Akkaya Barajının çevre felaketi için bir  arpa boyu yol gidilmedi…

Unutmuş değiliz… Unutturmayacağız… Çocuklarımıza sözümüz var... Sözünüz olmalı... 

Bu sorunun çözümünün en önemli ayağı Türkiye Büyük Millet Meclisi… Herkesi göreve çağırıyoruz… Niğde Milletvekillerinin hassasiyetini biliyoruz… Ancak bu işin üç milletvekilinin hassasiyetleriyle çözümünün de zorluğunu biliyoruz…

Ülke gündemine sokulması gerekiyor. Meclis Gündemine sokulması gerekiyor.

 Bu konuda Milletvekili Doğan Şafak bir araştırma önergesi veriyor. Meclis Komisyonu kurulması gerekiyor… Bakanlık nezdinde girişimler gerekiyor… Görev sorumluluğu gerekiyor…

Yukarısı yorumumuz, aşağıda ise Milletvekili Doğan Şafak’ın basın açıklaması…

* * *

Akkaya’da yaşanan çevre felaketi üzerine harekete geçen CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak önceki gün TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi vererek bu sorunun uzman milletvekilleri tarafından incelenip, devlet olarak acil çözüm bulunmasını talep etti.

 

Son günlerde Akkaya Barajı’ndaki çevre felaketinin en üst seviyeye çıkması üzerine, bölgedeki ekolojik yaşamın ciddi tehlike altında olduğuna dikkat çeken CHP Niğde Milletvekili Doğan Şafak kolları sıvadı.

CHP’li Şafak önceki gün meclis başkanlığına sunduğu dilekçeyle Akkaya’da yaşanan çevre felaketinin uzman milletvekilleri tarafından incelenip, hazırlanan rapor ışığında devletin acil çözüm bulmasını talep etti.

Şafak konu ile ilgili açıklama yaparak; “Günümüzde sosyal devlet anlayışı, ekolojik politikalarla iç içe olması gerekir. Maalesef şirin şehrimize yakışmayacak, dahası gelecek nesillere ciddi sağlıksal problem yaratacak bir çevre felaketi ile karşı karşıyayız. Bu konuda biz siyasetçilere düşen, Niğde için taşın altına elimizi sokmaktır. Elbette yerel deki belediyeler, ilgili müdürlükler bir şeyler yapacaktır. Fakat TBMM gündemine bu konuyu bir komisyon halinde getirirsek buradan çıkacak rapor ışığında Akkaya sorunu için devlet çözüm bulmak zorunda kalacaktır. Biz bu araştırma önergesini verirken muhalefet iç güdüsüyle değil, tamamen Niğde iç güdüsüyle hareket ediyoruz. Bu barajda yaşanan ekolojik sorunlar doğrudan Niğde ve Bor’da yaşayan vatandaşlarımızın yaşamını etkileyecek boyuttadır. Bu sürece nasıl gelindi, kim hatalı gibisinden bir sorgulama lüksüne sahip değiliz. Çünkü yok olan bir çevremiz, ciddi boyutlara ulaşan sorunlarımız var. Bizler Niğde’yi yönetenler bir bütünlük içinde hareket ederek, iktidar, muhalefet kısır çekişmelerini bir kenara bırakarak, bu komisyonun oluşmasına ve çalışmasına katkı sunmamız gerekir. Çünkü kaybettiğimiz her an Niğde’de bölgesel bir ekolojik felakete davetiye çıkarmaktadır. Gereken eğer arıtma tesisleriyse devletin oraya acilen o tesisleri kurması gerekir. Bunun için elbette yerel yöneticilerin talepleri olumlu sonuçlanabilir fakat TBMM’de oluşacak bir komisyonun etki gücü ve bakanlıklar üzerinde yaptırım çağrısı bu sorunu çözmede bize zaman kazandıracaktır. Bu konunun ulusal bir gündem maddesi haline getirmedikçe, devletimizi oraya yönlendirme çalışmamız zorlaşacaktır. Kim elinden ne geliyorsa bu konuya bir an önce eğilmesi gerekir. Ben 1 ay önce ziyaret ettiğimde atık sulardan oluşan köpüklerin boyutu 70 santimetre iken şimdi 2.5 metreyi geçtiğini görüyorum. Eğer burada bizler acil çözüm bulamazsak gelecek nesillere veremeyeceğimiz bir hesabın altına gireceğiz. Diğer Niğde milletvekili arkadaşlarımızın da bu konuda çözüm üretme gayreti içinde olduklarını biliyorum. Onun için bu sorun Niğde’nin sorunu olarak görelim ve bir şeyler yapalım” dedi.

CHP’li Şafak daha danışmanları aracılığıyla gönderdiği araştırma önergesi hakkında CHP Lideri Kılıçdaroğlu’na da bilgi verdi. Önerge de; Akkaya Baraj Gölü’nde meydana gelen su kirliliği ile bu kirliliğinin insan sağlığına, ekolojik dengeye ve çevreye yarattığı sorunlarla ilgili alınması gereken önlemlerin araştırılması amacıyla Anayasa’nın 98’inci ve İçtüzüğün 104 ve 105. inci maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.” Dedi.

Akkaya konusunun gündemin her daim en üst seviyede olmasını isteyen Şafak, bu konunun bir milletvekili olmanın ötesinde bir vatandaş olarak takipçisi olacağını sert bir şekilde ifade etti.

Akkaya Barajı’nda bu yıl yaşayan balık türlerinin ciddi eksilme yaşadığını, barajın sularında normalin kat kat üstü arsenik tespit edildiğini, bu sularla yapılan tarımla birlikte hastalıkların bütün Niğde bölgesine yayıldığına da dikkat çeken Şafak; Akkaya için Çözüm Zorunluluktur” dedi.

 

Editör: TE Bilişim