Üniversite giriş sınavları için başvurular dün başladı. Ama sınavsız üniversite hayali bir türlü hayata geçmiyor. Görünen o ki, bu yıl da değişen bir şey olmayacak!
Oysa, kontenjanı dolmayan bölümler için sınava hiç gerek yok!..
YÖK ve ÖSYM, bu işin içerisinden çıkamıyor. MEB’in işleri ise başından aşkın. Peki o zaman bu cesur kararı kim alacak? Elbette siyasiler. Ama şu sıralar, onlar da çok meşguller...
Başvuru nasıl eritilir?
Üniversite sınavları için bu yıl da muhtemelen bir buçuk milyona yakın aday başvuracak.
Ve yine bu yıl, en az 150 bin kontenjan boş kalacak!
Dershanelere yine yüz binlerce öğrenci akın edecek ve milyarlarca lira yine buhar olup uçacak.
Onca dershane, özel ders ve yayın dopingine rağmen, sınavlardaki başarı oranları, yine yerlerde sürünecek...
Ve bu anlamsız yarış, biz kendimizi bildik bileli devam ediyor. Kırk yıldır hala değişecek!..

KPSS’de durum aynı!
Kamu Personeli Seçme Sınavı KPSS’ye bu yıl 5 milyona yakın adayın girmesi bekleniyor. Alınacak personel sayısı ise taş çatlasa 60, 70 bin kişi. Bunun 50 bine yakını zaten öğretmen. Geriye kalan kadroların önemli bir bölümü de emniyet ve sağlığa yönelik. Diğer alanlarda alım ise yok denecek kadar az.
Peki bu kıyasıya yarış niye?
Bu süreç için harcanan paralarla, belki on binlerce kişiye daha yeni ekmek kapısı açılır ama bukimin umurunda!..
Keşke, bu konulara daha fazla kafa yorulsa ama nerdeeee!..

Liselere giriş!
Liselere Giriş Sınavı’nın ilk ayağı yapıldı. Sonuçlar yakında açıklanır. Sınava giren aday sayısı ikimilyona yakın. Peki GalatasarayRobert gibi öğrencilerin hayalini kurduğu okulların toplamkontenjanı ne kadar? Hepsini toplasanız 50 bini geçmez. Peki o zaman bu korkunç yarış niye?..
Cevabını aradığımız soru sayısı o kadar çok ki, hangi birini soralım.
Ve daha da garibi bu sorulara kırk yıldır cevap bulunamıyor...
Peki cevap bulunmamasının arkasında yabancı ya da gizli güçler mi var?
Kesinlikle hayır.
İşgüzarız, hepsi o kadar!..

Kimler başvuracak
Öyle ya da böyle, bir yandan da hayat devam ediyor. İşte bu yüzden üniversite başvuru takvimini kaçırmamak gerekiyor. Yoksa, üniversite hayaliniz sona erebilir!..
YGS başvuruları dün başladı ve 15 Ocak’a kadar devam edecek.
Bu süre içerisinde başvuruda bulunmayanların, bu yıl içerisinde hiçbir şekilde üniversiteye giremeyeceklerini özellikle hatırlatmak isteriz. Büyük bir ihtimalle başvuru süresi de uzatılmayacak. Yani bir an önce başvurmalısınız...
2014-ÖSYS Kılavuzu ile aday başvuru formuna ÖSYM’nin http://www.osym.gov.tr adresinden ulaşabilecek adaylar, dağıtımı ve satışı yapılmayacak kılavuzun örneğini başvuru merkezlerinde inceleyebilecek.
Adaylara, YGS’de Türkçe’den 40, Tarih’ten 15, Coğrafya’dan 12, Felsefe’den 8 ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi veya ilave Felsefe sorularından 5, Temel Matematik’ten 40, Fizik’ten 14,Kimya’dan 13, Biyoloji’den ise 13 soru sorulacak.
Giriş sınavlarına, 2013-2014 öğretim yılında ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim lisesi) son sınıfında okuyan öğrenciler, ortaöğretim kurumlarının son sınıflarında beklemeli durumda bulunanlar, ortaöğretim kurumlarını bitirmiş olanlar, ortaöğretimlerini yabancı ülkelerden yapanlardan durumları bu belirtilenlere uyanlar başvurabilecek.
YGS’ye girmeden sadece sınavsız geçiş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da başvurularını kılavuzda belirtildiği şekilde yapmak zorunda olacaklar.
Meslek yüksekokulları ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız geçiş hakkı olan adayların haricinde, tüm yükseköğretim programlarına girmek isteyenlerin 2014-YGS’ye girme zorunluluğu bulunuyor.
Milliyet, önceki yıllarda olduğu gibi bu sınav döneminde de, yine hep yanınızda olacak. Kafanıza takılan her konuda bize yazabilirsiniz...
Özetin özeti: Sınavlar kalkmıyorsa, onlarla yaşamaya alışmamız gerekiyor...