Niğde Sağlık İl müdürlüğü Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon hastanesinde Uzay Terapi Cihazı ile hastalara şifa olmaya devam ediyor. 145 yatak kapasiteli FTR Hastanesinde, robotik yürümeden hidroterapiye, el robotundan çocuklar için özel oyun alanlarının bulunduğu birime kadar hastaların tedavisine yönelik hemen her ayrıntı yer alıyor.

Bor Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi Müdürü Dr. Yılmaz Yücel cihaz hakkında şunları kaydetti; ” Uzay Terapi Cihazı tüm rehabilitasyon sürecinde aktif ve efektif kullanılan bir cihazdır, Uzay Terapi tedavi programına Serebral Palsi(cp), Felç, İnme, Parkinson, MS, Kas hastalıkları başta olmak üzere bir çok nörolojik hastalıkta kullanılan tedavi metodudur. Uzay terapisi Serebral Palsi(cp), Felç, Spinal Kord yaralanmaları(svo), Travmatik beyin yaralanmaları ve nöromusküler hastalıklar gibi bir çok durumda kullanılır. Uzay Terapi Metodu yoğun ve spesifik bir egzersiz programına dayanıyor” dedi.

Dr. Yücel “Patolojik reflekslerin eliminasyonu ve yeni, doğru, fonksiyonel hareket paternlerinin yerleştirilmesinin büyük bir önemi vardır. Uzay terapisi Patolojik hareket kalıplarını azaltır, kuvveti arttırır, kas kontrol ve koordinasyonunu arttırır, dayanıklılığı arttırır; oturma, emekleme ve yürüme gibi fonksiyonel aktiviteleri artırır. Uzay terapisi Patolojik hareket kalıplarını azaltır, kuvveti arttırır, kas kontrol ve koordinasyonunu arttırır, dayanıklılığı arttırır; oturma, emekleme ve yürüme gibi fonksiyonel aktiviteleri artırarak hastaların fonksiyonel olarak daha iyi hareket etmesini sağlar” diye konuştu.

FTR'de 145 yatakla hizmet verildiğini ifade eden Yücel, hastanemizde 9 uzman hekim, 23 fizyoterapist, 42 hemşire başta olmak üzere yaklaşık 100 civarında personel bulunduğunu ve günlük ayakta yaklaşık 200 ile 250 hasta tedavi ettiklerini anlattı.

Hastanelerinde robotik yürüme, hidroterapi, el robotu başta olmak üzere çocuklar için fizik tedavi ve rehabilitasyon biriminin yer aldığını dile getiren Yücel şöyle konuştu: Hastanemiz 145 yatak kapasiteli olup randevu sistemiyle hasta kabullerini yapıyoruz. Polikliniklerimizde her gün, her an hasta gelip tedavi olunuyor. Hastanemizde hastalarımız genellikle uzun süreli yatan hastalar oluyor. Bin hastamız hastanemizde yatarak yaklaşık en az 2 ay tedavi görüyor. Hem ilimizden hasta kabulleri yaptığımız gibi çevre illerden hastanemizi tercih eden hastalarımız oluyor” dedi.

Bor Fizik tedavi ve Rehabilitasyon merkezi hastanesine Türkiye’nin her yerinden hastaların tercih ettiğini ifade eden Dr. Yücel, “ Hastanemizi öncelere çevre illerden Konya, Ereğli, Nevşehir ve Aksaray gibi illerden hastalarımız geliyordu. Ama şimdilerde Samsun’dan, Iğdır’dan ve Çorum gibi illerden hastanemize geliyorlar. Çevre illerden hastanemize tekerlekli sandalye ile hastanemize gelerek tedavi sonrası yürüyerek sağlıklı bir şekilde hastaneden ayrıldıklarını ifade etti.

Dr. Yücel, Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesinde doluluk oranlarının yüzde 95 olduğunu, bunun nedeninin de yatan hastalara diğer servislerde olduğu gibi birkaç gün ya da haftada değil birkaç ayda tedavi edilebilmesinden kaynaklandığını aktardı

YÜRÜYÜŞ ROBOTU

Felçli hastalar ile yürüyüş bozukluğu sorunu yaşayan hastalar için hizmete sundukları yürüyüş robotunun Türkiye’de çok az sayıda bulunduğunu ifade eden Dr. Yılmaz Yücel , “Beyin damarlarındaki tıkanıklık ya da trafik kazası gibi nedenlerle vücudu felce uğramış, yürüme sorunu yaşayan hastalarımızın tedavisinde çok önemli ihtiyaca yanıt veren yürüyüş robotu, Türkiye’de çok az sayıda bulunuyor. Uyguladığımız uzman fizik tedavi yöntemleri ve yürüyüş robotundaki egzersizlerle hastalarımızın yeniden yürüyebilmelerini sağlıyoruz” diye konuştu.

Editör: TE Bilişim