Yeşilay Niğde Temsilcisi Yusuf Tüfekçi sigaranın vermiş olduğu zararlardan dolayı her yıl dünya genelinde 7 milyona yakın, ülkemizde ise 100 ile 120 bin civarında bir ölüm gerçekleştiğini belirterek sigaranın etkisinin ne kadar büyük olduğuna dikkat çekti.



Yeşilay Niğde Temsilcisi Tüfekçi, tütün ürünleri üretiminden dolayı kamusal, toplumsal ve tıbbi nitelikteki her türlü zarara karşı yürütülen mücadele kapsamında 9 Şubat’ın “Dünya Sigara Bırakma Günü” olarak kutlandığını belirtti.

Tütün Kontrolü Çerçeve Sözleşmesi'ni Türkiye'nin 2004 yılında imzaladığını dile getiren Akın, bu sözleşme kapsamında 173 ülkenin taraf olduğunu belirtti. Amaçlarının Yeşilay Niğde Temsilcisi  olarak Niğde’de sigara kullanan vatandaş sayısını azaltmak olduğunun altını çizen Yusuf Tüfekçi, sigaranın çok sayıda hastalığa neden olduğunu söyledi.

Günümüzde gelişmiş ülkelerin birçoğunun tütün ürünlerinin tüketimindeki zararları engellemek için gerekli önlemleri aldığını belirten Tüfekçi “Birçok sigara markasına ev sahipliği yapan ABD başta olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde sigaraya yönelik etkin ve etkili çalışmalar yapılmıştır. Uygulanan sigara yasağı sayesinde sigarayı bırakan kişilerin sayısında da artış gözlenmektedir. Ancak bu bizim için yeterli değildir. Türkiye’de sigara bağımlılığından dolayı yetişkin nüfusun üçte birinden fazlası sigara kullanmaktadır. Bu oranlara baktığımızda kadınlarında bir hayli fazla olduğu görülmektedir. Aynı şekilde erkek kullanıcılarının yüzde 90'nı günde en az bir paket sigara tüketmektedir. Genç nüfusumuzda da sigara kullanım yaşı oldukça düşmüş durumdadır. Yaşları 13-15 arasındaki genç nüfusun yüzde 6,9'u sigara bağımlısıdır. Tüm bunların neticesinde ülkemizde tütün ürünlerinden dolayı ortaya çıkan kanser hastalıkları her yıl ortalama yüzde 6 oranında artmaktadır.” dedi.

Tüfekçi , dünyada her yıl 7 milyon civarında kişinin sigaradan dolayı hayatını kaybettiği gerçeğini göz önüne aldıklarında meseleye küresel ölçekte nasıl yaklaşım sergilenmesi gerektiğini daha iyi anlayabileceklerini kaydetti.

Sigara endüstrisinin her yıl milyarlarca dolar para kazandığı belirten Tüfekçi, sözlerini şöyle sürdürdü “Asıl hedefimiz sigara kullanıcıları değil, bu zararlı maddeyi piyasaya sürenlerledir. Hem sağlığımıza hem ekonomimize zararı olan sigarayı gelin hep beraber bu günde bırakalım.” dedi .


 

Editör: TE Bilişim