Son yıllarda atılan en önemli adımlardan birisi, sigarayla mücadele oldu.
İktidar sadece yasa çıkartmakla kalmadı, arkasında da durdu ve bugün dünyada örnek gösterilecek bir noktaya geldik.
Benzer bir yasa ANAP-DSP koalisyonu döneminde de çıkartılmıştı. Ama dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ve Başbakan Yardımcısı Ecevit’in elinden sigara hiç düşmüyordu. O dönemde “Başbakan Sigarası” diye 70’e yakın yazı yazmıştım...
Geldiğimiz en son nokta, kameralar karşısında sigara içmemeleri oldu!..
Şu anda ise evet büyük bir mesafe kaydedildi ama hala mücadele tümüyle kazanılmış değil. Atılacak daha pek çok adım var. Yani önemli olan bu işi kalıcı hale getirmek...
Sigara içenleri de asla kınamıyorum, ayıplamıyorum. Hoşlarına gidiyorsa elbette içsinler ama kendilerine de çevreye de zarar verici noktalara getirmesinler.
Günde birkaç taneye indirenleri takdirle karşılıyorum ve en kısa zamanda tümüyle bırakacaklarına inanıyorum...

Topyekün mücadele
Sigarayla mücadelede sivil toplum örgütlerine de çok önemli görevler düşüyor. Bu durum pek çoğunun umurunda olmasa da Türkiye Sigarayla Savaş Derneği bu konuda bir adım öne çıkanlardan.
İstanbul Aydın Üniversitesi’nin kurucusu Mustafa Aydın aynı zamanda bu derneğin de genel başkanı ve mücadeleyi yılmadan sürdürüyor.
Sağlık Bakanlığı, sigarayla savaşta başlattığı ikinci dönemin de en büyük savunucularından birisi.
Yeni mücadele döneminde, çocuk parkıhastane ve ibadethane bahçelerinde sigara yasağıgetiren yeni uygulamada, kafe ve restoranların açık alanlarında sigara içmeyenler için de bölüm oluşturulması zorunlu olacak.

Direksiyonda sigaraya ceza
Aydın, “Bu son derece sevindirici. Uzun zamandır bu yasakların hayata geçmesi için Türkiye Sigarayla Savaş Derneği olarak ciddi çalışmalar yürütüyoruz ve meyvelerini toplamaya başladık. Ülkemizde yeni uygulamalarla birlikte sigara tüketimi konusunda olumlu bir gerileme kaydettik. Sigara tiryakilerinden 2 milyona yakını sigarayı bırakmıştır. Nüfus artışı ile sigara içen nüfusumuz 3,5 milyon azalmıştır” dedi.
Darısı diğer tiryakilerin başına diyoruz...
İşte Aydın’ın bu konudaki diğer söylemleri:
Sigaranın birçok alanda yasaklanmasını arzu ettiğimiz gibi ikinci dönemde sözü geçen alanlar ve araç uygulamaları çok olumludur.
İnsanlar kendini zehirlerken başkalarını da zehirleme hakkına sahip değildir.
Araçlarında sigara içmeleri ise cep telefonu ile konuşmak gibi hayati tehlikelere sebep olabilecek bir davranıştır.
Bu yasaklar uygulamaya geçtiğinde polislerimizin gerekli tedbirleri ve cezai uygulamaları yapacaklarından hiç şüphem yok, olması gereken budur.
Araç kullanırken telefonla konuşan nasıl cezai işlem görüyor ise sigara kullanan kişiler de araç içindeyken cezai işleme tabi tutulmalıdır.

Yasaklar artırılsın!
Devam niteliği taşıyan yeni uygulamaların da olumlu şekilde sonuç vereceğine inanmaktayız. Yeni bir adım da sigarada bulunan birçok ölümcül katkı maddesine yasak getirilmesi olmuştur. Bu da önemli bir adımdır, ancak yeterli değildir. Ne kadar yasaklama getirilirse getirilsin, sigara hala ölümcül bir maddedir.
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) mentollü sigaraların normal sigaraya göre daha zararlı olduğunu kanıtlayan raporlar sunmuşlardır. Mentol, öne çıkarılan bu maddelerden sadece biridir.
Tütünün işlenmesinde kullanılan maddelerin içeriği ve sayısı ölümcül olan sigaranın kötülüğünü daha da artırmaktadır. Kullanılan bazı koku ve özel tatlar sigara tüketimini başta gençler olmak üzere daha çok teşvik ediyor. Bu tür maddeleri içinde barındıran tüm sigara ve türevi ürünlerin satışının da yasaklanması gerekmektedir.

Sigara savaşçıları
Temennimiz, gençlerimizin sigaranın bu ölümcül etkilerini bilmeleri ve sigaraya hiç başlamamaları, sigara kullanıcılarının da kendilerine ve çevrelerine verdikleri zararın farkına varıp bir an önce bu illetten kurtulmalarıdır.
Katkı maddelerinin bir kısmının yasaklanması sigaranın zararlarını en ufak şekilde azaltmaz. Bu yasaklamalar getirildikten sonra da sigara kullanımı sağlığa zararlıdır ve sigara kullanmak ölümcül hastalıklara sebep olmaktadır.
Türkiye Sigarayla Savaş Derneği olarak, diğer katkı maddelerinin de yasaklanması konusunda çalışmalar yapmaya devam edeceğiz, ancak temel amacımız halkımızın ve özellikle gençlerimizin sigara kullanmaması ve çevrelerinde başkalarının içtiği sigara yüzünden haksızca zehirlenmemesidir.
Özetin özeti: Sigarasız bir hayatın da bir o kadar keyifli olduğunu, sigara tiryakilerine anlatabildiğimiz gün bu sorun çözülecektir. Yoksa yasaklarla bir yere kadar gidilebiliyor!..