CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, Niğde’yi ilgilendiren her sorunla yakından ilgilendiğini bir kez daha ispatladı.


Niğde Milletvekili Doğan Şafak, geçtiğimiz hafta bazı basın ve yayın kuruluşlarında
çıkan haberler ve halktan aldığı şikayetler doğrultusunda; ökse otu nedeniyle, Aladağlar, Emli Vadisi, Çukurbağ Köyü bölgesindeki ağaçların hastalık nedeniyle çürüyerek ve yıkılarak ormanlık bölgeleri tehdit altına aldığını ve acilen bir önlem alınması gerekliliğinin altını çizerek, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’na konu ile ilgili yazılı soru önergesi vererek, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’ndan sorularına yanıt istedi.

Önlem Alınmazsa Milli Park Diye Bir Şey Kalmayacak…

CHP’li Vekili önergesinde; “Büyük bölümü Niğde ili sınırları içerisinde yer alan Aladağlar, Emli Vadisi, Çukurbağ Köyü bölgesindeki ağaçlar hastalık nedeniyle çürüyerek ve yıkılarak ormanlık bölgeleri tehdit altına almaktadır. 54 Bin 524 hektarlık yüzölçümüne sahip Aladağlar, 1995 yılında Milli Park ilan edilmiştir. Milli parkın düşük rakımlı kesimlerinde Kızılçam, Karaçam ve Göknar ağaç toplulukları bulunmaktadır. Ağaç sınırının üzerinde ise kayalar arasında yetişen otsu bitkilerin çoğu gösterişli çiçeklere sahiptir. Yapılan araştırmalara göre; bölgedeki ağaçlar, otsu bitkilerden olan Ökse Otunun sarması sonucu tahrip olmaktadır. Kuşların, Ökse Otu ve polen tohumlarını yayması sonucu ağaçların tümü tehdit altındadır. Ağaçlar kurumakta ve kendiliğinden devrilmektedir” dedi.

Doğan Şafak, “En önemli dağcılık ve spor merkezlerinden olan Aladağlar, Emli Vadisi, Çukurbağ Köyü bölgesinin doğal ortamının, ekolojik dengenin korunması ve ağaçların tahrip olmaması için ülke genelinde ökse otu ile mücadele anlamında tespit ve çözümüne yönelik bir çalışmalarının olup olmadığını” Orman ve Su İşleri Bakanı’na sordu.

Şafak, “Bakanlık olarak, bu sorunun çözümü hususunda, konu ile ilgili araştırmalar yapmış olan üniversitelerden destek almayı düşünüp, düşünmediğini” Bakan Eroğlu’na sorarken, “Aladağlar’da kurumaya yüz tutmuş ağaçların ıslahı için çalışma yürütülüp yürütülmeyeceği” sorusunu da yazılı soru önergesine ekledi.

CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak, “ Aladağlar, Emli Vadisi ve içine Çukurbağ Köyünü de alan bölgemiz hükümet tarafından ihmal edilmiş, en önemli turizm bölgelerimizdendir. Aladağlar, Milli Park sınırları içerisindedir. Ökse otu adını verdiğimiz bitki yüzünden ağaçlar kurumaya başlamış, ormanlık alan yok olma riski ile karşı karşıya kalmıştır. Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın bu durumun çözümüne yönelik bir an önce önlem alması gerekmektedir ve ihmale gelecek bir konu değildir. Sayın Bakan’ın ülke genelinde bu sorununu çözümüne yönelik, bakanlık yetkililerini harekete geçirmesi gerekir. Ormanlarımız tehlike altındadır” dedi.


 

Editör: TE Bilişim