AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, TBMM Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu başkanı seçildi.

TBMM Genel Kurulu’nun 18 Kasım tarihindeki oturumunda komisyonu oluşturacak üyelerin isimlerinin okunmasının ardından toplanan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu, Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu’nu başkan olarak seçti. Başkan Vekilliğine ise İstanbul Milletvekili Şirin Ünal getirildi. Komisyon sözcülüğüne Kırıkkale Milletvekili Ramazan Can, kâtip üyeliğine ise Adana Milletvekili Fatoş Gürkan seçildi.

TBMM bünyesinde kurulan son ihtisas komisyonu olan Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu 6532 Sayılı Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu’nda (MİT) değişiklikle kurulmuştu.

Çalışmalarını artık Kavaklıoğlu’nun başkanlığında yürütecek Komisyon'da AK Parti'ye 10, CHP'ye 4, MHP'ye 2, HDP'ye ise 1 üyelik düştü. Milletvekili Kavaklıoğlu, Milli Savunma Komisyonu ile İçişleri Komisyonunda da sözcü olarak görev alıyordu. Ayrıca Parlamentolararası Birlik Grubu Türk Grubu Üyesi olan Kavaklıoğlu, AK Parti Genel Merkez Yerel Yönetimler Başkan Yardımcılığını da yürütüyor.

Meclisin ‘sır’ komisyonu

Devlet İstihbarat Hizmetleri ve Milli İstihbarat Kanunu'nu çerçevesinde kurulan yeni ihtisas komisyonun görevleri arasında, "milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunmak, güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası alanda kabul gören gelişmeleri izlemek. Kendi faaliyetlerine ilişkin rapor hazırlamak. Güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini, bireyin hak ve özgürlüklerini koruyucu öneriler geliştirmek" bulunuyor. Kanuna göre, Komisyon görüşmeleri kapalı oturumda yapılacak. Kapalı oturumda komisyon üyeleri, ilgili bakanlar, görevli hükümet temsilcileri ve komisyonda görev yapan yasama uzmanları ile stenograflardan başkası bulunamayacak.

Komisyon çalışmalarına ilişkin bilgi ve belgelerin saklanmasında ve korunmasında gizlilik esas olacak. Komisyon görüşmelerine katılan ve bu görüşmelere herhangi bir şekilde vakıf olanlar, komisyon çalışmaları ve görüşülen konular hakkında hiç bir açıklama yapamayacak, bunları sır olacak saklayacak. Komisyon tarafından hazırlanan raporları ve bunların eklerini taşıyan, çoğaltan ve teslim alanlar da dâhil olmak üzere tüm görevliler, bu raporların ve eklerinin korunması için gereken dikkat ve özeni gösterecek. İlgili kurumlar ve Başbakanlıkça hazırlanacak raporlarda, komisyon raporlarında ve bunların ekleri ile komisyon tutanaklarında, devlet sırrı niteliğindeki bilgi ve belgelere yer verilmeyecek.

 

 


Editör: TE Bilişim