21 Mayıs akşamı toplanan Ak Parti Merkez İlçe Yönetim toplantısında Merkez İlçe Siyasi ve Hukuk İşleri Başkanı Mevlüt Ayduğan tarafından gündeme alınan başkanlık sistemi bütün ayrıntıları ile tartışıldı.

Toplantıya katılan Niğde Üniversitesinde görevli Doç. Dr. Nafiz Tok, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yalçın ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turgut başkanlık sistemi hakkında ayrıntılı bilgi verdiler.

 

Teşkilatın konu hakkındaki soruları ve yoğun ilgisi dikkatlerden kaçmadı. Doç. Dr. Nafiz Tok başkanlık sisteminin yapısı hakkında vermiş olduğu bilgilerde; başkanlık sisteminin modern demokraside kuvvetler ayrılığı ilkesine bağlı olduğunu, başkanlık sistemi ve parlamenter sistemler arasındaki farklardan en belirgin olanın; yasama ve yürütmenin parlamenter sitemde daha yumuşak başkanlık sisteminde daha sert çizgilerle ayrıldığını belirtti. Yürütme organı yasama organının içinden (Hükümet meclisin içinden) çıktığından kesin çizgilerle ayrılması mümkün olmuyor dedi.

Doç Dr Tok; Hükümet sisteminin devlet yapısı ile alakalı olmadığını, başkanlık sitemine geçilmesiyle federal sisteme geçilmeyerek de üniter  sistemin korunabileceğini, birinin hükümet sistemiyle diğerinin ise devlet yapısıyla alakalı olduğunu belirtti. Parlamenter sistemde cumhurbaşkanı, başbakan, bakanlar kurulu bulunurken başkanlık sisteminde devlet başkanı hem devletin başı hem de hükümetin başı kabul edilmekte olup, başkanı doğrudan halk seçtiğinden dolayı demokrasi daha iyi uygulanmaktadır dedi.

 

Doç Dr. Tok; Başkanlık sisteminin en iyi uygulandığı ülkenin Amerika olduğunu, Ülkemizin 2014 yılında Cumhur Başkanını halkın seçmesi ile birlikte kısmen yarı başkanlık sistemine geçmiş olacağını, Başkanlık sisteminin en büyük avantajının istikrarlı, güçlü ve demokratik bir ülke olduğunu belirtti.

 

Türkiye’ye başkanlık sisteminin uygun olup olmadığını yapılan tartışmalarda getirilerinin daha fazla olduğu, sadece siyasi partiler arasındaki kutuplaşmadan sıyrılıp demokrasi anlayışının daha fazla oturması gerektiğini söyledi.

 

AK Parti Merkez İlçe Başkanı Latif Güngör, demokrasiyi güçlendirecek her türlü çalışmanın arkasında olduklarını belirterek hükümetimizin gündeminde olan her türlü siyasi gelişmenin Niğde’de araştırılarak gündeme alınacağını belirterek, başkanlık sistemi hakkında verdiği ayrıntılı bilgilerden dolayı Doç. Dr. Nafiz Tok, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Yalçın ve Yrd. Doç. Dr. Ahmet Turgut’a teşekkürlerini belirtti.

 



Editör: TE Bilişim