Eğitim ile ilgili ilginç gelişmeler yaşanıyor. Birileri bilerek eğitim sistemi ile oynuyor. Veliler ise bu işin farkında tam olarak okullar açıldığında varacaklar. Yıllardır eğitim veren okulların adları eğitim sistemleri ve belki de yöneticileri ile buluşmaları olası olmayacak.

 Ülke genelinde farklı illerde önemli tepkiler başladı. Veliler toplantılar yapıyor. Yetkilileri uyarıyor. Çünkü velinin ve öğrencinin onayı alınmadan bilgisi olmadan “yaptık- oldubitti” mantığı ile davranılıyor. Ayrışmalara neden olacak davranışlar sergileniyor.  Kiminde okul adları, kiminde okullar yok ediliyor. Bu kime ne kazandırır.? Yaşayarak göreceğiz ama bir gerçek var ki oturmuş sistemlerle oynamak yarar getirmiyor. Genel kabul gören okulların varlıkları ile oynamak düşündürücü üzücü oluyor.

 Zafer ilkokulu benimde okuduğum okul daha kısa süre önce okulumun özelliği ve güzelliği anlatan bir yazı yazmıştım. Aldığım duyumlar bizim okulda “başına çorap örme” aşamasına gelindiği oldu. Üzüldüm. Mezunları adına ve yeni okuldaki öğrenciler adına üzüldüm. Oysa Bor ilçesi için ZAFER İlkokulu sembol olmuş okullardandı.
Okulun kısaca tarihini bir kez daha anımsatalım-“Okulu ilk adı(Çubuklu Medresesidir.)Bu medrese şimdiki binanın kuzey doğusunda olup Efendi Hoca Mektebi adı ile resmi iki sınıflı  imiş.İlk öğretmeni Efendi Hocanın İbrahim'dir.Okul 1925-1926 ders yılında mahalle halkının yardım ve bağışları ile üç sınıflı olarak yeni binaya kavuşmuştur.Adı da Cihadiye Mektebi olmuştur.O zamanın parası ile bin liraya mal olmuştur.1929-1930 ders yılında okulumuzun adı Zafer İlkokulu adını almıştır.1946 yılında iki dershane daha eklenerek  4 sınıflı olmuştur.1954 yılında Bor Okul Yaptırma Derneği tarafından bir dershane daha yaptırılarak beş sınıflı olmuştur.Okulu ilk mezununu 1956-1957 ders yılında vermiştir.Daha sonraki yıllarda  okul binasının yıpranmasından dolayı yeni bir binaya ihtiyaç duyulmuştur.İl Bayındırlık Müdürlüğü tarafından binaya çürük raporu verilerek 1984 yılında beş derslikli iki katlı bina 21 milyon  keşif bedeli olarak ihaleye verilmiştir.Yeni bina 1985-1986 ders yılında hizmete açılarak eğitim ve öğretim başlamıştır.Okulu 5 derslik,1 idari oda,1 Anasınıfı ve 1 BTS mevcuttur.


    Bor ilçemizin doğal dokusunu cepheden gören okulumuz bir dönemler kayıt olmanın sıra gerektirdiği konumda idi. Sonradan yeni yapılan okullar ile işlevi daraltıldı ama önemi ve özelliği hiç değişmedi. Eğitimde hep marka okul oldu. Zafer ilkokulunun eğitim sistemindeki tutarlı çizgi çok başarılı öğrencilerin yetişmesine de vesile oldu. Bor için köklü okullardan olan Zafer İlkokulu bir yerde Cumhuriyet döneminin özelliğini taşıyan okullardan ve ilk sayılacak eğitim kurumlarındandı.


   Cumhuriyet tarihi içinde çok önemli işlerin başarıldığı dönem Atatürk’ün varlığının olduğu ilk on yıldır. İnanılmaz başarı öyküsü olan o dönemde yoktan kalkınmaya erilmiş her alanda hamle gerçekleşmiştir. Zafer İlkokulu da o sürecin başlangıcında önemsenen eğitim kurumlarındandır.


 Günümüzde okul adlarından sonra okul binalarına değin süren bir değiştirme anlayışının altında yatan acaba nedir sorusu doğal olarak herkesin merakıdır. Zafer İlkokulunda öğrencimi yoktur, eğitimcimi yoktur, bina da  bir sorun mu vardır.  Bu durumlar yok ise okul neden kapatılacağı sözleri orta yerde dolaşmaktadır?


  Niğde Milli Eğitim Müdürü İnönü ilk okulu adı değişecek denildiğinde “yok öyle bir şey” demişti sonra görüldü ki Atatürk adı ortaokuldan alınıp İnönü ilk okuluna verilmiş. Yok denen şey var oldu. Zafer ilkokulu da umarım benzer bir akibete kurban gitmez.