Kavaklıoğlu: “Akkaya Barajı’nda yaşanan sorunun bilincindeyiz”


AK Parti Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde ve özellikle Bor ilçesinin muzdarip olduğu Akkaya sorunu hakkında açıklamalarda bulundu. Yürütülen çalışmalar hakkında bilgi veren Kavaklıoğlu, sorunun kalıcı çözümünü sağlayacak Emen Ovasına yapılması düşünülen Atıksu Arıtma Tesisi Projesi hakkında da bilgi verdi.

 

Milletvekili Kavaklıoğlu’nun açıklaması şu şekilde: “Akkaya’da yaşanan kirlilik ve rahatsız edici koku sorunu başından beri ilgili ve duyarlı olduğumuz bir konu olmuştur. Kamuoyunun da bildiği gibi bu konuda gerek Çevre Şehircilik Bakanlığı gerekse Orman ve Su Bakanlığı ile bakan nezdinde girişimlerimiz oldu. Her iki bakan da davetimiz üzerine Akkaya’ya geldi sorunu yerinde inceledi. Ayrıca Haliç’i temizleyenlerin de arasında olduğu birçok ekip gelerek teknik araştırma ve inceleme çalışmaları yürüttü. Genel olarak, yıllardır devam eden kirlenme nedeniyle göl tabanında oluşan çamur çökelmesinden su kütlesine sürekli kirletici geçişi, arıtmaya girmeden açıktan baraja bırakılan kanalizasyon ve atıkların varlığı ile Akkaya’ya ulaşan atıksularının kapasitesi yeterli olmayan Arıtma Tesislerinde arıtılması sorunları saptanmıştı. Akabinde Akkaya Barajı Gölü Su Kalitesi İyileştirilmesi Eylem Planı oluşturularak acil ve kısa vadeli çalışmalar belirlendi ve start verildi.

EYLEM PLANI VE PROJELENDİRME TAMAMLANDI

Neticede diğer kurumlarla da işbirliği içerisinde Orman ve Su Bakanlığı DSİ 4.Bölge Müdürlüğü tarafından Akkaya Baraj Gölü ve Çevresi İyileştirme Projesi uygulanmaya başladı. Bu proje, Akkaya Baraj gölünde meydana gelen kirlenmelerin nedenlerinin belirlenmesi, eylem planının oluşturulması ve baraj gölündeki iyileştirme çalışmalarını kapsıyordu. Yaklaşık 2 Milyon TL harcanarak Akkaya Barajının temizlenmesi ve bakım onarım çalışmaları tamamlandı. 2013 yılı sulama mevsimi öncesi barajda yeniden su tutulmaya başlandı ve Bor ilçesinin brüt 2000 ha tarım alanının su ihtiyacını karşılamak için su verildi. Ayrıca baraj gölü havzasında kirliliği arttıran unsurlardan olan ve arıtmaya tabi tutulmadan göl havzasına ulaşan Koyunlu Belediyesi ve kollektör güzergâhı atık sularının toplanarak mevcut Niğde Atıksu Arıtma Tesisine ulaşmasını ve Atıksu Arıtma Tesisi(AAT)’nde arıtılan atık suların baraj gölüne ulaşmadan önce tesis çıkışına yapılacak Olgunlaştırma Havuzu yönlendirilmesiyle ile çıkış suyu kalitesinin arttırılmasını sağlamak amacıyla Koyunlu Atıksu Toplama Hattı, Niğde AAT Çıkışına Olgunlaştırma Havuzu ve Çıkış Yapısı Kati Proje Yapımı işinde de projelendirme çalışmaları tamamlandı.

 

ŞUAN Kİ ARITMA TESİSİ YETERSİZ

 

Hemşerilerimiz haklı olarak proje yürütülmesine rağmen neden koku devam ediyor diyecektir. Bu noktada 2 husus söyleyebilirim: Baraj gölünde yapılan temizlik çalışmalarının ve koku problemini giderme çalışmalarının sürdürülebilirliğini tehdit eden unsurların varlığı söz konusudur ki bunların ortadan kaldırılması için başlatılan çalışmalar halen devam etmektedir. Bu konuda teknik bir ekip de oluşturulmuştur. İkinci unsur da atık suların by-pass edilmesi noktasında kapasite ve yeterlilik meselesidir. Bilindiği gibi Akkaya Barajında, Niğde Belediyesi Arıtma Tesisi, Niğde Üniversitesi Arıtma Tesisi ve Niğde OSB Arıtma Tesislerinden çıkan sular deşarj olmaktadır. Bu arıtma tesisleri de Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından denetlenip tesisler kontrol edilerek, arıtmaların sürekli ve düzenli çalışmaları takip edilmektedir. Özellikle Niğde Belediyesi Arıtma Tesisi’nin gerek teknolojisi gerekse işletme aksaklıkları nedeni ile sürekli ve düzenli çalışamaması sorununun giderilmesi için çalışmalarda da bulunulmuştur. Tesiste enerji verimliliğine yönelik havalandırma ekipmanında manuel sistemden otomasyona dönüştürme çalışmaları yapılmış ve son çökeltme havuzlarında ve diğer alanlarında betonlama ve tamir çalışmaları yürütülmüştür.

25 KİLOMETRE YENİ ATIK SU HATTI KURULACAK

Kısa vadede yapılanların tamamlayıcısı olarak, sorunun çözümüne yönelik çalışmaların sürdürülebilirliğini sağlamak için orta ve uzun vadede projelere gerek duyulmuştur. İşte bu nedenle, Niğde, Bor, Gümüşler, Aktaş, Fertek, Koyunlu, Sazlıca, Kemerhisar ve Bahçeli beldelerinin atık sularını kapsayacak şekilde yaklaşık 25 km uzunluğunda ana hat döşenerek Bor Emen Ovasına yeni bir arıtma tesisi (mevcut nüfus yükü yaklaşık 170 Bin) yapılması ve baraja atıksu deşarjının tamamen önlenmesini sağlayacak bir proje üzerinde çalışıyoruz. Bu çalışmada, nüfus artışı da düşünülerek 200.000 kişi kapasiteli mekanik arıtma tesisi yapılması planlanmaktadır. Bu Akkaya’ya hayat verecek ve ilimizi ve ilçemizi rahatlatacak bir proje olacaktır. Tüm kirli atıklar buraya gelecek, Akkaya’ya ise sadece temiz su verilecektir. Bunun için çalışmalar hız kazanmıştır.

KANSER TÜRKİYE ORTALAMASI % 21.1 , BOR İSE % 8,35

SİYASİ MALZEME OLARAK KULLANMAK ETİK DEĞİL

 

Hemşerilerimiz rahat olsun. Yaşanan sorunun bilincindeyiz. Bir milletvekili olmanın ötesinde bir vatandaş olarak da Akkaya sorunu konusunda muzdaripiz. Ancak şunu ifade etmek gerekir ki, bu sorunu siyaseten bir malzeme olarak kullanma gayreti hiç de etik bir yaklaşım değildir. Sözgelimi geçtiğimiz hafta bir belediye başkan adayından Akkaya’ya da atfen kanserden ölenler konusunda “Ölen her 5 Borlu’dan 1’i kanser” şeklinde ve gerçeklerle kesinlikle bağdaşmayan bir açıklama geldi. Bu konuda şunları söyleyebilirim, Ölüm Bildirim Sistemi verilerine baktığımızda Bor İlçesinde 2013 yılında olan tüm ölüm sayısı 359 olup, 30 vatandaşımız kanser nedeni ile hayatını kaybetmiştir. TÜİK verilerinden de görüleceği gibi Türkiye de kanserden ölümlerin ortalaması %21.1 iken bu oran Bor’da % 8.35’tir.Yani Türkiye genelinde her 5 kişiden biri kanser nedeni ile hayatını kaybederken bu oran Bor’da 10 da birden bile daha azdır. Lütfen küçük siyasi çıkarlar uğruna Akkaya üzerinden bu şekilde çarpıtma gayretinde olmayalım. Bu sorun hepimizin sorunudur ve siyaset üstü bir yaklaşımla değerlendirmek faydalı olacaktır. Gösterdikleri sabırdan dolayı vatandaşlarımıza ve duyarlı çalışmaları nedeniyle Akkaya Platformuna teşekkür ediyorum. İnşallah hep birlikte bu meselenin kalıcı çözümünü sağlayacağız”.

 

 


 

Editör: TE Bilişim