Madde ve Medya konulu eğitim seminerine Borhaber.net temsilcimizin yanı sıra,   Ulusal Ajans temsilcileri, yere televizyon ve yerel gazete temsilcileri katıldı.

HABERİN VİDEOSU BİRAZDAN
 
Uyuşturucu, uyarıcı maddeler ile ilgili haberlerde toplum yararı açısından dikkat edilmesi gereken konuların işlendiği semineri Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birim Sorumlusu Özgür Velioğlu verdi.
 
Eğitim semineri öncesi bir konuşma yapan, Halk Sağlığı Niğde İl Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk konuşmasında; Tüm dünyada ve ülkemizde önemli bir sorun haline gelmeye başlayan madde kullanımı ve bağımlılığı son yıllarda toplumumuzda, özellikle çocuk ve gençlerimiz arasında maalesef yaygınlaşmaya başlamıştır. Madde kullanımı ve bağımlılığı, toplum-aile-birey üçgeninde hayatı ve kurumları etkileyen çok ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.Farklı  boyutları olan bu sorun ile etkili  bir mücadele için, bilimsel temeller üzerinde, konuyla ilgili tüm tarafların bilinçli desteğine ihtiyaç duyulmaktadır.
 
Madde, doğal veya yapay nitelikli, beyin ve bağlantılı organları doğrudan veya dolaylı etkileyerek bağımlılık yapan maddelere verilen isimdir. Bağımlılık yapıcı maddeler denildiğinde tütün, alkol, uyuşturucu ve uyarıcı maddeler anlaşılmalıdır. Madde kullanımı, bağımlılık yapan bu maddelerin vücuda dahil edilmesidir. Bağımlılık, madde kullanımının biyo-psiko-sosyal süreçlere bağlı olarak ortaya çıkardığı toplumsal sorundur. Madde kullanımı ve bağımlılığı, sadece bireyin gelişimine ve temel işlevlerine değil aynı zamanda topluma da zarar vermektedir. Gelişmiş tüm toplumlar böyle bir tehlike karşısında mücadele araçları geliştirirler. En önemli araçlar toplumun oluşturduğu yasalar ve bu yasaları yürütmek amacıyla yapılacak uygulamaları üstlenen mücadeleci kurumlardır. Bu kurumlara en büyük destek medya organlarından beklenmektedir
 
Görsel-işitsel medya, günümüzde baş döndürücü bir hızla gelişen teknolojinin yardımıyla artık sadece radyo ve televizyon cihazları vasıtasıyla değil, bilgisayarlar ve cep telefonlarıyla da dünya üzerindeki milyarlarca izleyici/kullanıcıya aynı andaerişebilme imkanı kazanmıştır.
 
Medyanın uyuşturucu madde ve madde bağımlılığı ile mücadeleye verdikleri önem konusunda şüphe yoktur. Ancak, çalışanlarının bu hassas konuda bazı bilgi eksikliklerinin olduğunu da kabul etmek gerekir. Madde ve madde kullanımına ilişkin görüntülere esasen programlarda hiç yer verilmemesi arzu edilmekle birlikte, bu görüntülerin programın içeriği açısından zaruri olduğu durumlarda (haber programları, sağlık programları vb.) ve bağımlılıkla uygulamalar gerekçeleriyle birlikte sunulmalıdır. Bunun özellikle programları hazırlayanlar açısından daha işlevsel olacağı düşünülmüştür”dedi.
 
Dr Bilgehan Öztürk, konuşmasının devamında;  Madde bağımlılığıyla mücadele sekretaryasının  Emniyet Müdürlüklerinden Kurumumuza devredilmesinden sonra 10.04.2014 tarihinde Valilik Makam Onayı ile İl Koordinasyon kurulu oluşturulmuştur. Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birimi çalışanları tarafından İlimiz geneli tüm okul müdürleri, rehber öğretmenler eğitime alınmış ve şuanda da aktif olarak öğrenci eğitimlerimiz devam etmektedir.   Ülkemizin geleceği olan çocuk ve gençlerimizi madde kullanımı ve bağımlılığına karşı koruma hususunda, toplumun tüm kesimleriyle birlikte, görsel-işitsel medya alanındaki aktörlerimizin de üzerlerine düşen görevleri hassasiyetle yerine getireceklerine olan inancımız tamdır”şeklinde konuştu.
 
İl Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk’ün konuşmasının ardından Tütün ve Bağımlılık Yapıcı Maddelerle Mücadele Birim Sorumlusu Özgür VELİOĞLU basın mensuplarına Madde ve Medya konulu seminer verdi.
 
Özgür Velioğlu’nun verdiği eğitim seminerinden kısa notlar;
 
 
 
Madde kullanımı ve bağımlılığı konusunda programlarda verilecek iletiler, toplumun bütün kesimlerine hitap edecek şekilde oluşturulmalıdır.
 
Madde kullanımı ve bağımlılık riski toplumun her kesimi için geçerlidir.
 
Programlarda madde kullanımının birey üzerindeki sahte ve geçici etkilerine yer
vermek, bireyleri, özellikle risk gruplarını  madde kullanımına yönlendirebilir.
Madde kullanımının olumsuz etkileri ve sonuçları gerçekçi ve bilimsel gerçeklere dayalı bir şekilde gösterilmelidir.
 
Programlarda madde kullanımının bir “bağımlılık” olduğu mutlaka vurgulanmalı ve sigara bağımlılığı, alkol bağımlılığı, madde bağımlılığı gibi kavramlar kullanılmalıdır.
 
Programlarda madde bağımlılığını bir tutku veya alışkanlık olarak ifade etmek yanlıştır.
 
Madde bağımlılığının tedavisinin mümkün olduğu, ancak bu tedavinin uzmanlar tarafından ve özel tedavi birimlerinde yapılması gerektiği vurgulanmalıdır
 
 
 
Editör: TE Bilişim