Niğde İl Halk Müdürlüğü 21-28 Kasım Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.

 

İl Halk Sağlığı Müdür vekili Ertan Değirmencioğlu, Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası nedeni ile yaptığı yazılı açıklamada, Zatürre hastalığının belirtileri, tedavisi, konularından bahsetti.

 

 

Zatürre, çeşitli mikroplar veya kimyasallar nedeniyle akciğerlerin iltihaplanması demektir. Zatürrede akciğer içindeki hava keseciklerinde iltihabi bir sıvı toplanır. Yaşlılar, altta yatan kalp veya solunum yolu hastalığı olanlar (kronik bronşit gibi), diyabetliler, böbrek yetmezliği olanlar, bağışıklık yetmezliği bulunanlar (AIDS hastaları, doğumsal bağışıklık bozukluğu olanlar gibi) ve alkolikler özellikle risk altındadır. Zatürre, gripten sonra da gelişebilir. 


           Konunun önemi nedeniyle her yıl Kasım ayının son haftası Zatürre Ölümlerinin Önlenmesi Haftası olarak belirlenmiş ve çeşitli etkinlikler düzenlenerek hastalığa karşı mücadelede güncellenen stratejilerle çocuk sağlığı düzeyi daha iyiye götürülmeye çalışılmaktadır. 


          ASYE yaygınlığı Kuzey ve Doğu Anadolu bölgelerinde(%33), eğitimi olmayan annelerin çocuklarında (%35), ve sigara içen annelerin çocuklarında (%31) diğer çocuklara göre daha yüksektir. Akut solunum yolu enfeksiyonlarından  zatürre geçiren çocuk sayısı az olmakla beraber ölümler en çok zatürreden olmaktadır.

 

 Bu belirtilere dikkat!

 

Zatürrenin belirtileri arasında öksürük, balgam (genellikle koyu renkli), ateş, göğüs ağrısı, nefes darlığı ve kimi zaman kan tükürme bulunur. Bazen “tipik olmayan zatürre” söz konusudur. Bu durumda ateş fazla ön planda değildir. Baş, vücut ve eklem ağrıları, hatta karın ağrısı olabilir. Öksürük ya kurudur ya da az miktarda balgam çıkarılır.

 

 

Risk altındaki gruplar:

 

 Sigara kullanımı,beslenme bozukluğu, Erken doğum, Düşük doğum ağırlığı, Çevresel koşullar (Hava kirliliği, kalabalık yaşam) Mevsimler (sonbahar-kış) Kronik solunum yolları hastalıkları, kronik kalp hastalıklarının varlığı Kişisel hijyen koşulları sayılabilir.
Zatürreden ölümlerde en büyük etken, beslenme bozukluğu ile birlikte bu çocukların erken dönemde, yeterince ve uygun tedavi alamamalarıdır. 



Tedavisi özen ve sabır gerektiriyor

 

Antibiyotiklerin keşfinden önce son derece öldürücü olan zatürre, günümüzde başarıyla tedavi edilebilmektedir. Başka bir hastalığı bulunmayan, genç ve genel durumu iyi olan hastalarda zatürre ayaktan tedavi edilebilir, ancak 65 yaşın üzerindekilerin, altta yatan başka hastalığı olanların, solunum yetmezliği bulunanların ya da ağır zatürresi olanların hastanede yatırılarak tedavi edilmeleri uygun olur.Tedaviye başlandıktan sonra genellikle birkaç gün içinde ateş düşer ve kişi kendini daha iyi hissetmeye başlar. Muayene bulgularının ve akciğer filminin düzelmesi daha uzun zaman alır.

 

 

Kapalı ve kalabalık ortamlardan mümkün olduğunca kaçının

 

Zatürreden korunmada genel sağlık tedbirlerine uyulmasının yararı olacaktır. İyi beslenme, sigaradan uzak durulması da önerilebilir. Özellikle kış aylarında, kapalı kalabalık ortamlar enfeksiyonların yayılmasını kolaylaştırabilir. Zatürreye neden olan mikroplar hava yoluyla yayılabileceğinden bu tür yerlerde mümkünse bulunmamak önerilebilir.

 

-          Solunum yolu enfeksiyonları damlacık yoluyla havadan bulaşır. Hastalığı olan kişiler çocuklardan uzak durmalıdır.

-         
- Çocukların aşıları tamamlanmış olmalıdır. Bu sayede çocuklar boğmaca, verem, kızamık gibi zatürreye yol açan ve ölüme kadar gidebilen bu hastalıklardan korunmuş olur.
- Tüm bebekler ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmeli, 6 aydan sonrada anne sütüne devam edilerek, zamanında ve uygun ek gıdalara başlanılmalı, yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmelidir. Unutulmamalıdır ki anne sütü ile beslenmeyen çocuklar iki kat daha sık zatürreye yakalanır.

 

Editör: TE Bilişim