Soğuk havalarda dışarı çıkarken genellikle kafamız koruyacak şekilde bere, atkı, gibi giysiler mutlaka kullanmaları gerektiğini belirten Dr. Koç; "Vatandaşlarımız yüz felcine karşı önlemleri soğuk havalarda dışarı çıkarken genellikle kafamız koruyacak şekilde bere, atkı, gibi giysiler mutlaka kullanmaları gerekiyor. Dışarı çıkarken ince elbiseler giyilmemesi gerekiyor. Riskli hastalar dediğimiz diyabet hastaları olsun, kronik hastalarda yüz felci geçirme riski daha fazla olduğu için çok soğuk havalarda dışarı çıkmamaları gerekir. Bu hastalıkları olanlar beslenmelerine, uykularına dikkat etmeleri gerekir. Genellikle bağışıklık sistemi zayıfladığı zaman yani vücudun direnci azaldığı zamanlarda ve soğuk havalarda yüz felci geçirme riskleri daha fazla artıyor." dedi.

Sağlık İl Müdürü Dr. Koç, yüz felcinin soğuk ve rüzgarlı havalarda, yüz kaslarını kontrol eden sinirlerin hasarı sonucu ortaya çıktığını ifade ederek şöyle dedi: "Yüz felci, kişiden kişiye çok farklı bir şekilde kendini gösterir. Bazen çok hafif olur ve ancak kişi gülünce anlaşılır. Yüzün yarısı kısmen hareketsiz ve ifadesiz kalır. Bazen de ağzın bir kenarı sarkar ve kişinin ağzından sürekli salgı akar. Ağzın iki tarafında aynı anda felç çok nadiren görülür. Buna ilaveten daha ağır rahatsızlıklar da ortaya çıkabilir. Yemek yerken yutkunamama veya yemeği ağızda tutamama gibi durumlar, göz ve ağızda kuruma hissi görülebilir. Çevre sinir sistemi nedeniyle yüz felci oluşmuşsa kişi alnını kırıştıramaz, gözünü kapatamaz, dişlerini gösteremez, dudaklarını büzemez, ıslık çalamaz. Şayet beyin merkezindeki rahatsızlık nedeniyle yüz felci oluşmuşsa alnını kırıştırabilir, gözünü kapatabilir ve rahatsızlıklar kol ve ellere kadar uzanabilir."

Dr. Koç, felçten korunmak için kış dönemlerinde, yüzün soğuktan korunması gerektiğini belirterek, şöyle devam etti: "Özellikle soğuk ve rüzgarlı havalarda dışarı çıkılırken mutlaka şapka, şal ve atkı yardımıyla yüzün korunması önemlidir. Banyo sonrası saçlar tam kurutulmadan dışarı çıkılmamalı, rüzgara karşı durulmamalıdır. Cereyan yapacak şekilde pencereler açık bırakılmamalıdır. Ayrıca rüzgara maruz kalmamak için otomobil kullananların da camlarını açmaması önemlidir"dedi.

Editör: TE Bilişim