılacağını da gösteriyor. Böyle anayasa olmaz. Düşünceye özgürlük sağlıyor, düşüncenin yayınlanmasını sağlıyor, ama arkasından ''şunlar şunlar olursa, suçlu sayılırlar' deniyor.''


''ÜNİVERSİTELERİ TEK TİP ADAM YETİŞTİRMEK İÇİN FABRİKA OLARAK GÖRDÜLER''


Yeni anayasanın temelinin 1924 anayasasına dayanacağına değinen Bozdağ, 1960 ve 1982 anayasalarının meclis tarafından yapılmadığını, 1924 anayasasının, 1982 anayasasından daha çok hak ve özgürlükleri teminat altına aldığını vurgulayarak, ''Biz büyük önder Atatürk'ün hazırladığı anayasayı temel almak istiyoruz. Çünkü 1960 ve 1982 anayasalarında millete güvensizlik var'' ifadesini kullandı.



Bozdağ, 1981'de çıkarılan Yüksek Öğrenim Kanunu'nun, üniversiteleri ''Tek tip adam'' yetiştirmek için fabrika olarak gördüğüne işaret ederek, şöyle dedi: ''Herkesin aynı şiiri okumasını, aynı halayı çekmesini hedefleyen bir anlayışla yapılmış böyle bir kanunla bilimde ilerleme sağlayamayız. Üniversitelerin üzerine düşen görev, bu anayasa çalışmaları için şu günlerde olumlu görüşlerini açıklayan siyasilerle görüşerek, bu olumlu havanın bozulmasına engel olmaktır. Üniversiteler, yeni anayasa için ilişkide bulundukları, görüştükleri siyasilerin, yaptıkları bu açıklamalara sahip çıkmalarını sağlamalı, yeni anayasa çalışmalarına destek olmalıdır.''



Konuşmasında öğretim üyelerine de seslenen Bozdağ, ''Eğer sizin ustalığınız iyi olursa, sizin ellerinizde şekillenecek gençler de Türkiye'nin ufkunu daha iyi açacak ve ilerlemesine katkı koyacaktır'' diye konuştu.


''YAZICIOĞLU SORUŞTURMASINDA YARGI SONUCU BEKLENMELİ''


Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, törenin ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

BBP'nin eski genel başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun ölümüyle ilgili bir soru üzerine Bozdağ, şunları söyledi: ''Türkiye'nin değerli insanlarından birisi bir helikopter kazasında hayatını kaybetti ve bu kazayla ilgili herkesin kafasında bir takım soru işaretleri var. Elbette bu soru işaretleri kafalardan giderilmeli ve olay, her yönüyle açığa çıkarılmalı. Şu anda konu yargıda ve Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu da bu konuda çalışma yaptı. Şimdi yargının soncu beklenmeli. Eğer bu kazada bir suikast var mı, yok mu bunu şimdiden söylemek mümkün değil. Bu konu, yargı sonucu ortaya çıkacak ve suçlular elbette cezasını çekecektir.''



Bozdağ, terör örgütü PKK'nın bazı Avrupa ülkeleri tarafından desteklendiği yönündeki iddialara ilişkin de, ''Elbette terörle mücadelede, terör örgütünün finansal kaynaklarının kurutulması çok önemli. Bu nedenle PKK'nın Türkiye içindeki ve dışındaki finansal kaynakları iyice araştırılmalı ve kurutulmalıdır. Türkiye, terörle mücadele konusunda ne gerekiyorsa yapıyor ve yapacaktır'' dedi.

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Niğde Üniversitesinin akademik yıl açılış törenine katılmak için geldiği Niğde'de Vali Alim Barut ve Belediye Başkanı Faruk Akdoğan'ı makamlarında ayrı ayrı ziyaret etti. Ak Parti Niğde İl Teşkilatını da ziyaret eden Bozdağ, ilimizden ayrıldı.



 

Editör: TE Bilişim