Önümüzdeki yerel seçim çok  farklı olacak, hem Türkiye için hem de Niğde için.  Niğde ve Bor İlçesi adaylarını tek tek tahlil edeceğiz, avantajlı oldukları ve olmadıkları yönleri irdeleyeceğiz,  genel değerlendirmeler de yapacağız.

Ak Parti Adayı Emrah Özdemir,

Babadan siyasetçi, 2015 yılında vefat eden  babası  merhum Emin Özdemir Anavatan Partisi eski il başkanı  ve bazı derneklerde de  yöneticilik yapmıştı. 

Emrah Özdemir daha 34 yaşında Ak Parti İl Başkanı oldu. İnşaat Mühendisi ama Niğde’de çok karlı bir iş olan  inşaat alanında değil de beyaz eşya üzerine işletme sahibi. Bir çok meslek kuruluşunda yöneticilik yaptı. İyi derece İngilizce biliyor.

Emrah Özdemir iktidar partisi Ak Parti’nin  4 yıl il başkanlığını yaptı. Geçtiğimiz yıl kongrede aday olmadı. Ama o dönem bir çok belediye başkanı ve il başkanı görevden alındığından dolayı yanlış algı oluştu. Ben şahsen o dönem tekrar dönüp Milletvekili adayı yapılacağını etrafıma söylüyordum. Vekil değil başkanlık düşünülmüş yanıldım!  Bazıları gibi paraşütle gelmedi. Teşkilatı tanıyor, partisini iyi tanıyor. İl Başkanlığı döneminde 5 seçim geçirdiğinden seçim süreci nasıl yönetilir iyi biliyor-dur.

Ak Parti Genel Merkezi tarafından açıklanan manifesto da tamamını indirip okudum çok sıra dışı bir şey yoktu. Özetle sanki pişmanlık içeren, öz eleştiri yapan nitelikteydi,  veya öyle algıladım. Manifesto ev ödevi gibiydi.

Manifesto da başlık olarak belirtilen konular Niğde’de seçimi kazanmaya yetmez.  Niğde hizmete susamış bir şehir. Üstelik her dönem iki iktidar  milletvekili ile birlikte yine iktidar  partisinden belediye seçmesine rağmen ihmal edildi.  Partinin genelde  yıpranmışlığı var, bence iyi dayandı. Yeni yaratıcı şeyler söylemekte zorlanıyor, yeni farklı politikalar üretemiyor.  En zorlanılacak konu ise ülke ekonomisi.  Genelde en büyük şansı da mevcut muhalefet…

Ak Parti’yi zorlayacak konular belediye hizmetlerinden öte hükümetin Niğde özelindeki uygulama ve tasarrufları olacak. Niğdeli dört dönem Ankara’ya ikişer milletvekili gönderdi. Son dönem vekilleri Yavuz Ergun ve Selim Gültekin’in bir süre daha kontenjanı var onları saymaz isek, onlardan öncekilerin etkisiz vekilliklerinin ceremesini bugün Emrah Özdemir göğüslemek zorunda kalıyor.  Eminim ki her sabah çok erkenden çıktığı seçim çalışmalarında, esnaf gezilerinde, ev toplantılarında,  STK.  toplantılarında  bu konular hep karşısına çıkıyordur, soruluyordur. Siyaset bir bütün, il başkanımız, ilçe başkanlarınız, belediye başkanlarınızın hiç birinin aksamaması lazım. Aksadı mı faturayı bugün ki gibi başkan adayı ödemek zorunda kalıyor veya göğüs germek durumunda kalıyor. Seçilemedi mi bu seferde fatura vekillere kesilir.

Peki…  Emrah Özdemir şapkadan tavşan mı çıkaracak.

Hayır… Detaya girmediğimiz dezavantajlarının yanında avantajı da çok  yüksek. Bu avantajı sağlamak için zaten 24 Haziran seçimleri erkene alındı.

Bir kere Ak Parti 4 yıl daha iktidar ve ülkeyi yönetecek. Yatırım yapacaksa bu iktidar yapacak, para gönderecekse bu iktidar gönderecek. Projeler onaylanacaksa Ak Parti hükümeti, (başkan)  onaylayacak. Niğde’de 40 bin kişiye yaptığı yardım yine devam edecek!. Kapalı spor salonlarını dolduran işsizlerin umudu!  Yine bu iktidar olacak. Bürokratların koltuğu dört yıl boyunca  tavuklarına kışşt demezlerse kaymayacak.  Dört yıl boyunca iktidardan nemalanan gruplardan hatta isim de vereyim!   Ahmet’in eli Mehmet’in cebinde, Mehmet’in eli Murat’ın cebinde, Murat’ın eli Ahmet’in cebinde, Ahmet’in eli… diye bu sarmalın devam etmesi lazım! düşüncesi…  İktidar istikrarını güçlü kılıyor… Birkaç adım önde gitmesine yol açıyor… Nitekim sitemizdeki anket sonucundan da belli oluyor.  Gayri resmi ulaştığımız  sokak-denek anket sonuçları da gösteriyor ki… Emrah Özdemir önde ardından CHP adayı  Rasim Yılmaz geliyor.

Emrah Özdemir’den başkanlık ve seçim süreci düşüncelerini dinledim. Farklı biri… Asıl,   farklı bir Ak Partili. Ütopik ve popülist  fikirler ile kandırma umut verme düşüncesi yok.  (Bor’da Ak Parti adayı Serkan Baran’ın bilbordlardaki popilist vaadlerini görünce “Hasandağını helik diye atıyor” sözü aklıma geliyor… Bir de “tamam da bunları  nasıl yapacaksın-ız?”  soruları geliyor…)  Emrah Özdemir tamamen gerçekçi… Niğde’nin içinde bulunduğu durumu net biliyor. Sorunları biliyor, çözümlerini de biliyor. “Büyükşehir Niğde” diyor bunu söylerken anladığım kadarı ile  “Büyükşehir Belediyesi Niğde” gibi değil… Büyük bir şehrin alt ve üst yapısını, kültürü, çevresini, oluşturacağım diyor.  Buraya birde ben eklenti yapayım, alt-üst yapı,  kültür ve çevrenin yanında bir de Niğde halkına “büyük düşün-ce”  eklesin. 

Sayın Özdemir seçildikten sonra, Niğde’nin sorunlarının çözümünü, Niğde’nin her alanda atılım yapmasını tek başına, yapamayacağını biliyor. Milletvekili ve hükümet desteğinin yanında Niğdeli’nin  desteğini elzem görüyor. Sivil toplum kuruluşlarının şehrin yönetilmesine, etkisini önemsiyor.  Üniversite’nin akademik katkısının büyüklüğünü biliyor….   Ankara’dan hizmet almanın toplumsal mutabakatla olacağını diğer illerin uygulamalarından anlıyoruz. Başkanlık dönemi süresince kendisi de söylüyor,  muhalefetin de fikrini alacak. Muhalefetinde içinde olduğu toplumsal birliktelik sağlanırsa Niğde’nin umutları yeşerir.   İl Başkanlığı döneminde Borhaber.net de yayınladığımız tamamen kendisini eleştiri içeren bir yorum haberden dolayı bizzat arayıp yapıcı eleştirimizi kutlamış ve konu ile ilgili aydınlatma yapmıştı.  Ak Parti’de nadir rastladığımız bu  hoşgörü aslında bir özgüvendi. Ki…  şuan bazı partililer sitemizde yayınlanan okur yorumlarına dahi tahammül edemiyorlar.

 İyi bir meclis oluşturulur. İktidar partisine yakışır, Niğde için gerçekçi ve gerçekleşebilir projeler açıklandığında,  Emrah Özdemir’in karakteri… Kişiliği… Duruşu…  Farklı siyaset uygulaması ve ardından farklı başkanlık ve hizmet düşüncesini iyi anlatır ve bütün kesimlere ulaşırsa başarılı olur… Başkan olmaya en yakın adaylardan biri…

Tabi ki diğer adayların performansı…

Bir de domates, biber, patlıcan siyaseti...

Çok etkili olacak…