Niğde’ye yeni 300 yataklı devlet hastanesi yapılıyor. Bir çok konuda en ileri teknoloji yatırımı olduğu belirtilen hastane acaba yeşil hastane statüsünde mi?


Haber: Selim GÖKEL

Niğde merkez Kumluca mevkiinde Hastaneler Bölgesi’nde yapılmakta olan tamamı son teknolojik bina olarak geçen akıllı hastanede son aşamaya gelindi.  46 bin 700 metrekare alanı kurulu 300 yataklı devlet hastanesinin demirbaş eşyaları da tamamlanmak üzere. Hastane Başhekimi bürosunu yeni hastaneye taşındı bile.  

  

TOKİ tarafından Ayık İnşaat firması ile 01.12.2009 tarihinde yapılan sözleşmenin bitim tarihi ise 08.03.2012 idi. Niğde’ye son yıllarda yapılan en önemli yatırım olarak değerlendirilen inşaat bir çok özelliği ile tek hastane olacak.

   

Önce 2012 yılında Mayıs -Haziran ayında açılması planlanan hastane inşaatı gecikti. 2012 Ekim ayı denildi ama bu tarihte de açılamadı. İnşaatta son aşamaya gelindi, yakın tarihte hizmete gireceği  belirtiliyor.

  



BİR ÇOK SORUNA ÇÖZÜM ARANMIŞ AMA…

İnşaatı devam eden 300 yatak kapasiteli 40 yataklı yoğun bakım ünitesi olan hastane  2’si poliklinik, diğeri ise servis katı olmak üzere 3 bloktan oluşuyor. Poliklinikler arasında yürüyen bant olacak. Eski hastanede 5 ameliyat masası burada 9’a çıkacak. Daha gelişmiş cihazlar ile donatılacak hastanenin hizmete girmesi ile diğer illere sevk oranının düşeceği belirtiliyor.  Zaman kaybını önleyici tedbir ve teknolojik gelişmenin de uygulanacağı hastane de hastaların ve yakınlarının bekleme süreleri de en düşük zamana çekilecek.

 

 

PEKİ, YENİ DEVLET HASTANESİ YEŞİL HASTANE Mİ OLACAK?

YENİ YAPILACAK BOR DEVLET HASTANESİ YEŞİL HASTANE Mİ OLACAK?


Sağlık Bakanlığı’nın 200 yatak ve üzeri kapasitedeki tüm hastanelerde uluslararası yeşil bina sertifika sistemi olan LEED’i zorunlu hale getirmesiyle birlikte gözler yeni yapılacak olan Niğde Devlet Hastanesine ve Bor İlçesinde yapılması planlanan yeni hastaneye çevrildi.

 

Hastane binalarının aynı büyüklükteki bir ofis binasıyla kıyasladığımızda 2 kat, bir konut binasıyla kıyasladığımızdaysa 3 kat daha fazla enerji ve kaynak harcadığı görülmektedir. Bu sebeple ofis plazalarının, AVM’lerin ve konutların yanısıra  toplumsal yaşamımızda çok önemli bir yer tutan hastanelerimizin de yeşil binalara dönüşmesi kritik önem taşımaktadır.

 

YENİ HASTANENİN LEED SERTİFİKASI VAR MI?

 

Altensis firması kurucularından Yeşil Bina uzmanı Berkay Somalı, bakın bu konuda ne diyor?

 

Somalı ; Ülkemizde bugün için genellikle ticari bina ve markalı konut projelerinde yeşil bina uygulamaları görülmekte olup kamusal alanda henüz yeterince yaygınlık kazanmamıştır. Küresel iklim değişikliği açısından değerlendirildiğinde ise diğer bina tiplerine göre hastaneleri nenerji ve kaynak harcamaları ile atık seviyelerinin yüksek değerlerde seyrettiği görülmektedir.”dedi.

 

Diğer yandan, “Mevcut ve yeni yapılacak sağlık tesislerinde uyulması gereken asgari teknik standartlar” konulu genelgeye istinaden gerçekleştirilecek yeşil hastane projelerine çeşitli uluslararası fonlar ya da kuruluşlar kaynak sağlamakta kolaylık tanıyıp öncelik verebilecekler.

  

SAĞLIK BAKANLIĞININ YEŞİL HASTANE GENELGESİ VAR

 

Somalı ; “Evrensel sağlık, konfor ve performans standartlarını yakalama gayreti içinde olan devlet hastanelerinin de yeşil binalar olarak inşaa edilmesi hususunda Sağlık Bakanlığı çıkardığı genelge ile somut bir adım atmıştır. 2011 yılı TUİK verilerine göre Sağlık Bakanlığı’na bağlı 121 bin yatak kapasiteli 840 Devlet Hastanesi bulunuyor. Bu yüzden halk ve çevre sağlığı için atılan bu adımlar son derece önemlidir.” dedi.

  

YENİ HASTANE  SAĞLIĞA VE ÇEVREYE NE KADAR DUYARLI?

 

Yeşil Bina Uzmanı Berkay Somalı; “Altensis olarak yukarıda bahsi geçen genelge ile aktif hale gelen Türkiye’nin ilk yeşil hastane projelerini hayata geçirmek için bilgi birikimimizi ve enerjimizin önemli bir kısmını bu alana yönlendirdik” diyerek LEED sertifikalı yeşil hastanelerin ön plana çıkan bazı özelliklerini aktardı:

 

* Çevre sağlığı ve yeşil hastane konusunda kurumsal kültür değişimine liderlik yapmak.

 

* Zararlı kimyasalları daha güvenli ve sağlıklı alternatifleri ile değiştirmek

* Halk sağlığı için hastane atıklarının toksikliğini ve miktarını azaltmak, çevre dostu atık yönetimi uygulamalarını tesis etmek.

 

* Enerji verimli hastane binaları inşaa ederek fosil yakıt kullanımını azaltmak, seragazı emisyonlarını azaltarak küresel iklim değişikliği ile mücadeleye katkıda bulunmak ve alternatif enerji kaynaklarından ekonomik ölçüde faydalanarak daha temiz bir çevreye katkıda bulunmak. Aynı zamanda, binanın enerji maliyetlerini düşürerek işletme giderlerini minimize ederek sağlık sektörü üzerindeki kar/zarar baskısını azaltmak.

 

* Su tüketimini verimli su armatürleri ve yağmur suyu geri kazanımı gibi stratejileri uygulayarak azaltmak ve kısıtlı olan tatlı su kaynakları üzerindeki baskıyı azaltmak.

 

* Hem hastalar hem de sağlık personeli için ulaştırma stratejileri geliştirerek hastanenin karbon ayak izini küçültmek ve hava kirliliğine katkısını azaltmak

* Sürdürülebilir kaynaklardan veya tedarik zincirinden sağlanmış malzemeleri ve ürünleri kullanmak.

 

* Enerji verimli medikal ekipman ve cihazları kullanmak.

 

* Hastane içindeki iç hava kalitesini en yüksek düzeyde sağlayarak daha temiz, hijyenik,güvenli , konforlu alanlar yaratarak hastaların iyileşme sürelerini kısaltmak.

 


 

Editör: TE Bilişim