Bu gün Niğde Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ı ağırladı. Niğde’deki programına gecikmeli başlayan Bakan Yıldırım Ankara-Pozantı Otoyolu'nun Kemerhisar kavşağı ile Niğde güney kavşağı bölümünün açılışını yaptı.

Saat 14.20 de helikopter ile Niğde’ye gelen Bakan Yıldırım, Ankara-Pozantı Otoyolu'nun Kemerhisar ile Niğde güney kavşağı açılışını yapmak üzere Niğde Polis Okulu’nun hemen yanında bulunan otoyolun güney gişelerine geldi.

Açılışa, Niğde AK Parti Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde AK Parti Milletvekili Ömer Selvi, Niğde Valisi Alim Barut, Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, eski AK Parti Milletvekili Muharrem Selamoğlu, eski MHP Milletvekili Mümin İnan, eski AK Parti Milletvekili Erdoğan Özegen, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Bor Belediye Başkanı Sıtkı Erat, Altunhisar Belediye Başkanı Erdal Sarı, kurum ve kuruluşların temsilcileri, belediye başkanları, otoyol inşaatında çalışan işçiler ve çok sayıda davetli katıldı.

Tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı. Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan yaptığı konuşmada; İletişim teknolojileri ile ülkelerle arasındaki sınırların hızla kalktığı günümüzde Ülkerlerin bir biri ile olan bağı artmaktadır. Yıllardır coğrafi konumuyla çağdaş ve konforlu bir yol ağı sadece ulusal değil uluslar arası ulaşım açısından da önem arz etmektedir. Sorumluluğumuz altındaki yol ağında en iyi hizmeti sunmak ve kullanıcıların kaliteli seyahatini sağlamak için elimizden gelen çalışmaları devam ediyoruz. Kemerhisar ile Niğde güney kavşağı 27 km den oluşmaktadır. 332 milyon dolar harcanmıştır. Bu yolun açılması ile hem Ankara-Pozantı arasındaki otoyol ağı biraz daha düzelecek ve Mersin Niğde arasındaki yol 45 dakika azalacaktır. Bu sayede güney illerinin İç Anadolu ve Kapadokya bölgesine bağlantılar sağlanmış oldu.

İstanbul’a üçüncü köprünün ihalesini önümüzdeki günlerde de yapacaklarını belirten Turhan, ‘2023 yılında bu gün ulaşmış olduğumuz bölünmüş yol uzunluğunu 21 bin 227 km den, 36 bin 500 km ye çıkarmayı hedefliyoruz’ diye konuştu.

Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan yaptığı konuşmanın ardından Niğde Valisi Alim Barut bir konuşma yaptı. Vali Barut, ‘Medeniyetlerin yaşatıldığı bu şehirde medeniyetin bir güzel nimetine daha bu gün kavuşuyoruz. Güneyden-İç Anadolu’ya, İç Anadolu’dan kuzeye ulaşan bu merhale aşılmış oluyor. Bu yolun yapılması ile her şey halledilmiş olmuyor. Bu noktadan Ankara 287 km dir. Bu yolun 23 km si daha yapım aşamasında sonrası için bakanımızın desteklerini bekliyoruz’ diye konuştu.

Açılış kurdelesini kesmeden önce konuşma yapan Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım Ölüm yolunu konforlu bir yol haline getirdiklerini belirterek, ‘

 

40 YILLIK SORUNU BURADA BİTİRİYORUZ

Pozantı –Ankara otoyolunun Niğde Güney Kavşağı ile Kemerhisar bölümünün 25 km’lik kesiminin açılışını yapıyoruz. 1998 yılında ihalesi yapıldığı halde bir türlü yapımına başlanamayan, 2001 yılında da diğer 101 proje ile de rafa kaldırılan bu projeyi bu gün Niğde’ye kadar olan kısmını tamamlamış bulunuyoruz. 40 yıllık sorun olan otoyol sorununu bu gün burada bitirmiş oluyoruz. Torosları aşan bu yolda 1.7 milyar liralık harcama ile 9 tünel ve 29 viyadükten oluşan bu ölüm yolunu konforlu ve ulaşılır bir yol haline getirdik’ dedi.

Yolun kalan 300 kilometrelik kısmının da ihalesinin yapılacağını belirten Bakan Yıldırım, “Adım Adım otoyol Ankaraya doğru ilerliyor. Böylece Bu yol sadece Ankara'yı Niğde'ye ve Adana'ya bağlamıyor. Avrupa'yı, Anadolu'yu bir baştan bir başa geçerek, Orta Asya'ya bağlamış oluyor. Bu otoyolun merkezinde Niğde yer alıyor. Niğde yolların buluştuğu bir yer haline geliyor. Niğde’mizin yollarını yapmak, Niğdelilerin bahtını açmak bizim görevimiz bunun için buradayız” diye konuştu.

Yüklenici firmalar Kolin İnşaat, Ceylan İnşaat’a çalışmalarından dolayı teşekkür eden Bakan Binali Yıldırım, Türkiye'de 79 yılda 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol ile otoyol yapıldı. Bölünmüş yollar sayesinde trafik kazalarında ölenlerin sayısında yüzde 33 oranında azalma olduğunu vurguladı. 2003 yılına kadar toplam yol miktarının 6 bin 100 km olduğunu belirten Bakan Yıldırım, “ 6 bin 100 km olarak aldığımız bölünmüş yol ağımızı bugün 22 bin 127 km’ye çıkardık. Demek ki yapınca oluyor, şu an 74 ilimiz birbirini duble yollarla bağladık” dedi.

Yolları böldük hayatları birleştirdik diyen Yıldırım, trafik kazalarında yapılan bölünmüş yollarla %32 azaldığını belirtti.

 

BAYRAMDA TRAFİK KURALLARINA UYUN



Kurban Bayramı'nda yaklaşık 11 milyon kişinin yola çıkmasının beklendiğini vurgulayan Yıldırım, herkese dikkatli olmaları konusunda uyarıda bulundu. Yıldırım, ‘ Yolları yaptık ama vatandaşlarımızdan özellikle bir istirhamım var; Ne olur 'Yollar güzel' diye gaza fazla basmayın, hız sınırlarını açmayın, Yolların kralı olmaz, kuralı olur. Ne olur kurallara uyun. Bizim için önemli olan sizin canınız, hiçbir acı yaşamanızı istemiyoruz. Lütfen bayramda yollar kan gölüne dönmesin. Hızlı gitmek ile yavaş gitmek arasında bir ömür fark var. Siz siz olun kurallara uyun" dedi.

HIZLI TREN PROJESİ

Konya-Ankara mesafesini hızlı tren ile yarı yarıya indirdiklerini anlatan Bakan Yıldırım, Niğde içinde bir hızlı tren projeleri olduğunu bununda 2023 hedefleri arasında yer aldığını söyledi. Ayrıca; 2023 hedefleri kapsamında demiryolu ağını Edirne'den Kars'a, Ankara'dan Niğde'ye, Adana'ya, Gaziantep'e ve hatta Mekke ve Medine'ye bağlayacaklarını bu projelerinide gerçekleştireceklerini belirtti.

 

NİĞDE İÇİN HAVAALANI HAYAL

Niğde’de yayınlanan yerel bir gazetede Niğde’nin iki isteği olduğunu okuduğunu söyleyen Yıldırım, “Demiryolu-Hızlı tren ve havayolu deniliyor. Bor’da bir havaalanı başlamış plansız programsız olmuş. Şimdi Niğdeliler bu havaalanı ne olacak diye soruyorlar. Bende diyorum ki; Hava yolu halkın yolu anlayışı ile çıktık yola, bölgeye baktığımızda Aksaray, Niğde, Nevşehir ve Kırşehir’in ortasında olan Tuzköy havaalanını bölgesel bir havaalanı haline getirmeye karar verdik. Tamamlanacak olan bu otoyol ile Tuzköy havaalanına 45 dk da ulaşılır hale gelecektir” diye konuştu.

Konuşmaların ardından açılış kurdelasını AK Parti eski ve yeni milletvekilleri ile birlikte kesen Bakan Yıldırım, İlk test sürüşünü de Niğde Valisi Alim Barut’un makam arabası ile yaptı. Test sürüşünün ardından Niğde’deki programına Niğde Valiliğini ziyaret ile devam eden Bakan Yıldırım, Vali Alim Barut’tan Niğde’nin genel durumu ile ilgili bilgiler aldı. 

Valilikte yapılan görüşmede geçtiğimiz günlerde de haber konusu olan Bor çevreyolu çalışmaları da gündeme geldi. Eski Niğde AK Parti Milletvekili Muharrem Selamoğlu, Bakan Binali Yıldırım’a bu yolun çalışmalarının bir an önce bitirilmesi gerektiğini ve Bor-Niğde arasındaki bu yolun karayollarının kapsamına alınması gerektiğini söyledi. Bunun üzerine Bakan Yıldırım, danışmanına konuyu not etmesini söyledi.

 

ZİYARET BELEDİYE BAŞKANLARINA YARADI

Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Bakandan, İl Jandarma Komutanlığından, İmamhatip Meydanına kadar olan kısımdaki yolun iyileştirilmesi için gerekeni yapılması talebini ileterek gerekli sözü aldı. Bor İlçesi Kemerhisar Belde Başkanı İbrahim Ünal’da, Bakan Binali Yıldırım’a Kemerhisar Beldesi için büyük sorun teşkil eden ve özellikle yağışlı günlerde yollara suların birikmesi ile çile haline düşen beldenin tam ortasından geçen yolun iyileştirilmesi talebinde bulundu. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Yıldırım, valilik anı defterini imzaladıktan sonra, kendisine hediye edilen el dokuma Niğde halısını kabul etti. 

Valilik ziyaretinin ardından Bakan Yıldırım, AK Parti İl Başkanlığını ziyaret ederek partililerle buluştu. Karayolu ile Nevşehir'e ve oradan uçakla Ankara'ya hareket etti. 

 

Fotoğraf : Ali AKBAŞ, Dahi GEDİK
Haber  :Fatma TAN



Editör: TE Bilişim