‘Akil Gören’  Fırat ENSARİ yazdı...

Yaptıkları işler, ortaya koydukları çabalar ve bu çabaların vücut bulmasıyla meydana gelen eserlerin bıraktığı izlere baktığımız zaman, yetişmiş insan faktörünün ne kadar önemli olduğu çoğumuz tarafından gözardı edilemez, yadsınamaz.

Kalifiye insan öyle kolay yetişmiyor, tecrübe ve birikim, öyle kendiliğinden ortaya çıkmıyor.

Sadece tecrübe birikimle hal olacak bir çok durumun çözümünde o özelliklere sahip olmakta yetmiyor. Her şeyden önce doğup büyüdüğünüz ve ciddiyet duygunuzu asla yitirmediğiniz coğrafyaya saygı duyup, orayı yüreğinizde hissederek, karşılıksız bir şeyler verebilmenin olgunluğuna da ulaşmanız gerekiyor.

İşte bu coşkuyu içinde hisseden, yıllarca kamuda üst düzey bürokratlık yaptıktan sonra çeşitli illerde valilik ve devamında devlet bakanı olarak Niğde’ye çeşitli ve kalıcı hizmetler yapan Sayın Akın Gönen’den bahsetmemek, haksızlık olur herhalde.


Niğde’yle ilgili yazılarda, memleket sorunlarını takip edip telefonla dahi olsa fikirlerini belirterek çözüm yolları üzerinde kafa yoran Sayın Gönen’in heyecanını, Niğde’ye dağıtsak eşit paydalar halinde, bir çok sorunun çözümünde çok daha fazla mesafe katetmiş olurmuyduk bilmiyorum ama en azından Niğde ve ona ait sorunların gündemde, daha net veriler eşliğinde tartışılacağından pek şüphemiz olmazdı diye düşünüyorum.

“Şu fani dünyada bir insan için gelebilecek her yere geldim. Şahsım ve nefsim için arzuladığım her yeri tattım ve bu millet bana üst düzey bürokratlık, valilik, 4 dönem mebusluk, parti genel sekereterliği dahil her makam ve mevkiyi tattırdı. Bundan sonra isteyebileceğim zaten bir şey yok. Niğde’de zamanımızda yapılan, doğumu konusunda emek ve çaba sarfedilen birçok konunun takipcisi olma ihtiyacını hissetmem, hem bu konulara yakından vakıf olmam hem de yarım kalan projelerin tamamlanması noktasında ki hassasiyetlerim. Çünkü onca yatırımın atıl kalmasını Niğde’mizin hakettiğine inanmıyorum. Çocuğum gibi olan ve bugün kendi ayakları üzerinde durmanın dışında çevresinde ciddi katkıları olan üniversitemizin geldiği konumu gördüğümde, duygulanmamanın imkanı yok” diyen Sayın Gönen’in, bu memleket hakkındaki düşünce ve önerilerini kaale almamak, üzerinde düşünmemek, bu kentte yaşayan hepimiz adına haksızlık olur herhalde.


Kendilerine ait Niğde İl Gelişim Planının İzmir ayağında ki sorunlar ve olası çözümler konusunda ciddiyetle çalışılmış beş sayfalık tespitler ve çözüm önerilerini görünce, üzerinde teker teker tartışılması gereken konularıın derinliğine bu kadar haiz olan bir bilenin, görüş ve düşüncelerine sadece saygı duymak değil, aynı zamanda önemle yaklaşılıp değerlendirilmesi gerekir diye düşünüyorum.

İl Gelişim Planı için hazırladıkları raporda İzmir toplantısı için “iyi düşünülmüş, problemlerin rahatlıkla tartışılacağı, olabileceklerle, olması mümkün olmayanın tespit edileceği veya en azından beyan adilebileceği iyi bir zemin” tabirini kullanması, Sayın Gönen’in Niğde hakkındaki hassasiyetleri açısından bile olsa, gayret isteyen çalışmalar.

Evet...

Yaşadığımız kentin şu anki konumu, gelecekte olmasını beklediğimiz hedefleri, yapılabileceklerle beraber yarım kalanların israf edilmeden tekrar hayata geçirilmesi konuları, bu kentin gelişiminde olmazsa olmazlarımızdan.

Niğde hakkında yazılan bir çok şeye hassasiyet gösterip, görüş ve önerilerini geçmiş tecrübeleriyle yorumlayan Sayın Gönen’in fikirlerine, ileride de değinip ufkumuza yön vermesi noktasında sahip çıkmaya çalışacağız .

Kendilerini yıllarca sadece Niğde’ye hizmet etmiş bürokrat ve siyasetçi Akın Gönen olarak değerlendirmek istemiyorum.

Sayın Akın Gönen’i ‘Akil Gören’ olarak bilelim diyorum.




Editör: TE Bilişim