CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ‘Kamuda taşeron işçilerin kadroya geçişiyle’ ilgili düzenlemede, on binlerce çalışanın mağduriyet yaşadığını söyledi. Ömer Fethi Gürer, KİT’ler ve özel bütçeli kuruluşlar ile pek çok kamu kurumlarında çeşitli bahanelerle kadroya alınmayan taşeron işçilere haksızlık yapıldığını belirtti.


Bakana yemek götüren garsonun, kamudaki şoförlerin, karayolları çalışanlarının, bakanlıklarda çalışan bazı taşeron işçilerin, mevsimlik işçilerin, arşiv araştırmasına takılanların, ihale süreci 4 Aralıktan önce bitenlerin kadroya alınmadığını belirten Ömer Fethi Gürer, belediyelerdeki 400 bin taşeronun da kadroya alınmadığını sadece belediyelerin kurduğu şirkete yine şirket işçisi olarak kaydedildiğini ifade etti.


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile taşeron işçilerin kadroya geçişi sürecinde, yaşanan aksaklıklar ve oluşan mağduriyetlerle ilgili olarak Meclis’te basın toplantısı düzenledi.


BAKAN’A YEMEK GÖTÜREN GARSON TAŞERON KALDI


Bu süreçte on binlerce taşeron işçinin mağduriyet yaşadığını anlatan Ömer Fethi Gürer, “26 kamu iktisadi teşebbüsü, 26 özel bütçeli kuruluş ve buralarda çalışan binlerce işçi taşeron kaldı.  İhale şartlarına takılan taşeron işçi kadroya alınmadı. Sosyal tesislerde Bakan’a yemek götüren garson taşeron olarak çalışmaya mahkûm edildi” dedi.


KAMUDAKİ 2 BİN ŞOFÖR KADRO ALAMADI


Modern köleliğin devam ettiğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Kamuda çalışan 2 bin şoför taşeron kaldı. Lüks makam araçlarını kullanan şoför,  ihale koşulları nedeniyle taşeronda çalışmak zorunda bırakıldı” diye konuştu.


KARAYOLLARINDA 15 BİN İŞÇİNİN UMUDU SUYA DÜŞTÜ


Karayollarında çalışan 15 bin taşeron işçiye de kadro verilmediğini vurgulayan Ömer Fethi Gürer, “Rutin yol yapım onarımı ile kar ve buzla mücadelede çalışan işçilerin çalıştırılmasına dayalı hizmet alım olarak kabul edilmesi için başvuran işçilere yaklaşık maliyetin en az yüzde 70’lik kısmının asgari işçilik maliyetiyle varsa aynı yemek ve yol giderleri dahil işçilik giderlerinden oluşmaması şartını taşımadığı içi başvuruları reddedildi” şeklinde konuştu.


BAKANLILARDA ÇALIŞAN TAŞERONLAR HAYAL KIRIKLIĞI YAŞADI


Milli Eğitim Bakanlığının farklı adlarla çalışan binlerce hizmetliyi kadroya almadığını, Sağlık Bakanlığında aynı işi yapan farklı ihalelerle alım sağlananlarda hizmet alımından alınmadıkları için taşeron çalışanı olarak kaldığını belirten Ömer Fethi Gürer, Hastanelerde bilgi yönetim ve sistem çalışanlarına da kadro verilmediğini belirtti.


MEVSİMLİK İŞÇİLER YİNE ORTADA KALDI


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Orman Bakanlığı başta olmak üzere çay fabrikaları, şeker fabrikaları, karayollarındaki mevsimlik işçilere kadro verilmediğini ifade ederek, “Yapım ihaleleri ile işe giren, danışmanlık çalışanları da kadro alamadı. Emekli olan taşeron çalışan işinden edildi” dedi.


GÜVENLİK SORUŞTURMASINA TAKILANLARIN DURUMU


Süreç içinde güvenlik soruşturması ve arşiv araştırması ile sınavlara takılanların yaşadığı mağduriyete de dikkat çeken CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “ Bazı taşeron işçilere, “2010 yılındaki bir siyasi toplantıda görüldün’ ya da ‘Bir yakın bu toplantıya katılmış’ denilerek kadro verilmedi ifadelerini kullandı.


4 ARALIK KRİTERİ BİNLERCE TAŞERONU İŞSİZ BIRAKTI


CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ihalesi 4 Aralık’ta önce sona eren altyüklenicide taşeron olarak çalışanların da kadroya alınmadığına dikkat çeken Ömer Fethi Gürer, aynı şekilde 4 Aralık’tan sonra taşeron sistem devam eden yerlerde işe girenlerin de taşeron olarak kaldığını belirtti.


BELEDİYE ÇALIŞANLARINA ASIL KADRO VERİLMEDİ


Belediyelerde çalışan 400 bin taşeron işçinin asıl kadroya alınmadığını, bunların belediyelerin kurduğu şirketlere yine şirket işçisi olarak alındığını kaydeden Ömer Fethi Gürer, geçici işçilerin de hizmet alım ihalesi bir yıldan az olduğu için kadroya geçirilmediğini vurguladı.


4/C’Lİ GEÇİCİ PERSONEL, 4/B’YE GEÇİRİLDİ AMA HİÇ BİR KAZANIM ELDE EDEMEDİ


Farklı kurumlarda güvenlik olarak çalışanlara kadro verilmediğini, Kamunun KİT’lerin yüzde 49 ile ortak olduğu kurumlarda çalışanların taşeron çalışan olarak kaldığını belirten Ömer Fethi Gürer,  “4/C statüsünde çalışmakta olan geçici personel 4/B sözleşmeli personel statüsüne geçirilmesinde de verilen sözler tutulmadı.  Örneğin normal 4/B statüsünde olmayan ‘idari büro görevlisi’ ve ‘idari destek görevlisi’ adı altında 2 yeni pozisyon icat edildi. Bu durumda aynı işi yapanlara maaş eşitsizliği ve kadro avantajı farkı oluştu. Normal 4/B statüsünde olmayan ve bir düzenleme ile kadınların 45, erkeklerin de 50 yaşında iradeleri dışında erken emekliliğe sevk edilmeleri şeklinde düzenlemede mağduriyet yarattı” şeklinde konuştu.
 
 
Editör: TE Bilişim