CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, kamuoyuna büyük bir proje olarak  sunulan  çiftçiye 300 koyun projesinde verilen sözlerinde boş çıktığını söyledi. Gürer, Bakan Pakdemirli’ye yönettiği soru  önergesine verilen yanıtta  proje için şu ana kadar yalnızca 1243 koyun dağıtıldığının ifade edildiğini ve bunun çok yetersiz olduğunu belirtti.

“Her çiftçi aileye 300 koyun Projesi”nde dağ fare doğurdu 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Tarım Bakanlığı’nın geçtiğimiz yıl duyurduğu “Her çiftçi aileye 300 koyun” projesinin akıbetini sordu. Ömer Fethi Gürer’in önergesini yanıtlayan Bakan Bekir Pakdemirli, proje için 212 bin kişinin başvurduğunu, bunlardan 7 bin 442’sine onay çıktığını açıkladı. Haziran ayında sona erecek proje için bugüne kadar dağıtılan koyun sayısı ise 1243’te kaldı. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, geçen yıl dönemin Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın “Her çiftçi aileye 300 baş koyun dağıtılacak, koyun alacak aileye asgari ücret ödenecek, sigortası devlet tarafından yatırılacak” şeklindeki açıkladığı projenin hangi aşamada olduğunu, soru önergesiyle TBMM gündemine taşıdı. 

HANİ HER ÇİFTÇİ AİLEYE 300 KOYUN VERİLECEKTİ?
Ömer Fethi Gürer, yazılı soru önergesinde, “Tarım ve Orman Bakanlığının hayvan sayısını artırarak ithalatı bitirmeyi amaçladığı, bir yılda küçükbaş hayvan sayısını bir kat daha artıracağını söylediği 300 koyun projesi için Mart ayında başvuruların sona erdiği açıklanmıştı” dedi. 
Gürer, “300 Koyun Projesi'nde dağıtımlar hangi aşamadadır? Kaç başvuru yapılmıştır? Kaçı kabul edilmiştir? İllere göre dağılımı nedir? Koyunlar nereden temin edilip dağıtılacaktır? Yurt dışından koyun temini düşünülmekte midir? Halen kaç koyun dağıtımı sağlanmıştır? Proje ne zaman sona erecektir?” şeklinde sorular yöneltti. 

KREDİ KULLANAMAYANA KOYUN YOK
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli ise 300 Koyun Projesi kapsamında ön başvurusu kabul edilen başvuru sahiplerinin kredibilitesinin Ziraat Bankası tarafından değerlendirildiğini belirterek, “ Söz konusu damızlıkların tedariki ve hak sahiplerine dağıtımları için Bakanlığımız ilgili kuruluşu olan Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği arasında sözleşme imzalanmıştır. Ziraat Bankası tarafından kredisi onaylanarak hak sahipliği kazananların listesi Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliğine gönderilmektedir. Şu ana kadar 13.229 baş damızlığın hak sahiplerine dağıtımı uygun görülmüş olup, dağıtımları Türkiye Damızlık Koyun-Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği tarafından yapılmaktadır” açıklamasında bulundu. 

BAŞVURU ÇOK AMA  KABUL EDİLEN DOSYA SAYISI AZ 
Bakan Pakdemir, Bu kapsamda söz konusu proje kapsamında 121.028 kişinin başvuru yaptığını, bunlardan 11.169 yetiştiricinin değerlendirmeyi geçerek evrak teslim ettiğini ve TİGEM tarafından yapılan değerlendirme soncunda ise 7.442 yetiştiricinin kredibilitesi değerlendirilmek üzere Ziraat Bankasına gönderildiğini bildirdi. 

PROJE 30 HAZİRANDA SONA ERECEK 
Bakan Pakdemirli, “Damızlık koyun ve koçlar yurtiçinden tedarik edilerek dağıtılacak olup, yurt dışından ithalatı düşünülmemektedir. 19 Ekim 2018 tarihi itibarıyla 1.243 baş damızlık koyunun dağıtımı gerçekleştirilmiş olup, söz konusu proje 30 Haziran 2019 tarihinde sona erecektir” şeklinde konuştu. 

GÜRER: PROJE AMACINA ULAŞMADI 
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer ise hayvan ithalatının ve et ithalatının önüne geçilmesi amacıyla geçen yıl açıklanan projenin abartıldığı kadar sonuç üretmediğini söyledi. Gürer, “Dönemin Tarım Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, her çiftçi aileye 300 baş koyun verilecek ve bu ailelere asgari ücret ödenecek” şeklinde açıklamada bulunmuştu. Ancak gelinen noktada projenin  çok sınırlı kalacağı anlaşılıyor. Proje için başvuru yapan aile sayısının 120 binden fazla olmasına rağmen, başvuru yapanlardan sadece 7 bin 442 ailenin evrakları kabul edilmiş. Şu ana kadar dağıtılan hayvan sayısı ise 1243’de kalmış. Anlaşılan o ki, proje ilk açıklandığı şekliyle ilerlemiyor” ifadesini kullandı..
 
 
Editör: TE Bilişim