Ege köyleri bir başkadır, dağları ovaları yeşile boyanmış tablo misali. İç Anadolu köylerin de genelde yaşlılar görürdüm ama egede gençlerde yaşıyor köy kültürü hala devam ediyor. Çakırbeyli Aydın ili Koçarlı ilçesine bağlı bir köy, yeni düzenlemeyle mahalle. Aydından yola çıktınız mı Menderes Irmağına paralel yol alıyorsunuz. Daha sonra ırmağın üstünden geçerek köye giriş yapıyorsunuz. Ve girişte koca bir çiftlik evi sizi karşılıyor, bahçesinde bin bir çeşit ağaçla, yorgun, kırgın, küskün bir ev. Bu köyün bir başka özelliği var aslında bir çizgi…   Çakırbeyli’den İmralı adasına ulaşan bir hayat çizgisi. Evet! Eski başbakanlardan rahmetli Adnan Menderes in köyü, bu köyde doğdu büyüdü ve İmralı Adasın da idam edildi.
Köyün içine doğru ilerledim, köy kahvesi ve önünde koca bir çınar adını demokrasi çınarı koymuşlar. Gölgesin de soluklanan büyüklerinde adları yazılmış. İlk sırada Menderes  sonra milli kahraman Yörük Ali Efe. Çok güzel bir Ege köyü, elektrik direkleri ve bazı evlerin çatısına leylekler yuva yapmış. Buz gibi akan dağ suyu, zeytin ve çam ağaçlarıyla süslenmiş dağlar daha ne olsun. Köylülerle muhabbette ‘bizim dağlardan yağ, ovalardan bal akar’ dediler (dağlarda ki yağ zeytin, ovada ki bal ise incir) sonra sözü Menderese getirdiler, çok zengin bir aileymiş özellikle de anne tarafı, zaten çiftlik evinden de anlamıştım. Demem o ki bu adamın paraya ihtiyacı yokmuş bence. Köylünün biri hele bana bak efe dedi ‘Menderes örtülü ödenekten cımbız aldı diye yargılandı, isteseydi kendi parasıyla cımbız fabrikasını alırdı. Büyük adamdı O ,boşu boşuna astılar’ dedi. Beni en çok üzen ev oldu doğduğu büyüdüğü o ev kaderine terk edilmiş… Kim bilebilirdi o ev deki saklı koca hatıraları. Menderesin son sözleriyle noktayı koyalım ve fotoğraflara geçelim…
  “Allah milletimize zeval vermesin”
  “Hiç küskün değilim. Hiçbir dargınlık duymuyorum.”
Son arzusu sorulduğun da:
  "Dünyadan ayrıldığım şu anda, ailemi ve çocuklarımı şefkatle andığımı kendilerine bildirin. Vatanı ve milleti Allah refah içinde bıraksın. ”
Çakırbeyli de başlayan yolculuk, İmralı adasında son buldu…   Saygıyla…