Bor Akkaya Barajı çevre kirliliği konusunda yıllardır bir arpa boyu gidilmedi. Yüzlerce yazı yazdık, yazıldı, onlarca haberler yaptık. CHP Milletvekili Doğan Şafak mecliste kaç kere dile getirdi. Akkaya  Platformu kuruldu sesi soluğu çıkmıyor. Oysa Akkaya Çevre kirliliği  geçtiğimiz yerel seçimin en önemli propaganda aracı idi. Bir aday maske taktı, bir aday ise binlerce kişiyi oraya yığarım dedi. 

Bir arpa boyu yol alınmadı... Borlu hep avutuldu ve avutulmaya devam ediyor. Geçtiğimiz haftalarda Narlıgöl'de balık ölümleri yaşanmış ve İl Genel Meclis üyeleri muhalefeti ile birlikte soluğu Niğde'nin en uzak köşesi Narlıgöl'de almıştı. O zaman "
bu pozu Akkaya'da veremezler" şeklinde manşet atmıştık. 

CHP'li ziraat mühendisi İl Genel Meclis üyesi Rasim Yılmaz, Akkaya'ya gidip o kokuda demeç verdi. Kendisini duyarlılığı için  kutluyoruz. CHP'nin  yeni değil önceden de bu konuda girişimleri olmuştu. Akkaya konusunda CHP harici bir başka partiden ses çıkmayacağını da iyi biliyoruz, inşallah yanılırız. 

Cihan Haber Ajansı Niğde Muhabiri Enes Can Özmen'in konu ile ilgili haberi aşağıda...

***

 Niğde merkeze 9 km mesafede bulunan Akkaya Barajından çevreye yayılan kötü koku hayatı çekilmez hale getirdi.



Niğde’de bundan önce bir çok çalışma yapılmasına rağmen Akkaya Barajı’nın kokusuna çözüm bulunamadı. Niğde Belediyesinin arıtma tesisini çalıştırmadığı için koktuğu iddia ediliyor. Bir başka iddia ise arıtma tesisinin yeterli gelmemesinden dolayı pis suların barajda birikip çevreye kötü koku yayması.


Konu hakkında açıklama yapan Niğde İl Genel Meclis Üyesi Rasim Yılmaz, Akkaya Barajı’nın çevre kirliği bakımından uzun zamandır şehre sıkıntı verdiğini belirtip, şehrin atıklarının, Niğde Üniversitesinin atıklarının ve fabrikaların atıklarının da baraja aktığını, barajın yakınındaki Niğde Üniversitesinde okuyan öğrencilerin akademisyenlerin büyük sıkıntı yaşadıklarını aktarıp şunları söyledi: “Niğde yerleşim birimine şehir merkezine uzaklığı sadece 9 km olan bu barajdan yayılan kokular Niğdelileri uzun zamandır rahatsız etmekte. Yerleşim merkezinin güneyinde Niğde Üniversitesine sınır. Uzun zamandır Niğde gündemini işgal etti, Milletvekilimiz Doğan Şafak Mecliste bu konunun araştırılması için önergeler verdi, lakin çalışmaların yeterli olmadığını görüyoruz .Niğde’de yaşayan herkesin bu konuya dikkatlerini çekmek istiyorum. Sorun ise arıtmaların iyi çalışmamasından kaynaklanıyor. Niğde’nin atıkları Niğde Üniversitesinin atıkları ve Fabrikaların atıkları da buraya akmakta. Burada Niğde Üniversitesinde okuyan öğrenciler akademisyenler büyük sıkıntı yaşıyorlar. Niğde-Bor yolunda geliş gidiş yapan vatandaşlar konu hakkında büyük sıkıntı yaşıyor. Burada çok zor şartlar altında bir çekim gerçekleştiriyoruz. Onun dışında ben bir ziraat mühendisiyim, şöyle bir sıkıntı daha var burada; barajdan akıtılan sular Bor’da çiftçiler bunlarla ilgili ürünler yetiştiriyorlar. Bu ürünler Niğdeli ve Borlu tüketicilerin sofralarına geliyor. Geçmiş yıllarda sular köpürüyordu yeşil akıyordu.”

Vali Necmeddin Kılıç, 13 Temmuz’da yaptığı açıklamada Niğde’ye gelecek teknik ekibin kurulacak arıtma tesisi için incelemeler yapacağını söyleyip, “Belediye Başkanımız Faruk Akdoğan ile bu konunun alt yapısını hazırlıyoruz ve inşallah önümüzdeki süreçte gelişmelerin süratle devam etmesini diliyorum ve emeğini esirgemeyen çok gayretli Belediye Başkanımıza da teşekkür ederim” ifadelerini kullanmıştı.

Başkan Faruk Akdoğan ise, “Valimize bu hassasiyetinden dolayı, arıtma tesisinin Niğde’ye kazandırılması ile ilgili Niğdeliler adına Vali Bey’e teşekkür ediyorum. Niğdemiz yeni bir arıtma tesisi kazanarak mevcut kokulardan kurtulacağız. İnşallah 1 yıl içerisinde bu sıkıntıları aşacağız” demişti.

Niğdeliler Vali ve Belediye Başkanının açıklamasının ardından 6 ay geçmesine rağmen ciddi bir atım atılmadığını düşüncesini taşıyor.









Editör: TE Bilişim