Niğde İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Bilgehan Öztürk, 11 -17 Mart Tuza Dikkat Haftası nedeni ile bir basın açıklaması yaptı.

 

Öztürk açıklamasında ; Bilindiği üzere Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivite sağlığın temelini oluşturmaktadır. Bu konuda Türk Milletinin yetiştirdiği ve TIP bilimine yaklaşık 600 sene yön veren İbni –Sina Kanun kitabında yaşamın kalitesinin artırılabilmesi için Sağlıklı Beslenme ve Fiziksel Aktivitenin önemine vurgu yapmıştır. Sağlıklı Beslenme konusunda Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Başkanlığı 11-17 Mart tarihlerini kapsayan haftayı “Tuza Dikkat Haftası” olarak belirlemiştir.

 

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından günlük tuz tüketim miktarı 5 - 6 gr. olarak belirlenmiştir. Ancak ülkemizde ortalama tuz tüketimi 18 gr. bulmaktadır. Fazla tuz tüketiminin sıklıkla neden olduğu hastalıkların başında kan basıncı yüksekliği, kalp damar hastalıkları, gastrit, kanserler, kemik erimesi ve böbrek hastalıkları gelmektedir. Ayrıca fazla tuz tüketimi, idrarla kalsiyum atımını da arttır, bu durumun kemiklerde kalsiyum kaybına neden olur, kemiklerden kalsiyum kaybının artışının da osteoporoz ve kemik kırılma riskini arttırmaktadır. Toplumda bu hastalıkların önüne geçilebilmesi amacıyla, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü “Türkiye Aşırı Tuz Tüketiminin Azaltılması Programını (2011-2015)” başlatmıştır.

 

Programın hedefi Türkiye’de tuz tüketimini günlük DSÖ’ nün önerdiği 5 gramın altına düşürmektir.

 

DSÖ verilerine göre felçlerin %62’ sinden ve koroner kalp hastalıklarının %49’undan yüksek kan basıncı sorumludur. Tuz Tüketiminin 6 grama düşürülmesi ile inme riski %23, kalp damar hastalıkları riski %17 azaltılabilir. Ayrıca her yıl yaklaşık olarak 2.5 milyon ölümün önüne geçilebilir.

 

Vücudumuzun iyot gereksiniminin karşılanabilmesi için iyotlu tuz tüketimi çok önemlidir.

Vatandaşlarımızın günlük 6 gr. tuzu aşmadan iyotlu tuz tüketmeleri gerekmektedir.

 

Tuz kısıtlamasına çocukluk hatta bebeklik döneminde başlanması ileriki yıllarda gelişecek hastalıkları önleyecektir. Bu nedenle;

-Yemeğinizi pişirirken tuz eklemeyin, Yemek piştikten sonra ocaktan indirilerek soğuma ısısına yaklaşınca tuz atılması

-Masadan tuzluğu kaldırın. Lezzet için maydanoz, nane, dereotu, çeşitli baharatlar, kırmızı biber, limon ve sirke kullanılması.

-Ketçap, mayonez, hardal, soya sosu gibi hazır sos ve baharatların yüksek oranda tuz içerdiğini unutmayın,

-Zeytin, peynir turşu gibi gıdaları tüketmeden önce mutlaka suda bekletip tuz oranını azaltın,

 

-Cips, kraker, tuzlu bisküvi gibi ürünlerin tüketiminde dikkatli olun,

 

            Niğde Halk Sağlığı Müdürlüğü olarak 2013 yılında Aşırı Tuz tüketiminin azaltılması ve iyotlu tuz kullanımı hakkında 15 Eğitim Programı düzenlenmiş, toplam 2000 kişiye eğitim verilmiştir.

 

Ayrıca 5.000 adet afiş, broşür dağıtımı yapılmıştır. Konu hakkında çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Unutmayalım ki damak tadımız için önemli olan tuzun azaltılması uzun vadede sağlığımız için büyük katkılar sağlayacaktır.

 

SAĞLIKLI OLMAK İÇİN GÜNDE EN FAZLA 5 GRAM (YAKLAŞIK 1 ÇAY KAŞIĞI) TUZ YETERLİDİR” dedi.

 

 

 

Editör: TE Bilişim