Niğde Milletvekili Ömer Fetih Gürer’in Patates ile ilgili sorusuna Bakan dan düşündürücü yanıt ; IPARD’da olana destek veriyoruz.

 

 Cumhuriyet Halk Partisi Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in patates üreticilerinin sorunları ve neler yapıldığı yönündeki soruları Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK tarafından yazılı olarak yanıtlandı.

 

Bakan Çelik verdiği yanıtta, ‘IPARD Avrupa Birliği kapsamındaki illerde (IPARD Programı), AB hibe fonlarından yararlanan 42 ilimizde proje bazlı yatırımlara destek verilmektedir. Bu kapsamda; meyve ve sebzelerin işleme ve pazarlanmasına destek verilmektedir.’ İfadesi dikkat çekti.

Oysa; Niğde İli IPARD (Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Projesi) kapsamı dışında tutulmuş ve Konya, Kayseri, Nevşehir, Aksaray’ın yararlandığı projeden yararlanamamıştı. Bakan Faruk Çelik’ın yanıtı ile Niğde çiftçisinin bu bağlamda yitirdiği bir kez daha açığa çıktı.

 Bakan, IPARD kapsamında 42 ilin meyve ve sebzelerin işlenme ve pazarlanmasına destek verildiğini belirtti. Niğde’nin kapsam dışı kalan iller arasında olması Niğde Çiftçileri için önemli bir kayıp oluşturuyor. Bakanın açıklaması ile Niğde çitçisinin neler yitirdiği de bir kez daha gözler önüne serilmiş oldu.

ÖMER  FETHİ GÜRER  BAKANA YÖNELTTİĞİ SORULARDA NE DEMİŞTİ?

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Niğde İli ile ilgili Bakanlara yönelttiği soruların yanıtları gelmeye başladı. Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer  Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı  Faruk Çelik’ten yanıtlanmasını istediği soru önergesinde şöyle demişti.-“Niğde İli patates üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Patates  ilk anda maliyet üzerinden bir alıcı bulmasına karşın hasat  artışı ile maliyetin altında alıcı bulması nedeni ile depolanmak zorunda kalınmıştır. Halen  Niğde’de önemli miktarda ürün, üreticinin deposundadır.  Geçen yıl 150 bin dönüm alana ekilen patatesin bu sene 173 bin dönüme ekim yapıldığı ifade edilmektedir. Verim üzerinden yapılan hesaplama ile 800 bin ton civarında rekolte gerçekleşmiştir.  1 kilogram patatesin maliyetinin 80-90 kuruşa çıktığı bir dönemde, kilosu 40 kuruşa kadar düşünce  üretici  satmak yerine depolarda stoklamayı tercih etmiştir. Şu anda bölgede depolarda önemli miktarda patates bulunmaktadır. Görünen o ki üretici için sorunlu bir süreç  yaşanması olasıdır. Niğde İli, ülkemizde patates üretiminde ilk sırada yer almaktadır. Nevşehir ile  birlikte  bölge önemli bir patates üretim merkezidir. Bu bölgede patatesin işlenmesine yönelik entegre bir tesis yer almamaktadır. Patatesi  çok yönlü değerlendirecek tesislerin bölgede yapılması için özel sektörün yatırım yapmasını sağlamak amaçlı bir teşvik  uygulamasına gidilmesi düşünülmekte midir? Depolarda bekleyen patatesin  değer bulması için bir çalışma  yapılmakta mıdır?

Patatesin değerlendiği  geçmiş dönemde, hükümetin İthal patates getirme girişimleri akıllardadır. Bu gün ise patatesin rekoltesi yükseldiği için üretici, maliyetine bile ürününe değer bulamamaktadır Bu durumda   yurt dışı satış yollarının açılması için görüşmede bulunulan bir ülke mevcut mudur?

Birkaç ay içinde depolardaki ürünün değer bulmaması halinde, çiftçi gelecek yıl ekim yapamama durumu ile karşı karşıyadır. Bu sorunun aşılması için, çiftçilerin zararları halinde  zararlarının karşılanması planlanmakta mıdır?

GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI FARUK ÇELİK’İN YAZILI  YANITI

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk ÇELİK Niğde  Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesine  verdiği yanıtta “Kırsal Kalkınma Programı (IPARD Programı) kapsamında AB hibe fonlarından yararlanan 42 ilimizde proje bazlı yatırımlara destek verilmektedir. Bu kapsamda; meyve ve sebzelerin işleme ve pazarlanmasına destek verilmektedir.” dedi. Niğde İli IPARD  dışı bırakılmıştı. Bakan Çelik’in Milletvekili Gürer’e yanıtı şöyle:“ Bakanlığımızca patates sektörüne yönelik üretim, tüketim, stok durumu, fiyat, maliyet ile dış ticaret verileri günlük olarak takip edilerek, arz güvenliğinin sağlanması ve patates üretimindeki sürdürülebilirliğin temini için gerekli tedbirler alınmaktadır.

 

Bununla birlikte; gıda ve tarım ürünlerinin kısa ve uzun vadeli arz-talep, ihracat-ithalat ve üretim-tüketim değişimleri ile bu değişimlerin ve dağıtım zincirindeki gelişmelerin fiyatlara olası etkilerinin izlenmesi ve değerlendirilmesi, gerekli görülmesi halinde, alınacak tedbirlere ve uygulanacak politikalara ilişkin önerilerde bulunulması amacıyla Bakanlığımız koordinasyonunda ilgili tüm Bakanlık ve Kurumların içinde bulunduğu "Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi" kurulmuştur. Bu komite patates dahil tüm gıda ve tarım ürünlerine yönelik izleme - değerlendirme ve alınabilecek tedbirlere yönelik çalışmalarını katılımcı bir yaklaşımla devam ettirmektedir. Bakanlığımızca patates üreticilerimize önemli destekler sağlanmakta ve patates üretimimizin geliştirilmesine yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu kapsamda yapılan bazı çalışmalar aşağıda yer almaktadır.2015 yılı patates ürünü için üreticilerimize; 4,85 TL/da mazot desteği, 6,6 TL/da gübre desteği, 2,5 TL/da toprak analiz desteği, 40 TL/da yurtiçi sertifikalı tohumluk kullanım desteği, 8 Kuruş/kg yurtiçi sertifikalı tohum üretim desteği ve 10 TL/da organik tarım desteği verilmektedir. Patates siğili hastalığı görülen Adana, Giresun, Gümüşhane, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Ordu ve Trabzon illerinde patates yerine aspir, kanola, soya fasulyesi ve yağlık ayçiçeği üretimi yapan üreticilere, aldığı fark ödemesi desteğine % 50 ilave ödeme yapılmaktadır. Bakanlığımızca 2006 yılında başlatılan "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı" kapsamında; tarımsal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi, ambalajlanması ve depolanması gibi ekonomik yatırımlar ile makine-ekipman alımları ve damla-yağmurlama sulama yatırımları için %50 hibe desteği verilmektedir. Kırsal Kalkınma Programı (IPARD Programı) kapsamında AB hibe fonlarından yararlanan 42 ilimizde proje bazlı yatırımlara destek verilmektedir. Bu kapsamda; meyve ve sebzelerin işleme ve pazarlanmasına destek verilmektedir. Üreticilerimize Ziraat Bankası ve Tarım Kredi kooperatifleri tarafından farklı konularda sübvansiyonlu kredi sağlanmaktadır. Yaş meyvelerin taşınmasındaki kayıpların en aza indirilmesi ile hasat sonrası miktar ve kalite kayıplarının önlenmesi için Bakanlığımız Araştırma Enstitülerince çalışmalar yürütülmektedir. Girdilerin ucuza alınması, ürünlerin daha iyi koşullarda pazarlanması, özellikle fiyat oluşumunda etkili olunması ve karşılaşılan sorunların birlikte aşılması için üreticilerimizin örgütlenmesi önem taşımakta olup, üretici örgütlerinin kurulması, güçlenmesi ve pazarlama altyapılarının güçlendirilmesi konularında Bakanlığımızca üreticilerimize destek sağlanmaktadır.”

 BAKAN FARUK ÇELİK'İN YANITININ ORJİNALİNİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN

Tarım Fuarında IPARD Konuşulmuştu. Kim ne demişti VİDEOSU AŞAĞIDA Tıklayın




 

Editör: TE Bilişim