Sağlık Komisyonu Üyesi Gültekin: “Türkiye, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde Büyük ve Güçlü Türkiye olma yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. Tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan koronavirüs salgını ile ülkemizin ne kadar güçlü bir ülke olduğunu ve Türkiye’nin artık eski Türkiye olmadığını tüm dünya görmüş oldu. Sağlıkta yaptığımız reformlar ile vatandaşlarımıza en iyi sağlık hizmetini sunmanın yanı sıra yerli ve milli ilaç geliştirme ve üretimi konusunda da başarılı işler yapmaktadır.

Türkiye; millileşmeyi amaç edinerek 2023 hedeflerine emin adımlarla yürüyor diyen Gültekin: “Güçlü Sağlık alt yapımız ve ekonomimizle, 2023 hedefleri doğrultusunda millileşmeyi amaç edinerek, ilaçta, aşıda, tıbbi cihazda, biyoteknoloji ve medikal teknoloji alanında kendi kendine yetecek bir ülke hâline gelme yolunda emin adımlarla ilerlemektedir. 2019 yılında ilaç ihracatımız 1,2 milyon dolar olarak gerçekleşerek rekor kırmıştır. Öyle ki sektörün önemli üretici ülkelerinin de içerisinde bulunduğu 100'den fazla ülkeye ilaç ihracatı yapıldı’’ dedi.

 “Türkiye Amerika ve Avrupa birliği ile ilaç geliştirecek”

Sağlık Bakanlığımıza bağlı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Beşeri İlaçlar Uluslararası Uyum Konseyi üyeliğine oy birliğiyle kabul edilmiştir. Böylece ülkemizde ruhsatlandırılan beşeri tıbbi ürünlerin, yapılan klinik çalışmaların, yürütülen farmakovijilans faaliyetlerinin uluslararası standartları karşıladığı tescil edilmiş oldu.  Artık, dünyadaki ilaç geliştirme ve üretim süreçlerinde Amerika (FDA) ve Avrupa Birliği’nin (EMA) ilgili kuruluşlarıyla birlikte aktif rol oynayacaktır. Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumumuz, Uluslararası Uyum Konseyinin teknik kılavuzlarına uyum sağlamakla kalmayacak, söz konusu kılavuzların oluşturulmasına da katkı sağlayacaktır.

“Dünya üzerinde hızla gelişen teknolojide, bizde yerimizi artık alıyoruz”

Ülkemizde, sağlık alanında bir ilk olan ve diğer ülkelere de ihraç etmiş olduğumuz, ilaç takip sistemimiz (İTS) sayesinde, 2010 yılından itibaren, güvensiz ilaçla yani sahte ilaçla mücadele, başarıyla yürütülmektedir. Aynı şekilde, ürün takip sistemi (ÜTS) ile de,  tıbbi cihazlar ve kozmetik ürünlerde de, yine dünyada bir ilke imza atarak, en güvenilir ve en kapsamlı şekilde takip edilebilirlik sağlanmıştır.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde, İktidara geldiğimiz 2002'den bugüne, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" düsturuyla, uygulamaya geçirdiğimiz, Sağlıkta dönüşüm Programı, sağlık alanında, dünyanın örnek aldığı, devrim niteliğindeki reformlara imza atmıştır, atmaya da devam edecektir. Türkiye milli teknoloji hamlesi ile sağlıktan savunmaya birçok alanda emin adımlarla ilerlemektedir. Son 18 yılda ki başarı hikâyesini kat be kat artırarak yeni dünya da her konuda kendi kendine yetebilen lider bir ülke olacaktır.” Dedi.

Editör: TE Bilişim