Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) 11. Bölge değerlendirme toplantısı Niğde'de yapıldı. 


Grand Otelde düzenlenen toplantıda konuşan Niğde İl Sağlık Müdürü Dr. Yılmaz Yücel, 'UMKE'nin kara gün dostu olduğunu söyledi.

2015 yılı UMKE faaliyet planı kapsamında düzenlenen . Bölge UMKE Değerlendirme Toplantısı ve Eğitim Bölge Değerlendirme toplantısı Niğde, Kayseri, Nevşehir illerinin katılımıyla gerçekleştirildi.


Müdür Yücel yaptığı konuşmasında şunları söyledi; 'Son yıllarda ülkemizde ve dünyanın çeşitli bölgelerinde yaşanan afetler, sağlık sistemlerinin afetlere ve acil durumlara hazırlıklı olmasının önemini daha da artırmaktadır. Yaşanan doğal afetler Ulusal Medikal Kurtarma Ekipleri (UMKE) ihtiyacını ortaya çıkarmış ve ülkemiz genelinde 2003 yılından itibaren yapılanmaya başlanmıştır. Buna paralel olarak ilimizde de 2005 yılında Niğde Sağlık Müdürlüğü bünyesinde UMKE birimi kurulmuş ve son yıllarda personel, teknik ekipman yönünden güçlendirilmiştir, eğitimlere ve tatbikatlara önem verilmiştir. UMKE personeli; çeşitli birimlerde çalışan ve kendi görev tanımları kapsamındaki asli işlerini yapan istekli sağlık personeli arasından seçilir. Bu personel belirlenen eğitim ve faaliyet programına göre yıl içerisinde çeşitli zamanlarda eğitimlere ve tatbikatlara katılır, gerektiğinde olağan dışı olaylara müdahale eder. Asli işlerinin yanında UMKE faaliyetlerini yürüten personel, bu faaliyetlerini bakanlık veya valilik görevlendirmesi ile yapar. UMKE’ye diğer resmi, özel kurum ve kuruluşlardan sağlık personeli katılabilir. Bu kişilerin kıyafet ve donanımları kendi imkanları ile karşılanır. Eğitimleri Bakanlıkça yapılır' dedi.

UMKE’nin görevleri ile ilgili konuşan Yücel, 'Afet veya olağandışı durumlarda aldıkları özel eğitim ve donanımla, kazazedelere olay yerinde, en kısa sürede imkan ve kabiliyetlerini kullanarak uygun yöntemlerle medikal müdahale etmek ve kurtarmak. Kurtarılan kazazedeleri, en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklini sağlamak üzere ambulanslara, uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim etmek. Afetler ve olağan dışı durumlarda diğer sağlık ekiplerinin sunduğu tıbbi yardımların yeterli olmadığı durumlarda ve alanlarda, ekibin kendi donanım, personel ve eğitim imkânları dâhilinde ihtiyaç duyulan sağlık hizmetlerine destek vermek. Olay yerinde sağlık hizmetlerinin yönetimini yapmak, triaj, tıbbi müdahale, nakil hazırlıkları, haberleşme ve kayıt yapmak, Afet birimi ve diğer yerler ile gerekli iletişimi ve bilgi akışını sağlamak, Faaliyetleri kapsamında ilgili kurum, kuruluş ve kişilerle işbirliği yapmak, Gerekli hallerde, yurtdışında meydana gelen afet ve olağan dışı durumlarda sağlık hizmetlerinde görev almaktır' diye konuştu.

Toplantı sonrası Niğde UMKE'nin faaliyetlerinin yer aldığı slayt gösterisi sunuldu.


Editör: TE Bilişim