MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan ve bir grup MHP’li Milletvekili arkadaşının Niğde’nin beş İlçesinin ekonomik ve sosyal sorunlarının araştırılması amacıyla ayrı ayrı verdiği araştırma önergelerinden, Altunhisar ve Bor İlçesi ile ilgili olanların TBMM Genel Kurulu’nda okunarak gündeme alınması önerildi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı’’na sunulan soru önergesinde yer alan bilgileri kamuoyu ile paylaşan MHP Niğde Milletvekili Mümin İnan, Altunhisar ve Bor İlçelerinin ekonomik, tarımsal ve bazı konularını el alarak bu sorunların altında AKP Hükümeti’nin yürüttüğü yanlış politikaların yattığına dikkat çekti. 
ALTUNHİSAR VE BOR İLÇESİNİN SORUNLARI ARAŞTIRILMALI
 
Gerekçeleri açıkça ekli olarak TBMM’ye sunan İnan, “Niğde İlimize bağlı Altunhisar ilçesindeki vatandaşlarımız, geçimlerini tarım ve hayvancılıkla sağlamaktadır. Burada sanayi yok denecek kadar azdır. 1991 yılında ilçe olan bu bölgemizde, son yıllarda kamu desteğinin sağlanamaması sebebiyle, vatandaşlarımız büyük ekonomik sıkıntılar yaşamaktadır. İlçemizdeki tarım, hayvancılık ve sanayi sektörünün canlandırılıp sorunlarının çözülmesi amacıyla, Niğde İlimizin Altunhisar İlçesinin ekonomik ve sosyal sorunlarının araştırılması  gereken tedbirlerin ve bunlara ilişkin yapılacak düzenlemelerin ele alınabilmesi teklifte bulunduk.
Ayrıca Niğde İlimize bağlı Bor ilçesi, dört yüz yılı aşkın bir süredir kaza olması ve Yüz elli yıla yakın bir süredir belediye teşkilatı bulunması dolayısıyla, emsallerine göre ülkemizin en eski kazalarından bir tanesidir. Ekonomisi, tarım, hayvancılık, meyvecilik ve kısmen küçük ölçekli üretim tesislerine dayanmaktadır. Son yıllarda kamu yatırımlarından mahrum kalmış ve AKP hükümetleri tarafından uygulanan yanlış tarım, hayvancılık ve ekonomik politikaları sebebiyle, İlçemiz işsizlikten dolayı sürekli göç vermekte ve bir önceki yıla göre nüfusu gerilemektedir. Bu ilçemizdeki tarım, hayvancılık ve sanayi sektörünün canlandırılıp sorunlarının çözülmesi amacıyla, Niğde İlimizin Bor İlçesinin ekonomik ve sosyal sorunlarının araştırılması, gereken tedbirlerin ve bunlara ilişkin yapılacak düzenlemelerin ele alınabilmesi için, Anayasa'nın 98'inci, TBMM İçtüzüğünün 104 ve 105'inci maddeleri gereğince, Meclis araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz” ifadelerine yer verdi.
AKP ALTUNHİSAR’DA TARIM VE HAYVANCILIĞI ZORA SOKTU
İnan, çok eski bir tarihe sahip olan ve eskiden beri önemli bir yerleşim yeri olan Altunhisar İlçesinin ekonomisinin ağırlığının tarım ve hayvancılık sektöründe olduğunu bölge halkı geçimini çiftçilik, meyvecilik ve hayvancılıkla sağlamakta olduğuna dikkat çekerek “Arazi ve iklim özellikleri tarımsal üretim ve verimi önemli ölçüde etkilemektedir. Bölgemizde üretim büyük ölçüde doğa koşullarına bağlıdır. Bu nedenle, bölgemizde tarım faaliyetinde bulunan vatandaşlarımız olumsuz doğa ve piyasa koşullarından çok kötü etkilenmektedir. Son yıllarda AKP hükümetleri tarafından uygulanan yanlış politikalar sonucu tarım ve hayvancılıkla geçimini temin eden vatandaşlarımız çok zor duruma düşmüşlerdir. İlçemizde sanayi yok denecek kadar azdır. Bir iki un fabrikası dışında, fabrika benzeri, insanlarımızın çalışabileceği işletmeler yoktur. İlçemizdeki işsizlik had safhadadır. İşsizlik sebebiyle ilçemiz sürekli göç vermekte ilçeye bağlı birçok yerleşim yerinde, orada yaşayanların birkaç katı nüfusun başka illerde yaşadıkları ifade edilmektedir. İlçemizde ve etrafında yaygın olan el sanatlarından halı dokumacılığı desteklenmeli, ürünlerin ihracı teşvik edilerek hak ettiği değeri elde etmesi sağlanmalıdır” dedi.
ALTUNHİSAR’A KAMU YATIRIMLARI ARTIRILMALI
İnan, bölgedeki tek akarsu olan ve yazları kuruyan Melendiz Çayı üzerinde bulunan Altunhisar Barajı’nın su kaçırma probleminin acilen giderilerek Altunhisar’ın bu barajdan maksimum faydalanmasına imkân sağlanması gerektiğini savundu. İlçede halen birçok kamu kuruluşunun ilçe teşkilatı dahi bulunmadığına dikkat çeken İnan “Bölgeye bir an önce kamu yatırımlarının yapılması, tarım ve hayvancılıkla uğraşan vatandaşlarımıza teşvik ve kredi desteğinin sağlanması gerekmektedir. İlçemizde sanayi tesislerinin kurulabilmesi için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Bölgede son zamanlarda önemli miktarda patates üretimi gerçekleşmekte, ancak girdi maliyetlerinin aşırı yüksek olması ve piyasa şartlarının olumsuzluğundan dolayı, bu çiftçilerimiz tarımı toprağını terk etme noktasına gelmişlerdir.
Yukarıda açıklanan sorunların çözümü ve alınacak tedbirlerin belirlenmesi için Niğde İlimizin Altunhisar İlçesinin ekonomik ve sosyal sorunlarının araştırılması amacıyla bir Meclis Araştırması açılması gerekmektedir” diye konuştu.
7 BİN YILLIK BOR İLÇESİ SORUN ÇIKMAZINA GİRDİ
 
     Niğde’ye 15 km uzaklıkta olan ve tarihi neredeyse 7 bin yıl öncesine dayanan Bor İlçesi’nin, birçok medeniyete tanıklık etmesi nedeniyle derin bir siyasi ve kültürel birikime sahip olduğuna değinerek açıklamasına devam eden İnan “İlçemizin ekonomisi, tarım, hayvancılık, meyvecilik ve kısmen küçük ölçekli üretim tesislerine dayanmaktadır. Maalesef son yıllarda, AKP hükümetleri tarafından uygulanan yanlış politikalar yüzünden, ilçemiz ekonomik olarak zor duruma düşmüş, AKP hükümetlerinden de yeterli ilgi ve desteği göremediği için sorunlar giderek içinden çıkılamaz bir hal almıştır. Emen Ovası’nın bir türlü ıslah edilememesinden dolayı ilçemizde ekilebilir arazi çok sınırlı ve düşük miktardadır.
 
Ayrıca bölgedeki tarımsal sulama için en önemli kaynak niteliği taşıyan Akkaya Barajı’nın ıslah edilmesi ve su toplama kapasitesinin arttırılması için yeterli devlet desteğinin sağlanamaması ilçemiz tarımını çok olumsuz etkilemektedir. Hem tarımda verimliliği arttırmak için baraj suyunun rahat kullanılabilmesi hem de bundan insan sağlığının olumsuz etkilenmesinin önlenmesi için bu barajımızın bir an önce kirlilikten kurtarılıp gerekli drenaj sistemleri kurularak vatandaşlarımızın hizmetine sunulması gerekmektedir. Turizm açısından kendisine bağlı, Kemerhisar ve Bahçeli kasabalarında bulunan Roma devrinden kalma su kemerleri, etrafı mermerle çevrili Roma devrine ait bir havuza ve içmecelere sahip olmasına rağmen turizmden neredeyse hiç pay almamaktadır. İlgisizlik ve yeterli desteğin sağlanmaması nedeniyle, tarihi Beş yüz yıl öncesine, Osmanlı dönemine dayanan dericilik işletmeleri, birer birer ilçemizi terk etmektedir. İlçemiz tam bir huzur ve güven merkezi olmasına rağmen, Organize Sanayi Bölgesi yatırımcıları çekememekte ve hak ettiği yatırımları alamamaktadır. Geçmişte Bin’e yakın işçi çalıştıran Silah Fabrikası’nda şimdi yüz eli civarında vatandaşımızın çalışması, yine birçok vatandaşımızın çalıştığı Bor Şeker Fabrikası’nın özelleştirme programına alınması insanlarımızı tedirgin etmektedir. Buralarda çalışan vatandaşlarımız her an işsiz kalma korkusuyla yaşamaktadırlar.
         Bölgemizde büyük umutların yeşermesine yol açan ‘Petrol bulundu’ haberlerinin, kesin bir netliğe kavuşmaması ve bölgedeki çalışmaların bir türlü neticelendirilmemesi, ayrıca yıllardan beri AKP Hükümetlerince oyalanan ve hala temeli dahi atılmayan Hava Alanı Projesi’nin gerçekleşmemesi bölge vatandaşlarımızın devlete ve hükümete olan güvenini sarsmaktadır. İlçemiz, kamu yatırımlarını yeterince alamamış, AKP hükümetleri tarafından uygulanan tarım, hayvancılık ve turizmi teşvik imkânlarından yeterince faydalandırılmamış ve geri kalmıştır. Bu bölgemizde turizm, tarım ve hayvancılık desteklenerek teşvik edilmeli ve toplum üretime yönlendirilmelidir” diye konuştu. 
Editör: TE Bilişim