MHP Milletvekili Özcan  Yeniçeri’nin Akkaya Barajı ile ilgili  soru önergesine cevap geldi.  

 

MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri Orman ve Su İşleri Bakanlığı’ndan Akkaya Barajı ile ilgili Soru Önergesine cevap aldı.

 

MHP Milletvekili Özcan Yeniçeri yaptığı  açıklamada; ‘’Sorulan 5 soruya sırf cevap verilmiş olsun diye cevap verildiği görülüyor. Konu ile ilgili en kısa zamanda bir basın toplantısı yapacağım. Hükümetin ve ilgili bakanların konuya duyarlı davranmaları gerekmektedir. Zira bu durum çok kısa bir gelecekte toplu hastalıklara sebeb olabilecek niteliklere sahip bir konudur. Çevreye duyarlı kimselerin konu ile ilgili kamuoyu baskısını artırmaları gerekir. Konunun takipçisi olacağız’’ dedi.

 

MHP Ankara Milletvekili Prof. Dr. Özcan Yeniçeri’nin ilgili Bakanlığa sorduğu soru ve cevapları

 



TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİNE

İlgi    : 21.11.2011 tarihli ve A.01.0.GNS.0.10.02.00-30309 sayılı yazınız.

 

 

İlgi yazı ekinde alınan, Ankara Milletvekili Sayın Özcan YENİÇERİ'nin, Niğde-Akkaya Barajının çevreye verdiği zarara ilişkin, 7/1128 esas numaralı yazılı soru önergesi Bakanlığımızca incelenmiş olup cevabi yazımız ilişikte gönderilmektedir.

Prof. Dr. Veysel Eroğlu
Bakan


Bilgilerinize arz ederim.                                                                                                                        Q

 

EKLER:

ANKARA MİLLETVEKİLİ SAYIN ÖZCAN YENİÇERİ'NİN 7/1128 ESAS SAYILI YAZILI SORU ÖNERGESİ HAKKINDA ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI'NIN CEVABI

 

SORU 1. Akkaya Barajı ile ilgili sosyolojik, ekolojik, ekonomik inceleme yapılmış

mıdır?

SORU 2. Çevreyi rahatsız eden kötü kokular için bir etüt çalışması yapılmış mıdır?

SORU 3. Su kirliliği kontrol yönetmeliğine göre, baraj gölü suyunun analizi yapılmış

mıdır?

SORU 4. Baraj gölü suyunun tarım sulama amaçlı kullanılmasında bir sakınca var

mıdır?

SORU 5. Bakanlık olarak konunun çözümü için ne gibi çalışmalar yapılacaktır?

CEVAP 1,2,3,4,5. Akkaya Baraj ındaki kirliliğin ve oluşan kokunun önlenmesi için alınabilecek tedbirlerle alakalı olarak; 12.08.2011 tarihinde, Niğde Valisi Başkanlığında ilgili Kurum ve Kuruluşlar ile Niğde Üniversitesi Çevre Bölümü'nün katıldığı bir toplantı yapılmıştır. Kısa, orta ve uzun vadede çözüm önerileri sunularak, Niğde Üniversitesi Çevre Bölümü tarafından değerlendirme raporu hazırlanmıştır. Akkaya Barajı kirlilik kaynaklan; Niğde atık suları, Üniversite ve OSB atık sulandır. Niğde Belediyesi, Üniversite ve OSB atık su arıtma tesislerinin verimli bir şekilde çalıştınlması neticesinde Akkaya Baraj Gölü kirlilik sorununun önüne geçilebilecektir.

Konuyla alakalı olarak; 28.11.2011 tarihinde Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğü koordinasyonunda DSİ Genel Müdürlüğü, DSİ 4. Bölge Müdürlüğü (Konya), İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü, Niğde Belediyesi, Bor Belediyesinin katılımlarıyla Akkaya Baraj gölünde arazi çalışması yapılmış; Niğde Belediye Başkanı, Bor Belediye Başkanı, İl Çevre ve Şehircilik Müdürü ile İl Tarım Müdürü ziyaret edilmiş ve Akkaya Baraj Gölü kirliliğiyle alakalı görüşmeler ve etüt çalışması yapılmıştır.

Akkaya Baraj Gölünde, 1992 yılından itibaren DSİ Genel Müdürlüğümüzce, su kalitesi gözlem çalışmaları yapılmaktadır. Bakanlığımız Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından Akkaya Baraj Gölü Koruma Eylem Planı hazırlanacaktır. Bu kapsamda Eylem Planı takviminde ilgili kurum ve kuruluşların görevi belirlenmiştir. DSİ Genel Müdürlüğü, Akkaya Baraj gölünde biriken taban çamurunun temizlenmesiyle alakalı etüt çalışmalarından ve Akkaya Baraj Gölü su kalitesi izlemesinden sorumlu olacaktır.

Akkaya Barajı'nın su kalitesi, C3S1 Sulama Suyu kalitesinde olup, drenajı iyi yapılan
topraklarda tuza dayanıklı ürünler için sulamada kullanılabilir.


Editör: TE Bilişim