Kavaklıoğlu ve Selvi’den Bakan Eroğlu ile TBMM’de Niğde zirvesi

Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, TBMM Genel Kurulunda meclis kürsüsünden Niğde’ye yapılan yatırımları ve Bakanlığın programında yer alan yeni projelerle ilgili bilgi verdi. Niğde Milletvekilleri Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi ile yakın planda çalışmalar yürüttüklerinin altını çizen Bakan Eroğlu, Doğan Şafak’ın TBMM’de yaptığı konuşmaya verdiği yanıtta da Niğde’ye yeni göletler müjdesi verdi ayrıca Yeşilburç Barajı II. Merhalenin en geç 2013 yılında tamamlanacağını belirtti. Konuşmasının ardından da TBMM bakan odasında Kavaklıoğlu ve Selvi ile Akkaya sorunundan içme suyu projelerine bazı konularda bir toplantı gerçekleştirdiler.

 

Önemli projelere imza attık

Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu Niğde’ye yapılan sulama projeleri, göletler ve Bakanlığın diğer çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Niğde'de sulama çok önemli bizce. Hükümetimiz döneminde tam 14 bin, geçen yılsonuna kadar 14.900 dekar araziyi tarıma kavuşturduk. Ayrıca çok sayıda dere ıslahı yaptık. Bunun dışında, Bor ve Niğde'de pek çok sulama göletleri tamamlandı. Ayrıca, Niğde'de içme suyunda problem vardı, arsenik problemi. Bakanlığımız bu arsenik problemini tamamen çözmek için oraya çok ileri bir içme suyu arıtma tesisi kurdu. Bu, geçtiğimiz yılda işletmeye alındı. Yani Hıdırlık Kırüstü deposuna 65 litre/saniye kapasitede su arıtacak, Niğde'ye tertemiz su verecek bir tesis inşa edildi ve Niğde'mizin hizmetine sunuldu. Ayrıca, Bor Bostanlı Göleti ve sulamasını tamamen açtık, 3.060 dekar arazi sulanıyor. Uluağaç Göleti sulamasını biz tamamladık, 5.940 dekar arazi sulanıyor. Altunhisar Göleti rezerv alanının yenilenmesi, 2.740 dekar alanın sulama şebekesini yeniledik. Yeşilburç Barajı ve derivasyon tesisleri inşaatı devam ediyor. Şu anda, Sayın Vekilim, yüzde 50 bir gerçekleşme var, onu inşallah kısa zamanda bitireceğiz, bizzat ben de kendim el atıyorum. Niğde bahçeleri sulaması ve yenilenmesi inşaatı devam ediyor. Bunu da 4.500 dekar yeni su tesisi, ayrıca 4.800 dekar da yenilemeyle bu da hızla tamamlanacak. Sizin bahsettiğiniz göletlerden de bahsetmek istiyorum. Altunhisar Göleti derivasyon kanalı yapımı, bunu inşallah yapacağız. Çiftlik Azatlı Göleti sulaması, 2.200 dekar arazi sulanacak, bu yıl ihalesini yapıyoruz. Ulukışla Darboğaz Göleti ve sulaması, bunun yüzde 90'ı bitti, 1.960 dekar, bunun bu sene tamamını bitireceğiz”.

 

 

Bakan Eroğlu taşkın korumayla ilgili de 3 tane dere ıslahı talep edildiğini kaydererek “Merkez Azatlı kasabası, Güllüce Göğüs Deresi, Çamardı Eyneli köyü dere ıslahı ve Merkezde Gümüşler kasabası dere ıslahlarına da başladık, bu sene bitiririz. Ayrıca, 9 tane gölet ve sulamasını da planlamaya aldık. Bunlardan inşaatı devam eden, Ulukışla'da Darboğaz Göleti sulaması. Bunun dışında, planlaması ve projesi yapılan göletlerin isimlerin vereceğim: Niğde'de Çiftlik Azatlı Göleti sulaması, Merkezde Hançerli Göleti ve sulaması, Ulukışla Handeresi Göleti sulaması, Çamardı Ören Göleti sulaması, Bor'da Kılavuz Göleti sulaması, Çiftlik'te Kayırlı Göleti sulaması, Çamardı Bademdere Göleti ve sulaması, Merkez Hacıabdullah Göleti ve sulaması. Bunların da planlama ve projeleri hızlanıyor, parası hazır, projeleri bittiği zaman onların da inşaatına devam edeceğiz, onu ifade edeyim” diye konuştu.

 

Vekillerle Akkaya zirvesi

Konuşmasında Akkaya sorununa da değinen Eroğlu “Akkaya Barajı'yla ilgili de arkadaşlara talimat verdik yani Akkaya Barajı'nda hakikaten kirlenme var. Bunu ben de kabul ediyorum. Niğde Milletvekillerimiz Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi ile bugün mecliste görüşmemiz gerçekleşeceği için ben dün akşam Müsteşarıma, Akkaya Barajı'yla ilgili sorumluluğu biz üstlenelim, her ne kadar pek çok bakanlığı ilgilendiriyorsa da, bir kısmı Çevre ve Şehircilik Bakanlığında ama neticede biz Niğde'nin bu Akkaya meselesini, problemini çözelim talimatı verdim” diye konuştu.

 

Daha sonra TBMM Bakan odasında Alpaslan Kavaklıoğlu ve Ömer Selvi, Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu’na Akkaya sorununda gelinen son durum hakkında bilgi vererek çalışmaların hızlandırılmasını istediler. Akkaya sorununu yakından takip eden vekiller Bakan Eroğlu’nun Akkaya olan ilgisiyle ilgili de memnuniyetlerini ifade ettiler. Vekiller ayrıca Bakan’la Ecemiş suyunun içme suyu olarak kullanılması projesini ve Yeşilburç Barajı’nın tamamlanması konularını da masaya yatırarak Niğde’ye 1000 Günde 1000 Gölet Projesi kapsamında yeni göletler yapılmasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundular. 





Editör: TE Bilişim