Adliyeleri kapatılan Türkiye'nin dört bir yanından Ankara’ya gelen belediye başkanları, 146 ilçede adliyelerin kapatılması kararını Meclis kapısında yaptıkları eylemle protesto etti.


Aralarında AK Parti, MHP ve CHP'li belediye başkanlarının da bulunduğu gruba bazı CHP milletvekillerinden de destek geldi. CHP İstanbul milletvekilleri Mahmut Tanal ve Süleyman Çelebi, adliyelerin kapatılmasının protesto edildiği eyleme katılmak üzere Meclis'in Çankaya kapısına geldi. Bu arada bazı AK Partili ilçe belediye başkanları, 'Bu konuyu siyasallaştırmayın' diyerek CHP'li vekillere tepki gösterdi. CHP milletvekilleri ile belediye başkanları arasında yaşanan tartışmanın ardından milletvekilleri Meclis kapısından ayrıldı.


SARI: HALKIMIZ ADALET HİZMETİNDEN ADALETSİZ BİR ŞEKİLDE MAHRUM BIRAKILMIŞTIR.



Belediye başkanları adına basın açıklaması yapan Niğde’nin Altunhisar İlçe Belediye Başkanı Erdal Sarı,

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun 15 Haziran 2012 tarihli kararı ile ülke genelinde 146 ilçe adliyesinin kapatılarak başka adliyelerle birleştirilmesine, 22 Haziran 2012 tarihli kararı ile 44 ilçe adliyesinin yeniden açılmasına hükmedildiğini söyledi.


Sarı, neticede 102 ilçe adliyesinin kapatılarak başka adliyelerle birleştirilmesine karar verildiğini ifade ederek, "Ancak gerekçesi ne olursa olsun adaleti tesis eden adliyelerin kapatılması, anayasamızın değişmez hükümlerinden olan sosyal ve hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır. Adliyelerin kapatılması üç beş kamu görevlisinin ilçeden gitmesi anlamına gelmemektedir. En basit adli hizmetler için bile yaşlı, hasta ve engelli insanlar kilometrelerce gitmek zorunda kalacaklardır. Oysa eğitim, sağlık, din, ulaşım, iletişim hizmetleri için milyonlar harcanarak yatırımlar sürerken, halkımız adalet hizmetinden adaletsiz bir şekilde mahrum bırakılmaktadır" diye konuştu.



Adalet Bakanlığı ve HSYK'nın almış olduğu kapatma ve birleştirme kararının temelinde ekonomik tasarrufun yattığını ve bahsedilen hizmetlerin alımında 2 milyon insanın yollarda harcayacağı vakit ve ekonomik giderlerin milli servetin yok olmasına sebep olacağını belirten Sarı, "Bu da alınan bu kararın tasarruftan uzak olduğunun bir göstergesidir. Bir hafta ara ile yayınlanan iki ayrı kararla 146 adliyenin kapatılarak, 44'ünün geri açılması köy, kasaba ve ilçe halkı üzerinde olumsuzluk yaratmış ve moral bozukluğu oluşturmuş, ayrıca yerel yöneticiler ile halkı karşı karşıya getirmiş, adalete olan güven duygusu zedelenmiştir. Son dönemlerde ülkemizde insanlarımızın adalete olan güveni artmış iken, Adalet Bakanlığı'nın tavsiyesiyle HSYK'nın almış olduğu bu karar adalete olan güveni sarsmıştır. Sarsılan güveni tesis etmek için 102 belediye başkanının talebi doğrultusunda gözden geçirilerek kapatılan adliyelerin tekrar açılması hususunu arz ve talep ederiz" şeklinde konuştu.





Editör: TE Bilişim